Cuma , 29 Mart 2024

Doğada Organik Tarım

Yazı: S. Özlem Omay Fotoğraflar: O. Metehan Kurt

Doğa Okulları bünyesinde, geçtiğimiz yarıyıl Beykoz Kampüsunde pilot olarak başlatılan Uygulamalı Tarım Dersi, öğrenci ve velilerimiz tarafından son derece olumlu karşılanınca, tüm Doğa Koleji kampuslerine yayıldı. Uygulamalı Tarım Dersi kapsamında yaptığımız çalışmaları Gezgin Dergisi okuyucuları biliyorlardır.

Bu sayımızda sizlerle biraz daha geniş olarak dersimizin kapsamını inceleyeceğiz.

Öğrencilerimiz, bu dersi almaya başladıktan sonra, Doğa Ülkesi vatandaşı oluyorlar. Hepsinin kahramanlık isimlerini çağrıştıran Latince çiçek isimleri var. Bunlar; Anthemis, Aster, Adonis, Agapanthus, Azalea, Cerastium, Cercis, Dianthus, Draceana, Escallonia, Forsythia, Impatiens, Pelargonium, Lampranthus, Lavandula, Lilium, Lobelia, Nympheae, Oxalis, Rudbeckia, Salvia, Sedum, Tagetes, Tamarix, Veronica, Vinca, Viola.

gezgindergi-dogada-organik-tarim (3)

Doğa Ülkesi’nde aylar ismini doğanın en görkemli olaylarından birinden, fırtınalardan alıyor. Ülkede, doğanın dili konuşuluyor . Aylarımızın isimleri ise şöyle;

Zemheri (Ocak),
Cemre (Şubat)
Koz kavuran (Mart)
Koca öküz (Nisan)
Kokuyla (Mart)
Kızılak (Haziran)
Çark Dökümü (Temmuz)
Mercan (Ağustos)
Çaylak (Eylül)
Kırlangıç (Ekim)
Kuş Geçimi (Aralık)

Haftanın isimleri ise her güne göre belirlenmiş özellikleri ile ön plana çıkmış hayvanlardan oluşuyor.

Pazartesi sabahları, tatilden sonra erken kalkmamız gerektiğini anımsatan Horoz günü,
Salı çalışmanın yoğun bir şekilde devam ettiğini hatırlatan Karınca günü,
Çarşamba günü bir günde kendi ağırlığının 330 katını taşıyarak bal yapmaya çalışan Arı günü,
Haftanın tüm yorgunluğuna rağmen son bir hamle ile çalışmaya devam eden Tavşan günü, haftanın son okul günü olması nedeni ile ruhu özgürleşen öğrencilerimiz için Cuma Kelebek günü,
Ormanın en gezgin hayvanı olan Sincap günü, uykuculuğu ile meşhur Tavuk ise Pazar gününe ismini veriyor.

gezgindergi-dogada-organik-tarim (4)

Tüm bu proje kapsamında mevcut sebze bahçeleri tüm kampüslerimizde genişletildi, minyatür bir ülke haline getirilerek Doğa Ülkesi oluşturuldu. Her bir sebze parseli bu ülkenin eyaleti. Bu eyaletlerin her biri bir sınıfa ait. Oranın hazırlanmasından, fide ya da tohum ekimine, yabancı ot mücadelesinden, sulanmasına kadar her şey öğrencilerimizin kontrol ve sorumluluğunda.

Şimdilik zorunlu olmayan bir de ülke kıyafetleri var. Önlük, hazır şapka ve çizmeden ibaret.

Öğrencilerimiz, birer Doğa Günlüğü sahibi. Hem sorumluluk taşıdıkları eyaletlerin bakım işlemleri ile ilgili notlar alıyorlar hem de örneğin sonbahar mevsiminde dökülen yaprakları toplayıp yapıştırarak yaşamı doğadan öğreniyorlar.

gezgindergi-dogada-organik-tarim (6)

Tüm bu içerikler oynayarak öğrenme ve Doğa Konseptli Eğitim Modeli örnek alınarak oluşturuldu. Ders kapsamında Küresel Isınma ile ilgili geniş çaplı mücadeleye dahil olan öğrencilerimizin sosyal sorumluluk kapsamı ise Dünya Su Günü çalışmaları ile tüm yaşam alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmek üzere derinleşti.

Bu derste doğanın yasaları geçerli. Uymayanlara bir yaptırım yok. Onlar sadece doğanın cömertliği ve zenginliğinden mahrum kalıyorlar. Sorumlu oldukları bitkilere karşı ilgisiz olan öğrenciyi, solgun çiçeği karşıladığı zaman doğal olarak sorumsuzluk bedelini ödemiş oluyor.

Doğa Ülkesi vatandaşları, çiftçilik yaparak teorik derslerin hayattaki pratik karşılıklarını buluyorlar ve öğrendiklerini daha kalıcı hale getiriyorlar. Öğrencilerin öğrenirken zorluk çektikleri soyut bilgileri somut hale getirip anlaşılır kılabilmek için, okul öğretmenleri Doğa Ülkesi eğitimcileri ile düzenli olarak bir
araya geliyorlar.

Burada geliştirilen fikirler ve projeler ile doğa eğitiminin aktif bir unsuru olarak müfredata dahil ediliyor.

gezgindergi-dogada-organik-tarim (5)

Örneğin ‘nasıl bir okul istersiniz?’ kapsamında sorduğumuz soruların başında uçma isteği yattığı için, okul yönetimi öğrencilerin tırmanma sporuna yönelmesi için tırmanma olanaklarını daha da geliştiriyor.

Dersin en önemli noktalarından biri de üretim. Beykoz’daki inek ve koyunlardan sağdıkları sütlerle sık sık yoğurt mayalıyorlar. Geçtiğimiz dönem reçel yapmayı da öğrenen öğrenciler, ürettikleri yiyecekleri büyük bir kıvançla evlerine götürüyorlar.

Anaokullarında;
• Öğrencilere doğa ve hayvan sevgisini aşılamak
• Dengeli ve doğru beslenme alışkanlığını kazandırmak

İlköğretim I. Kademede;
• Doğa ve hayvan sevgisini pekiştirmek
• Tarımın gerekli unsurlarını tanıtıp, bunların bitki yetiştiriciliği üzerindeki etkilerini anlatmak
•Sosyal Bilgiler ve Hayat Bilgisi derslerini destekleyici unsur olmak

İlköğretim II. Kademede; 6 ve 7. sınıflarda
• Tarım dersi içerisinde yaparak ve yaşayarak öğrenmiş oldukları aktiviteleri Fen ve Teknoloji dersleri ile ilişkilendirip öğrenmeyi daha zevkli hale getirmek Derslerimizde kazandırmaya çalıştığımız özellikler ki bunlar dersimizin amacı ile birebir örtüşmektedir.

gezgindergi-dogada-organik-tarim (1)

Bu dönem , organik tarım faaliyetleri ve bu tür üretim etkinlikleri daha da sistematik hale getirildi. Organik tarım konusunda atılım yapan okulumuz bu ürünleri satacak olan öğrencilerimizin sosyal sorumluluk kapsamında yapacakları kampanyaları finanse edecek.

Doğada Organik Tarım –  Bu yazı 2007 yılının Kasım ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 10. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir