Cuma , 29 Mart 2024

Haftanın Kitapları- 1 Eylül 2014

17. Yüzyılda Topkapı Sarayı – Kitap Yayınevi / Jean – Baptiste Tavernier

17. yüzyılın ünlü gezgini Jean Baptiste Tavernier, İstanbul’a ilk kez 1631 kışında gelir ve bir yıl kalır. Tavernier’in payitahttaki bu bir yılı, İstanbul’un kapıkulu eylemlerine sahne olduğu; sarayı basan azgın zorbaların veziriazamı parçaladıkları; “Padişaha sözümüz vardır!” bağırışlarıyla, IV. Murad’ı ayak divanına çıkarttıkları kritik bir evreye rastlar. Tam altı kez Doğu yolculuğuna çıkan, iki kez de İstanbul’a gelen Tavernier’in ilk kitabı, Osmanlı Sarayı’nı ve buradaki yaşamı anlattığı Nouvelle relation de l’intérieur du serrail du Grand Seigneur 1675’te Paris’te basılır. Tavernier’in anlatısında Divan-ı Hümayun, arz odası, saray hastanesi, küçük ahırlar, mutfaklar, hadımağaların ve içoğlanlarının koğuşları, hamamlar, hazine dairesi, kiler, doğancıbaşının koğuşu, hasoda, harem dairesi ve hasbahçe hakkında çok ayrıntılı bilgi var. Tavernier, anlatılarını, Topkapı Sarayı’nda içoğlanlığı yapmış iki kişiden dinlediklerine dayandırmış: Sarayda elli yıldan fazla içoğlanlığı yapıp hazinedarbaşılığa kadar yükseldikten sonra, gözden düşerek Bursa’ya sürgün edilip oradan Hindistan’a kaçtığını söyleyen Sicilyalı bir devşirme ile yine sarayda on beş yıl içoğlanlığı yapmış bir Parisli…

gezgindergi-kitaplik-1-eylul-kitaplar (1)
Kutsi Kaynakları ve Esma-i İlahiye Açısından İnfak HİMMET KÖPRÜSÜ – Işık Yayınları / Şeyma AkciIşık 

Şeyma Akci’nin kaleme aldığı Kutsi Kaynakları ve Esma-i İlahiye Açısından İnfak HİMMET KÖPRÜSÜ isimli kitap, maddi varlık içinde manevi yoksulluğun çoğaldığı bu zamanlarda insanlara hayatı tazelemenin ve vererek çoğalmanın yollarını işaret ediyor. Kitapta, İnfak’ın nasıl bir anlayış olduğu, nelerin oluşumuna sebep olacağı, infak eden insanın bireysel olarak gerçekleştirdiği eylemin evrenselde nasıl yankı bulduğu anlatılırken, Esma-i İlahiye ışığında nasıl bir anlamı olduğu da izah ediliyor. Yerlerin, göklerin ve gerçek zenginliğin sahibinin Allah olduğunu bütün zerreleriyle idrak etmiş ve malını, canını, varlık namına neyi varsa Hakk yolunda infak eden büyük kahramanların destansı hikâyelerine de yer verilen eser, Muhammedî bilincin sonsuz ufuklarında gezdiriyor okurlarını.

gezgindergi-kitaplik-1-eylul-kitaplar (2)
KIZILDENİZ Çöl, Gemi ve Tacir – Klasik / NİHAL ŞAHİN UTKU

“İçinde de, dışında da hayır olmayan karanlık bir deniz” olarak tanımlamış onu Ortaçağın büyük coğrafyacısı İdrîsî.
Kuzeyinde amansız girdapları, güneyinde matem tutulan Bâbü’l-Mendep Boğazı ile suyun âdeta rahmet özelliğini yitirdiği, ters akıntıları, yüzeyin hemen altına gizlenmiş keskin kayalıkları, yağmur yerine kum taşıyan fırtınaları, gemilere kucak açmayan sahilleri ile çok sayıda kurban almış tuzaklarla dolu bir deniz…

Diğer yandan tarih boyunca çöl imkânsızlığında çok sayıda dini ve kültürü beslemiş; kendine has denizcilik geleneğiyle etrafında yükselen büyük medeniyetlerin Asya’ya açılan kapısı olmuş muktedir bir deniz…

gezgindergi-kitaplik-1-eylul-kitaplar (3)
Bu kitap, tüm çelişkilerine rağmen, büyük antik imparatorlukların ticarî mirasını devralmış; İslam’ın doğup gelişmesine tanıklık etmiş ve Uzakdoğu ile Akdeniz gibi iki önemli ekonomik gücü birbirine bağlamış olan Kızıldeniz’in düşüş ve yükselişlerle dolu tarihine tanıklık etmektedir.

Tarihin sadece muzafferlerin siyasi tarihinden ibaret olmadığı yaklaşımından hareketle, coğrafyadan ticarete, sosyolojiden teknolojiye kadar toplumları bir bütün olarak ele alan interdisipliner bir tarih anlayışını benimseyen bu çalışma, bir dönemin dünya tasavvurunda merkezi bir yer edinmiş olan Kızıldeniz’in, içinde sonsuz merakları barındıran tarihine ışık tutuyor.

Küçük Prens Müzik Gezegeni – Yapı Kredi Yayınları

Yapı Kredi Yayınları’nda çizgi roman olarak yayımlanan yeni maceralarında Küçük Prens, bu kez özel bir görevle farklı gezegenlere gidiyor. Serinin Küçük Prens / Müzik Gezegeni albümünde ise prensimizin yolu Müzik Gezegeni’ne düşüyor.

Küçük Prens bu gezegene indiğinde, Utien’leri, günlük ritimlerini seslendiren diva Euphonie’nin tuhaf davranışları karşısında ne yapacaklarını bilemez halde bulur. Kısa bir süre önce daha az ya da daha kötü şarkı söylemeye başlayan Euphonie’nin hüznünün Ivory’ye olan yasak aşkından kaynaklandığını öğrendiğinde her şeyin nedeni ortaya çıkar. Ivory, Utien’lerin düşmanı olan Pistiler halkındandır.

gezgindergi-kitaplik-1-eylul-kitaplar (4)
Çadırdan Saraya 14-15. Yüzyıl Osmanlı Devlet Düzeni – Yitik Hazine Yayınları / Necdet Öztürk
Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında devlet teşkilatının nasıl oluşturulduğunu, ordunun, hukuk sisteminin, adaletin, düzenin nasıl tesis edildiğini, fethedilen bölgelerde halkın gönlünün nasıl kazanıldığını anlatan çalışma, doğrudan dönemin birinci el kaynaklarını esas alarak Prof. Dr. Necdet Öztürk’ün enfes üslubuyla okuruna yeni okumalar vaat ediyor.

Osmanlı Devleti’nin süper güç olma yolunda kat ettiği mesafeyi merak edenler ve devlet düzenin hangi esaslar üzerinde yükseltildiğini öğrenmek isteyenlerin ilgisini çekecek olan kitapta, Osmanlıların çadırdan saraya geçişi dönem dönem ortaya koyulurken bu perspektiften büyük devlet olma sırları da anlatılıyor.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir