Cuma , 29 Mart 2024

Günümüz Seyyahlarının En Büyük Yardımcısı; internet

Uzak bir diyara, bilmediğiniz bir şehre, yabancısı olduğunuz bir ülkeye gitmek için niyetlendiğinizde yola çıkmadan önce ne gibi hazırlıklar yapmanız gerekir sorusuna cevaplar aramaya başlamıştık diğer  yazılarımızda. İlk önce de haritalara el atmış, internetin de getirdiği imkanlar sayesinde gidilecek mekanların yerlerini, konumlarını, yol tariflerini bulma yollarından bahsetmiştik. Harita denilince sadece ülke ve genel manadaki şehir haritalarını düşünmemek gerekir. Büyük metropollerde, kalabalık şehirlerde metro gibi toplu ulaşım araçlarının da haritaları vardır. Mesela; Londra’nın dünyaca ünlü metrosunun kendisi kadar meşhur bir haritası da vardır ve bu haritayı bilmeden bir yerden bir yere ulaşmanız kolay olmaz.

Tokyo, NewYork, Paris gibi büyük kentlerin metro haritaları, otobüs hat planları iyi okuyabildiğinizde çok işinize yarar. Harita ya da yol planları elinizde olunca nerede aktarma var, nerede ekspres hatlar çalışır, en kısa yoldan nasıl ulaşılır gibi sorulara cevap vermeniz kolaydır. İlk örneğimin Londra olması da boşuna değildir. Yaklaşık 10 yıl önce bir yaz sezonunu Londra’da geçirmiş, şehrin kuzey tarafına düşen bir banliyosunda kalmıştım. Her sabah öğrenim gördüğüm kursa giderken de, gezmek ve görmek maksatlı herhangi bir noktaya yolculuk yaparken de en çok metroyu kullanırdım.  Kısa bir süre içerisinde bilenlerin epey aşina olduğu metro haritasını kafama iyice yerleştirdiğimi fark etmiştim. Her hattın ayrı bir ismi olması, bu isimlerin zaman zaman edebiyatta bile kullanılmış olması da işin bir başka ilginç yönünü oluşturuyordu.

Havaalanlarından şehre ulaşım haritaları, doğal alanları gösteren haritalar gibi haritalar da gezmeye ve harita okumaya meraklılar için önemlidir. ABD deki haritalarda ‘scenic highway’ ismi verilen, güzergah boyunca manzaralı yerlerden geçen, görülmeye değer sayılan yollar özel olarak belirtilir. Gezme maksatlı yol alıyorsanız bu yolları haritadan tespit edip seçmeniz ve kullanmanız isabetli seçim olacaktır.

Gidilecek yerin hava durumunu da gitmeden önce bilmenizde fayda vardır. Hava durumunu iki kısma ayırıyorum. İlki günlük, haftalık hava durumudur. Yola çıkmaya yakın bir zaman diliminde son hava durumu raporları alınabilir. Günümüz teknolojisini kullanıp internet üzerinden her türlü hava durum ve tahminini öğrenebilirsiniz. Weather.com bu alanda önde gelen sitelerin başında gelir. İkinci kısımda ise hedef beldenin genel şartları gelir. Mesela kuzey-güney yarım küresi mevsim farklılıkları, muson yağmurları, nemli-kuru iklim, karasal iklim gibi biraz genel kültür ile biraz da araştırılarak bulunacak bilgilere sahip olmak önemlidir. Bu yazıda Londra’dan başladığımız örnek vermeye yine oradan devam edelim; Londra’ya gideceğiniz anda havanın nasıl olacağını tahmin eden bilgilere sahip olsanız da genelde yağmurlu bir havası olduğunu bilmeniz tedbirli gitmenizi sağlayabilir.

Bu kadar haritadan ve internetten bahsetmişken artık hemen hemen bütün büyük şehirlerle alakalı olan trafik sitelerini de unutmayalım. İstanbul’da bile o anda trafiğin nerede fazla ve yoğun, nerede kaza var, nerede trafik akıyor gibi bilgilerine anında ulaşabilirsiniz. Bir de özel bir not; hemen bütün büyük şehirlerde sabah-akşam saatlerinde trafik yoğun olur. Cuma günü trafiği en kötü trafiktir, özellikle de Cuma öğleden sonra trafiği tıkanmayan yer yok gibidir.

Yabancı ülkelerde hem damak zevkimize uygun hem de kültürel ve dini adetlerimize uygun yemek yenecek mekanların tespiti de önemli meselelerden birisidir çoğu kimse için. Google gibi bir arama motorunda uygun anahtar kelimeler girerek,varsa  dost ve tanıdıklara sorarak öğrenilecek bu tür mekanların internetteki harita sitelerini kullanarak adres ve tariflerinin bulunması da unutulmaması gereken bir noktadır. Özellikle de benim gibi midesine düşkün ve hassas olanlar için konu çok daha hayati bir hale gelir. Hakeza, varsa ülkemizin konsolosluk bilgilerini (adres, telefon ve e-mail adresleri) bulundurmak ta küçük bir ihtimal bile olsa ihtiyaç anında işe yaramaktadır.

Yabancı bir ülkeye giderken öğrenilmesinde fayda olan bilgilerden biri de nasıl telefon edileceğidir. Cep telefonunuz o ülkede uyumlu olmayabilir, olsa bile Türkiye hattı ile aramak çok masraflı olabilir. Herhangi bir durumda gerek lokal numaraları gerekse Türkiye’yi nasıl arayacağınızı, varsa şifreli kartların kullanımını, polisiye veya kaza vb hadiselerde hangi numarayı arayacağınızı öğrenip kaydedin.

Dikkat ederseniz bütün gerekli bilgileri internet üzerinden bulabilmekteyiz. Burada sayılanların dışında da ihtiyaç duyulan her bilgiyi de başta wikipedia gibi ansiklopedik bilgi veren sitelerden, local adresli web sayfalarından elde edebilirsiniz. Bulunacağınız tarihlerde hangi aktivitelerin olduğu, konser ve film gösterimleri, festival ve panayırlar, fuar ve sergiler, hem yer hem tarih olarak öğrenilebilir.

Sıra geldi kalacak mekanlara… Otellerde dikkat edilecek hususları, püf noktaları da gelecek zamanlarda konu edelim.

Günümüz Seyyahlarının En Büyük Yardımcısı; internet | Yazı: Kemal Cem

Bu yazı, Gezgin dergisinin 2008 yılının Aralık sayısında yayımlanmıştır.

Yazar : KEMAL CEM

Gezginin Günlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir