Cuma , 29 Mart 2024

Nereye Gidilir / Sivas

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sivas sırasıyla Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, Kadı Burhaneddin ve Osmanlı devletlerinin himayesinde kalmıştır. Geniş yüzölçümü çok kültürlü bir yapıya sahip olmasını sağlamıştır. Anadolu ruhunu iyi anlayabilmek için mutlaka Sivas’ı ziyaret etmeniz gerekir.

Yazı : Süleyman Koru Fotoğraflar : Halit Ömer Camcı

Anadolu’da hüküm sürmüş tüm medeniyetlerin izlerini taşıyan Sivas, özellikle Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında mimari ve kültürel açıdan çok güzel örnekler göstermiştir. Kültürel hayatın çeşitliliği ile beraber medreseler ve camiler yapılırken diğer yandan da han, hamam kervansaray ve imarethaneler ön plana çıkmıştır.

Sivas’da Görülmesi Gereken Yerler

Çifte Minareli medrese; Süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkat çeken medrese, 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medresenin mekânı yıkılmış, sadece doğu yönündeki minarelerin bulunduğu asıl cephesi ayakta kalmıştır.

Şifaiye Medresesi; Çifte Minareli Medresesi’nin tam karşısında yer almaktadır. 1217 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu tıp sitelerinin ve hastanelerinin en eski ve en büyük olanlarındandır.

Gök Medrese; Anadolu Selçuklu Beyliği Baş Veziri ve “Hayrat Babası” Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında ve devrin astronomi ilminin okutulduğu medrese olarak yapılmıştır. Taç kapıdaki mermer malzeme nedeniyle ışık gölge sistemi belirgindir.

Kurşunlu Hamam; Sivas’ın en büyük hamamı olan Kurşunlu Hamam 1576 yılında Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hala halkın kullanımına açıktır.

Sivas Kalesi; Sivas Kalesi’nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kesme taşla inşa edilen sur duvarları ve kuleleri ile dikkat çeken kale, Çelebi Sultan Mehmed tarafından büyük çapta onarılmıştır. Kaleden bugüne hemen hemen hiç iz kalmamıştır.

Taşhan; Kaynaklarda yapım tarihinin 19. yy’ın ikinci yarısına denk geldiği belirlenmektedir. Azınlık tüccarları tarafından yaptırılmıştır. Taş Han’ın içerisinde yer alan Aslanlı Çeşmeden soğuk bir su içebilir ya da han’ın üst katında nargile keyfi yaparak kendinize şehri izleyebilme imkanı sağlayabilirsiniz. Ayrıca Sivas’ın mutfağı da meşhurdur. Her damak zevkine uygun yemekleri vardır. Çereli Pilav, Pestüken Çorbası, Salatalık kurutması, Madımak, Kömbesi, Köftesi, Kebabı, Ekmek Aşı, Pastırmalı Sivas Böreği, Katmeri, Etli Ekmek, Köfte ve İncir Dolması, Kelle Tatlısı ve Cılbır’ı ile Sivas; damak zevkini bilenlerin değişilmez adreslerinden biri olmuştur.

Nereye Gidilir / Sivas – Bu yazı 2013 yılının Eylül ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 79. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir