Perşembe , 25 Nisan 2024

Hisseli Harikalar Kumpanyası

Hassa Alayı: Hassa alayı üniforması ve alayın fotoğrafı.

Meraklılarından Sıra Dışı Objeler Sergisi II

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Yapı Kredi Private Banking işbirliği ile ilki çok büyük ilgi gören Hisseli Harikalar Kumpanyası Meraklılarından Sıra Dışı Objeler Sergisi’nin ikincisini düzenliyor. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde yapılacak olan sergi, 29 Mayıs – 24 Temmuz 2012 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Çoğumuzun evinde ailesinden miras kalan ve maddi değeri olmadığı için çok fazla önemsemediğimiz ama manevi değeri nedeniyle de atmaya kıyamadığımız “şey”ler vardır.  Bu şeyler bazen bir fotoğraf, bir ev eşyası ya da bir giysi olabilir. Yıllarca saklanan bu hatıralar bazen ailemizin geçmişine dokunurken, bazen de ülkenin veya yaşadığımız kentin tarihine ışık tutabilirler. Ancak nüfusumuz artıp metrekareye düşen insan sayısı çoğaldıkça; büyük konaklardan apartman dairelerine geçerken, maddi değeri fazla olmayan bu hatıralarımızdan bazen vazgeçmek zorunda kalırız.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Yapı Kredi Private Banking ile beraber düzenlediği Meraklılarından Sıra Dışı Objeler Sergisi II, bu obje, fotoğraf ve belgeleri saklayan aileler ve koleksiyonerlerle işbirliği yapılarak derlendi.

Sergide yer alan eserlerin en dikkat çekici olanlarından birisi, Osmanlı zamanından kalan ve bir askere ait olan özel eşyalar…Osmanlı hükümdarının hassa alayından olan bu askerin üniforması, alayın ihtişamlı geçit törenlerindeki fotoğrafları, askerin siperde savaş sırasında gizli haberleşmede kullandığı işaret lambası ve pusulası bu eşyalardan bazıları.

Sergide ayrıca Osmanlı döneminde ekonominin kötü olduğu savaş yıllarında köprüyü kullananlardan alınan ve “köprü müruriyesi” olarak adlandırılan, köprü vergisinin alındığını gösteren İstanbul Şehremaneti (İstanbul Belediyesi’nin o zamanki adı) yazan paralar ve yıkanmanın zor olduğu dönemlere mahsus sıra dışı bir obje olan “pire kapanı”gibi objeler de bulunuyor. İnsanlara sabır tevekkül empoze eden, ünlü hattatların yazdığı, kadınların kumaşlara işlediği duvara asılan özlü sözler, atasözleri ve ünlü ressamların sıra dışı çalışmaları da serginin sanat bölümünde yer alanlar arasında.

Sergide yazı, fotoğraf ve belgelerle incelenen bazı portreler ise oldukça dikkat çekici. Dr. Ali Vasfi Atabay, Dr. Abdullah Sayıner, Mühendis Bedii Ilgım, Mimar Cengiz Bektaş gibi geçmişte yaptıklarıyla ülke tarihinde izler bırakan ve doktor, öğretmen, mimar gibi farklı meslek gruplarından yer alan kişilerin portreleri oldukça dikkat çekici.

Meraklılarından Sıra Dışı Objeler Sergisi II’de 50 kadar aile ve koleksiyonerden 250 adet obje, belge ve siyah beyaz eski fotoğraf yer alıyor. Sergide koleksiyonerlerin yanı sıra, Yapı Kredi Private Banking müşterilerinin eserleri yer alıyor. Sergiye eser veren ailelerle konuşulduğunda birçok belge ve eşyanın atıldığını üzülerek ifade edilmiş, bu da sergi çalışmalarının belgeleme açısından yararını vurgulamıştır.

Havva ananın eli: Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz’de yetişen bitkinin tılsımlı olduğu inanılırmış. Bunun nedeni yıllarca kuru kaldıktan sonra suya konulduğunda tekrar yeşerip açmasıydı. Bu açılıp kapanma özelliğinin gebe kadının rahmine benzetilmesi nedeniyle bitkinin doğumu kolaylaştırıldığına inanılırmış. Bitki Anadolu’nun birçok bölgesinde yakın zamana kadar ebeler tarafından kullanılmış.

 

Pire kapanı: 18. ve 19. yüzyıllarda kullanılan pire kapanları. Pireler yumurta şeklindeki cismin deliklerden içeri girerek yuvarlağın ortasında bulunan ve kan, bal ya da reçineye bandırılmış kağıt parçalarına yapışarak ölürmüş. Bu cisim giysilerin üzerine asılır ya da yatakların içine konulurdu.

 Hisseli Harikalar Kumpanyası Meraklılarından Sıra Dışı Objeler Sergisi II

Düzenleyen kurum: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık & Yapı Kredi Private Banking  Tarih: 29 Mayıs – 24 Temmuz 2012Yer:  Caddebostan Kültür Merkezi CKM – Sanat Galerisi Adres: Haldun Taner Sok. No:11 Caddebostan-Kadıköy

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir