Salı , 19 Mart 2024

MEKKE’NİN DÖNÜŞÜMÜ

Farklı ülkelerden milyonlarca insanın hac ve umre vazifesini yerine getirmek için buluştuğu Mekke, bugünlerde büyük bir yapısal dönüşümün eşiğinde. Özellikle Kabe’nin etrafı birkaç yıl önce gidenlerin bile tanıyamayacağı oranda değişiyor. İnşaatlardan yükselen sesler tavaf yapanlara kadar ulaşıyor.

YAZI ve FOTOĞRAFLAR MÜHENNA KAHVECİ

Kabe’nin Altınoluk tarafına ek bir bina ile iki minare inşa ediliyor. Bu alanın hemen arkasındaki tepede bulunan ve boşaltılmaya başlanan mahalleden Kabe’ye doğru baktığınızda çalışmaların ne denli büyük olduğunu görebiliyorsunuz. Ecyad Kalesi’nin bulunduğu alana, yani Zemzem Saat Kulesi’nin arka tarafına gidildiğinde ise o bölgeye hareketlilik kazandıran otel, restoran ve dükkanların kepenk kapattığına tanık oluyorsunuz. Şu an boş binalardan ibaret o bölge Kabe’ye gidip gelenler için sadece bir geçiş güzergahı. Otellerden sökülüp yol kenarlarına istiflenen kapı ve pencereler ile üst üste yığılmış sandalye, koltuk ve yataklar ziyaretçiler için ilginç bir görüntü oluşturuyor.

Kabe’yi genişletme projesini ilk etabına 2009 yılında başlanmış ve bu kapsamda 2 bin 350 bina ve iş yeri yıkılmış. Şimdilerde de ise ikinci aşama gerçekleştiriliyor. Kısa bir süre içinde 1900 bina ve iş yeri daha yıkılacak. Toplamda 100 milyar dolara yakın tazminat ödenecek. Altyapı, yol ve tünel inşaatları da hesaba katıldığında Kabe’deki yeniden yapılanma sürecinin ne denli kapsamlı olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca, Kabe’yi Arafat, Mina ve Müzdelife’ye bağlayacak tren, Cidde-Mekke arası yapılacak otoban ve yine Mekke’den Medine’ye uzanacak hızlı tren gibi projeler de şehrin diğer bölgelerini zaten şantiyeye çevirmiş durumda.

Günümüzde her yıl yaklaşık 3 milyon insan hacı olmak için Mekke’ye geliyor. Projelerin tamamlanmasıyla birlikte şehir 10 milyon hacıyı ağırlayabilecek alt yapıya kavuşacak. Yapılan çalışmalar, özellikle tarihi eserler bağlamında birçok tartışmayı beraberinde getirse de Suudi yetkililerin, Kabe’de insanlara daha rahat bir ortam sunma ve düzeni sağlama düşüncesiyle hareket etmeye devam edeceği görülüyor. Bu nedenle Mekke’de yaşayanların çoğunluğu,  yeni inşa edilen yapıların bile 30-40 yıl sonra yıkılabileceği kanısında. Çünkü ziyaretçi sayısı arttıkça yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Anlaşılan o ki Kabe’yi de genişletme ya da bir diğer yönüyle Mekke’yi yeniden inşa etme çalışmaları hiç bitmeyecek.

MEKKE’NİN DÖNÜŞÜMÜ – Bu yazı 2016 yılının Haziran ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 112. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir