Salı , 19 Mart 2024

Olympus PEN E-PL1 İnceleme

Fotoğraf makineleri arasında yeni bir kategori olan ‘aynasız’ (Mirorrless) türünün güzel bir örneği olan Olympus PEN E-PL1, çantasında büyük DSLR taşımak istemeyen kullanıcılara hitap ediyor. SLR adı verilen fotoğraf makineleri, objektifi değiştirilebilmeleri ve geniş spektrumdaki esneklikleriyle biliniyor. Ancak bu cihazlar prizma ve aynalardan oluşan bir sistem yardımı ile objektifteki görüntüyü vizöre (ya da LCD ekrana) iletirler. Bu sistem ise genelde yer kaplar ve makinenin boyutunun ve ağırlığının artmasına yol açar.

İşte bu sıkıntıyı farkeden Olympus 2008 yılında geliştirdiği Micro Four Thirds teknolojisi ile objektifi değiştirilebilir cihazların küçük olarak tasarlanmasına imkan tanıyan yeni nesil cihazlar üretmeye başladı. Panasonic ile işbirliği içerisinde olan firma ilk ürününü 2009 yılınad PEN E-P1 ile verdi. Bu makine 40 yıl önce üretilen benzer bir model olan PEN’in görünümüne sahipt. Ancak benzerlik sadece görüntüden ibaretti. Çünkü PEN E-P1, retro görünümlü bir teknoloji canavarı idi.

P-P1 ile yakaladığı başarı Olympus’u cesaretlendirmiş olacak ki hemen arkasından PEN E-PL1 ve PEN E-PL2’yi piyasaya sürdü. İşte test konuğumuz bu ailenin en yeni üyelerinden biri olan E-PL1.

Abisine benziyor E-PL1 dış görünüm olarak E-P1’e benziyor. Üretimden kalkan bir model olan E-P1’in mirasını devam ettiren E-PL1, daha haifi bir gövdeye sahip. Bunun en önemli sebebi ise metal yerine plastik malzeme kullanılması. Ayrıca bütünleşik bir flaş, video kayıt fonksiyonu için özel tuş, geliştirilmiş iEnchance çekim modu, video modunda manuel kontrol ve sualtı kılıf desteği cihazın en önemli yenilikleri.

gezgindergi,inceleme-olympus-pen-e-pl-1 (3)

Küçük ama marifetli PEN E-PL1’in boyutlarına bakıp aldanmamak gerekiyor. Ortalama bir kompakt makineden biraz büyük olan ürün birçok cihazda karşımıza çıkan özeliklerin hepsine sahip. Firmanın iAuto adını verdiği modda kulanıcıya sadece tuşa basmak kalıyor. Ayrıca bilgili kulanıcılar için P, S, A ve M modlarının bulunduğunu da hatırlatırım. Ayrıca Scene modları da kulanıcıya yardımcı oluyor. Cihazın fotoğraf kalitesi çok başarılı. Kompakt ürünlerden başarılı olan bu renk aktarımı DSLR cihazlarla da rahatlıkla yarışıyor. Öte yandan video modunda da cihazın başarılı olduğunu söyleyebilirim. 720P adı verilen HD Ready (1280×720 piksel) video kayıt yapabilen üründe bu fonksiyon için atanmış özel bir tuş da bulunuyor. Bu sayede anında video çekim yapmaya başlıyorsunuz ki güzel bir fonksiyon.

Küçük boyutlar işe yarıyor Bence ürünün en önemli artılarından biri boyutları. Bu boyutlar hem amatör hem de profesyonel kullanım için avantaj sağlıyor. Amatörler yanlarında büyük ve ağır cihaz taşımadan da maksimum esneklik veren bir makineye kavuşuyorlar. Profesyoneller ise ikinci makine olarak kullanıp sunduğu imkanlardan faydalanmak isteyebilir. Yani herkesi mutlu edebilecek bir ürün.

Bütünleşik imaj sabitleme teknoloji Gövdeye entegre edilen imaj sabitleme teknolojisi yardımı ile az ışıklı ortamlarda net fotoğraflar çekiyorunuz. Tabi bunun bir sınırının olduğunu ve abartmamak gerektiğini de unutmamak lazım.

gezgindergi,inceleme-olympus-pen-e-pl-1 (1)

Menüler eski moda PEN serisindeki en önemli eleştirim menülerin biraz eski moda kalmış olması. Olympus güzel cihazlar üretiyor ve hatta Türkçe menü sunan ilk DSLR modelleri de yine bu firma getirmişti. Ancak menüler 5-6 yıl öncesinin cihazlarında görmeye alıştığımız türden. Hem yenilik hem de kulanım kolaylığı için bir düzenlemeye ihtiyaç var bu konuda.

Manuel netlik kolaylaştırılmış PEN E-PL1’in en önemli yeniliklerinden biri de manuel netlik modunda 14X’e kadar zoom girerek hassas netlik yapabiliyorsunuz. Bu da kullanıcıya daha fazla esneklik ve kolaylık sağlıyor.

Objektif seçenekleri Olympus’un bu modeliyle birlikte kit olarak kullanılan 14-40 (testimizi bu objektifle yaptık) ve 17 mm Pancake olarak tabir edilen objektif bulunuyor. İster biri isterseniz de diğeri ile satın alabiliyorsunuz ürünü. Tabi seçtiğiniz objektife göre fiyat değişiyor. Öte yandan sadece PEN serisi için tasarlanmış 4 farklı objektif de seçenek olarak satılıyor. Ayrıca adaptörle Four Thirds objektifleri PEN ailesi cihazlarında da kullanabiliyorsunuz. Böyle seçenek sayısı da artıyor.

gezgindergi,inceleme-olympus-pen-e-pl-1 (2)

Sanat efektleri PEN serisinin en önemli yeniliklerinden biri olan Art Filter – Sanat Filtresi özelliği E-PL1’de de bulunuyor. Bunlar ise Pop art, Soft focus, Grainy film, Pin hole, Diorama ve Gentle sepia. Bu modları seçtiğinizde hazır bazı efektlerle fotoğraf çekiyorsunuz. Yine bu modları video olarak da kullanmanız mümkün. Efektler güzel ancak uygulama sırasında cihazı biraz yavaşlatıyorlar. Alınan sonuçlar güzel ama hızın gerektiği durumlarda kullandığınızda biraz sıkıntı yaşayabiliyorsunuz.

Son söz KDV dahil 1270 TL gibi rekabetçi bir fiyata satılan PEN E-PL1, hem amatör hem de profesyonel kullanıcıları hedefliyor. Küçük ve kompakt görünümlü bir fotoğraf makinesi arıyor ve fiyat/performans oranı yüksek olsun istiyorsanız PEN E-PL1’e göz atın derim.

OLYMPUS E-PL1 +14-42 MM. KIT

  • 12,3 Megapiksel çözünürlük
  • 7 inç LCD ekran
  • Dahili imaj sabitleme özelliği
  • Video kayıt için özel tuş
  • ISO 100-3200 aralığı
  • Dahili flaş
  • Harici flaş bağlantı yuvası
  • 6 farklı sanat efekti
  • KDV dahil 1270 TL

Beğendiklerim

  • Fotoğraf ve video kalitesi
  • Esneklik seçenekleri
  • Küçük ve kompakt gövde
  • Kolay yapılan manuel netlik

Beğenmediklerim

  • Menü eski moda

 OLYMPUS E-PL1 İLE ÇEKİLMİŞ ÖRNEK FOTOĞRAFLAR

gezgindergi,inceleme-olympus-pen-e-pl-1

İnceleme: Olympus PEN E-PL1 | Yazı : Özgür Çetin

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir