Cuma , 29 Mart 2024

Ahşaptan Gemiler Yapmak

Yazı: Oğuzhan KARAGÜL Fotoğraflar: Halit Ömer Camcı

Cennet yurdumuzun cennet köşelerinden biri de Sinop’tur. Karadeniz Bölgemizin Orta Karadeniz Bölümü’nde, Karadeniz kıyısında yer alan bu ilimiz, sahip olduğu pek çok doğal güzelliğe, bir kıyı şehri olmasına rağmen yakın zaman öncesine kadar hak ettiği ilgiyi görememiştir. Bir turizm şehri olabilmek için her niteliğe sahip olduğu halde ihmal edilmiş, turizm potansiyeli değerlendirilememiştir.. Neyse ki son yıllarda bu durum değişmekte, Sinop özellikle yerli turistlerin ilgisini çekmektedir.

Bugüne kadar turizm açısından yeterince değerlendirilemeyen diğer sahil şehirlerimiz gibi, Sinop da ülkemiz turizminde yeni bir vizyona sahiptir. Bir sahil kenti olması dolayısıyla Ege ve Akdeniz şehirlerimiz gibi deniz turizmine imkan tanıması, Karadeniz’de yer almasına rağmen kıyı şeridinin genel atmosferinin Ege ve Akdeniz kentlerimizi andırması Sinop’a, bu şehirlerimize iyi bir alternatif olma şansını vermiştir. Sinop’un bir diğer özelliği de yazın Ege ve Akdeniz illerimiz kadar sıcak olmamasıdır. Diğer yandan Sinop, Karadeniz’de yer alması nedeniyle sahip olduğu yoğun ormanlarla kaplı yemyeşil coğrafyasıyla, deniz turizmine alternatif olarak eşsiz bir doğa turizmi şehridir. Sinop’a gelen turistlerin en çok ilgisini çeken aktivitelerden biri, diğer kıyı şehirlerimizde olduğu gibi Sinop’ta da yaygın olan ahşap gemi maketi yapımcılığıdır. Oldukça zevkli, kıyı şehir ve kasabalarımızda yaşayan insanımızın denize ve denizin insan ruhunda meydana getirdiği enginlik duygusuna tutkusunu yansıtan bu hobi, turistik açıdan da önem taşımakta ve önemi her geçen gün artmaktadır. Sinop’ta irili ufaklı her boyda, boyanmış ve boyanmamış ahşap gemi maketleri yapılmakta, gelen turistlerin beğenisine sunulmaktadır.

Şehre gelen turistler hediyelik eşya olarak bu gemi maketlerinden almakta, yakın çevrelerine hediye etmekte ve bunları dekoratif amaçla ev ve iş yerlerinde kullanmaktadır. Şehir gezginleri ise bu tür, anı olabilecek objeleri oldukça sevmektedir. Sinop’a yaptıkları bu güzel gezinin bir anısı olarak ahşap gemi maketlerinden almakta ve bu maketleri diğer hatıralarının arasına katmaktadır. Ahşap gemi maketlerinin diğer bir yönü de koleksiyonerlere hitap etmesidir. Çok sayıda koleksiyoner, çeşitli gemi maketleri toplayarak geniş bir koleksiyon  oluşturmakta, bu zevkli ve heyecan verici hobinin keyfine varmaktadır.

Ahşap gemi maketi yapımcılığının belki de en önemli yanı, bu hobinin psikolojik tarafıdır. Diğer bütün hobilerde olduğu gibi, gemiyi yapan kişiyi rahatlatmakta, günlük hayatın stresinden ve  yoğunluğundan kurtarmakta, adeta bu hobiyle uğraşan kişiye sığınacak bir liman olmaktadır. Ayrıca denizle direkt bağlantılı bir hobi olduğu için, yukarıda da belirttiğim gibi insan ruhundaki enginlik ve özgürlük duygusunu coşkulu bir şekilde harekete geçirmekte, hobi sahibine bu yönüyle de büyük bir haz vermekte ve onu ruhsal açıdan da tatmin etmektedir. Ahşap gemi maketi yapımcılığı gerek turistik bakımdan taşıdığı değer, gerekse yapan kişiye ruhsal anlamda sağladığı katkıyla hem bir şehrin tanıtımına olumlu etki yapmakta hem de bu hobiyle uğraşanları dinlendirmekte, günlük hayatın karmaşasından kurtararak onlara ruhlarını rahatlatma ve deşarj olma fırsatı vermektedir.

Ahşaptan Gemiler Yapmak – Bu yazı 2012 yılının Ocak ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 59. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir