Cumartesi , 20 Nisan 2024

Okullar, Türk işadamlarına en az 10 sene kazandırdı

İşadamları, Türk okullarının Anadoludaki müteşebbis ruhu harekete geçirdiğine dikkat çekerek, dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde ihracatın artmasında bu okulların büyük payı olduğunu vurguluyor.

Dünyanın 140 ülkesinde var olan Türk okulları Türk işadamlarını ihracata teşvik ediyor. “Türk okulları bilhassa Anadolu sermayesine cesaret veriyor.” diyen Türk iş dünyasının temsilcilerine göre bu okullar sayesinde THY’nin açtığı güzergâhlar, işadamlarını akıllarına gelmedik ülkelere ihracatta itici rol oynuyor. Bu okullardaki öğrencilerin bilhassa Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği ikili iş görüşmelerinde ve bu konfederasyonun altındaki 177 derneğin üyesi 40 bin işadamının iş yapabilmesinde önemli rol aldığına vurgu yapan Türk iş dünyası, özetle “Okullar Türkiye’nin cari açığının azalmasında rol oynuyor. İşadamlarının gitmek istedikleri ülkelerde ekip kurmasında kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor.” diyorlar.Türk okullarının bulundukları ülkede olumlu imaj bıraktığının altını çizen iş dünyası, bu lojistik altyapının sonradan oraya giden Türk işadamlarının işini çok kolaylaştırdığına dikkat çekiyor. LCW Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Türk okullarının gittiği ülkede o ülkenin işadamlarını Türkiye ile iş yapılabileceğine ikna ettiğini söylerken İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Türk okullarının Türk işadamlarına en az 10 yıl kazandırdığını belirtiyor. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da dünya ekonomisinin krizle boğuştuğu bir süreçte Türk ekonomisinin ihracatının artmasında Türk okullarının, burada fadakârca hizmet veren öğretmenlerin büyük katkısı olduğunu kaydediyor. Konukoğlu, “Türk okulları hiçbir şey yapmasa, en güzel şekilde temsil ettiği gibi bizim yabancılığımızı da alıyor.” diyor.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: BÜYÜKELÇİLİK OLMAYAN ÜLKELERDE BOŞLUĞU DOLDURUYORLAR Türk okulları 140’a yakın ülkede bulunuyor. Fakat işadamları için Türk okullarının asıl önemli katkısı Türklerin ayaklarının alışmadığı, adını bilmediği, duymadığı Afrika ve Uzakdoğu ülkeleri gibi belli ülkelerde ilk temasları sağlamış olması. Buralardaki Türk okullarını kimi zaman Cumhurbaşkanı, Abdullah Gül ile kimi zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kimi zaman da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile ziyaret ediyoruz.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak: ÖĞRETMENLER, İŞADAMLARININ REHBERİ

Yıllar önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ilan edildiğinde, Birleşmiş Milletler’de (BM) oylama yapılmıştı. Orada sadece Pakistan çekimser oy vermişti. Diğer tüm ülkeler Türkiye aleyhine karar vermişti. Bu oylama şimdi yapılsa eminim birçok ülkenin kararı Türkiye lehine olacak. İşte Türk okullarının hem danyadaki itibarımızın artmasında hem ihracatta hem de ekonomide katkısı önemli derecede.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: BU OKULLAR BENİM İHRACAT YAPMAMA KATKI SAĞLADI İlk yurtdışı bağlantıları için 1989 senesinde yurtdışına gitmiştim. Bir Uzakdoğu ülkesine gittiğim o zaman işlerimi 15 günde zar zor halledebildim. Ama sonra okulların sayesinde, genç Türk çocukları sayesinde ve orada yerleşik hocalar sayesinde Türkiye’den iş yapmaya gidenler özgüvenli ve cesaretli şekilde işlerini halledebildi. Ben de o işadamları gibi bu okullardan aynı katkıyı aldım.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: OKULLAR, BİZE ÜLKELERİN SAHİP OLMADIĞI BİR GÜCÜ VERDİ Türk okullarının ihracata katkısını sorgulamak çok önemli. Yaklaşık 20 yıl kadar önce yurtdışına giden Türk müteşebbisleri sayesinde açılan bu okullar, şimdi yurtdışında yatırım yapmak isteyen, yeni iş noktaları oluşturmak isteyen işadamları için umut olmuş durumda. Çünkü yatırımın başarılı olması için kalifiye eleman bulmak çok önemli bir iş. Bu elemanların hem Türkçeyi hem yerel dilleri hem de İngilizceyi biliyor olmaları oradaki işadamlarının işini kolaylaştırıyor.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: ÖĞRETMENLER, İŞİMDE GÖNÜLLÜ YARDIMCI OLMAYI İSTEDİ Bir Arjantin seyahatim sırasında uçakta ve indiğim havalimanında tanıştığım Türk okulu mensupları bana bir ihtiyacım olup olmadığını sordu. Ticarî ilişkilerimin neler olduğunu, kimlerle iş yaptığımı merak ettiler. Yardımcı olmak için. Bu benim çok hoşuma gitti açıkçası. 15-20 yıl önceden başlayan bu faaliyetler, şimdi yüzlerce ülkede Türkçe konuşulmasını, oralardaki insanların Türkiye’yi bilmesini ve işadamlarının Türkler hakkında fikir edinmesini sağladı.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: İHRACAT ARTTIYSA OKULLARIN KATKISIYLA DA ARTTI Türk okulları hiç olmazsa gittiğiniz ülkedeki yabancılığınızı alıyor. Öğretmen ve talebeler rahatlıkla size yardımcı oluyorlar. Ortadoğu’daki bütün okullarda sizi karşılayanlar varsa, Uzakdoğu’da bir kardeşinizin olduğunu biliyorsanız o yer artık yabancı olamaz. Bu okulların, bu okullardaki öğretmen ve talebelerin ihracata katkısını ben, ‘bir örgüye bir tel saçın dahi faydası var’ şeklinde özetleyebilirim. Nitekim okulların ihracata katkısı bir gerçek. Gidip gelen arkadaşlar bundan memnun. Okullar aynı zamanda Türk bayrağını dalgalandırıyorlar.

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu: OKULLAR SAYESİNDE AÇILAN UÇUŞ NOKTAsı İHracatı TEŞVİK EDİYOR Afrika’da ya da başka birçok kıtada, ülkede Türk okullarını ziyaret ettim. Bilhassa Afrika’da kıtanın yarısından çoğunda elçilikler olmadığı halde hizmetin daha fazlasını bu okulların yaptığını gördük. Dikkat edin, son 10 yılda Afrika ile ticarî hacmimiz 20’ye katlandı. Bu okullarda yetişen insanların hem dilimizi öğrenmesi hem ülkemizi tanıması önemli. Nitekim bu çocuklar, o ülkelerde devlet idare eden insanların, zengin işadamlarının çocukları.

Ramsey Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür: OKULLAR, TÜRKİYE İÇİN DOST MECLİSİ OLUŞTURUYOR Türk okullarının ihracata katkısı bulunmadığını, etki etmediğini söylemek için kör olmak lazım. En azından bilmediğiniz ve iş yaptığınız bir ülkede kalabileceğiniz, konuşabileceğiniz, yabancılık hissetmeden içinizi dökebileceğiniz bir adres var. Adresten öte güç, kuvvet var. Bu okullar oradaki statüleri gereği Türkiye lehine çalışan, Türkiye adına örnek olan kurumlar. Bu okullar ilgili ülkelerde Türkiye için bir dost meclisi oluşturuyor.

İstanbul Kimyevî Madde ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz: ÖĞRETMENLERLE PAZARA GİRİŞ STRATEJİLERİNİ TARTIŞIYORUZ Aslında Başbakan Erdoğan’ın çok defa konuşmasında teyit ettiği gibi okulların ekonomiye, ihracata katkısını değerlendirme ihtiyacı bile duymamalıyız. Çünkü artık bunu cümle âlem biliyor. Özellikle firmalarımız kendileri için riskli gördükleri marketlerde kendi toprağından, memleketinden tanıdık yüz arıyor. Kendi dilinde konuşabileceği, gelenek göreneklerine uygun insanları bulunca da destek ve cesaret alıyor.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan: ÖĞRETMENLER, İŞADAMLARINA EN AZ 10 YIL KAZANDIRDI Birkaç ay önce Erzincanlı müteahhit kardeşimi aradım, ‘neler yapıyorsun’ diye sordum. Bana Mozambik’te inşaata başladığını, oraya gitmekte olduğunu söyledi. Meğer Mozambik’te Türk okulu ziyaretinde bulunmuş. Oradakiler yatırım yapmaya ikna etmiş. Bir Anadolu şehri müteahhidi iken, şimdi uluslararası bir müteahhit olup çıkmış. Bu örnek, okulların kazandırdıklarını özetlemeye yeter. Okullar, müteşebbisle en az 10 sene kazandırdı.

Damat&Tween Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: OKULLAR YURTDIŞINDA EKİP KURMAMIZI KOLAYLAŞTIRIYOR İhracat sadece hedef ülkede o ülkeye mal satmak ya da yapılanmak adına proje yapmakla olmuyor. Projeleri gerçekleştirebilmek için sizin o sistemde yer alacak donanımlı birikimli bir ekibe ihtiyacınız var. Biz bunu şöyle söylüyoruz: Özellikle son dönemlerde yurtdışındaki okullarımız, işadamlarımıza yapmak istedikleri yatırım, bunun için oluşturacakları ekipte kolaylaştırıcı bir rol oynuyor. Burada güven ve referans da çok önemli. O konuda hepimizin işini kolaylaştırıyor.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük: Okullar yabancı işadamlarını Türkiye ile iş yapmada ikna etti Türk okullarının ihracata katkı sunmadığını söylemek mümkün değil. Bir kere bu okulların hem yurtiçinde hem de yurtdışında iki önemli faydası var. Türk okullarının gayretleri ile TUSKON önderliğinde yabancı işadamları Türkiye’ye Anadolu’nun türlü şehirlerine misafir oluyorlar. Muhtelif illerde karşılıklı iş görüşmeleri yapılıyor. Bunun mimarları da oradaki okullar oluyor. Çünkü o işadamlarını Türkiye’ye gelmeye ikna edenler onlar.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir