Salı , 19 Mart 2024

Otelde Kalmanın Püf Noktaları

gezgindergi-gezginingunlugu-oteldekalma (2)

Geçen yazımızda ne ‘tip’ bir yolcu olduğunuza bağlı olarak konaklama şartlarımızın değişebileceğinden bahsetmiştik. Yolculuk ve konaklama süresinin uzunluğu, iş amaçlı mı, turistik maksatlı olup olmadığı, tek veya çift kişi olarak mı, grupla mı seyahat ettiğiniz, konaklama yeri için ayırdığınız bütçeniz, normal bir oteli mi yoksa butik tarzdaki bir oteli mi tercih edeceğiniz, oda veya suit seçenekleri, şehir içi veya yol üstü tercihlerinize kadar çok sayıdaki faktöre bağlı olarak konaklama yerleri belirlenebilir.

Her biri ile alakalı bütün durumları hesap ederek yapılacak bir değerlendirme yerine dergimizin genel konseptine uygun ve sayfamızın elverdiği ölçüde bazı temel noktalarda tavsiyelerden bahsedeceğim.

1-Konaklayacağımız yeri belirlerken elden geldiğince önceden ve planlı hareket ediniz. Yola çıkmadan rezervasyonlarınızı yaptırın, son dakika sürprizleri yaşamayın. Bu konu ile alakalı son yazımızda yeterince bilgi vermiştik.

2- Otelin yıldız sayısı kalitesini göstermez, sunduğu hizmetlerin çokluğunu ve çeşidini gösterir. Elbette bunlar da birer kalite göstergesidir ancak bana göre bunların hangi kalitede sunulduğu çok daha önemlidir. Bu yüzden otelin kaç yıldızlı olduğu değil de, internet sitelerinde bolca bulunan kalan müşterilerin değerlendirmeleri, verdikleri puanlar (veya yıldızlar) çok daha iyi birer yol göstericidir. Ben planlı yola çıktığım her seyahatte biraz vakit ayırır ve internet sitelerinde yer alan review (değerlendirmeleri) okurum. Genelde otelin temizliği, servis kalitesi, odanın rahatlığı ve çevredeki önemli noktalara ulaşımla alakalı yeterince doyurucu bilgi bulur, tercihimi de ona göre yapmaya çalışırım. Burada püf noktalarından birisi de değerlendirme yazısı yazan kişilerin çokluğudur. Bir elin parmaklarını geçmeyecek müşterinin  yaptığı bir değerlendirme bendenizi çok tatmin etmez.

3- Bazen yıldız sayısının fazlalığı, otelin lüks derecesinin artması size gereğinden fazla pahalıya mal olabilir. Normal bir yolüstü otelinde park sorunu yaşamaz, ayrıca park ücreti de ödemezsiniz. Ancak bol yıldızlı, şehir merkezlerindeki üst düzey otellerde zaten pahalı olan oda ücretine ilaveten parktan oda servisine kadar bir çok alanda ekstra ödemeler karşınıza çıkabilir.

gezgindergi-gezginingunlugu-oteldekalma (1)

4- Gelişen teknoloji ile birlikte ihtiyaçlar da değişiyor. Otel odalarında internet servisinin olması, bu servisin de ücretsiz veya en ucuz şekli ile olması benim gibi her yere laptopu ile gidenler ve internet bağlantısı arayanlar için önemli bir nokta. Ülkemizde bu servisi veren oteller var ancak genelde paralı ve pahalı. Kimi butik otellerde lobide uygun bir yere konan bir masaüstü bilgisayarla müşterilerin internet ihtiyaçları sağlanmaya çalışılıyor. Avrupa ülkeleri de  genelde Türkiye gibi. Ancak her geçen gün yaygınlaşan internetin zaruri bir ihtiyaç haline gelmesinin yanı sıra rekabet sebebiyle de fiyatlar düşmekte veya bedava hale gelmekte. ABD ise bir çok otelde, özellikle de orta sınıf müşteriye hitap eden otellerin nerede ise tamamında ücretsiz kablosuz internet servisi bulunmakta.

5- Otelin ‘pet’ (hayvan) kabul eden bir otel olup olmaması da önemli bir ayrıntı. Şayet bu konuda hassas olanlardansanız ne kadar temizlendi deseler de pet kabul eden otelleri tercih etmemenizde fayda vardır.

6- Kahvaltı servisi de bir başka tercih noktası. Ülkemizde hemen bütün otellerde kahvaltı servisi ücrete dahildir ve genelde de güzeldir. Hem ağız tadımıza ve alışkanlıklarımıza uygun olması, hem çoğunda açık büfe özelliği sebebiyle seçim yapabilme şansı ülke içi seyahat edenler için önemli bir kolaylık olmaktadır. Türkiye’de bu şartlara alışanların yurt dışında bazı yerlerde kahvaltı bulamaması, bulduğu bazılarının ücretli oluşu, en önemlisi de uygun kahvaltı çeşitlerinin pek az olması sebebiyle zorluk yaşadıkları sıklıkla müşahade ettiğim bir durum. Bu konuda nispeten iyi sayılan ABD’de bile otelde bir kaç gün süre ile misafir ettiğimiz misafirlerimizin ilk iki günden sonra ‘şöyle adam gibi kahvaltı yapabileceğimiz, beyaz peynir ve domatesi de olan bir kahvaltı yeri yok mu?’ Diye söylendiklerini duyarım.

7- Kalınacak odanın şayet sigara kullanmayan biri iseniz ‘non-smoking’ olması çok çok önemlidir. ‘Nasıl olsa ben içmiyorum, içmedikten sonra smoking bir oda olsa ne fark eder’ diyerek bu konudaki hassasiyetinizi rezervasyon sırasında bildirmez iseniz sıkıntı çekebilirsiniz. Ne kadar temizlense de, havalandırılıp kokular sıkılsa da bu odaların eşyalarının üzerine sinmiş kokuyu çıkarmak mümkün olmuyor. Tam tersi durum sigara içenler için de geçerlidir. Sigara içilmeyen bir odada kalan tiryaki her sigara içeceğinde oda dışına çıkmak zorunda kaldığında durumun zorluğunu anlamış oluyor.

8- Avrupa ve ABD otelleri arasındaki farkları da unutmayınız. Yatak ölçülerinden odaların büyüklüğüne, oda içlerine konan çay-kahve makinelerindan odaların ısınma sistemlerine kadar farklılık gösteren bir çok durum vardır. ABD’de bizim tek kişilik yatak olarak kullandığımız ‘twin’ yataklardan nerede ise hiçbir otelde yoktur. En küçük yatak Amerikalıların ‘Quenn’ dediği ölçüdeki yataklardır. Hem yatak hem de diğer bir çok konuda ABD tarzının daha geniş, büyük, rahat olduğunu, rezervasyon gibi konularda sistemin çok daha hızlı işlediğini de söyleyebiliriz. Bununla birlikte Avrupa’nın eski ve tarihi şehirlerindeki otellerdeki kendine has hava ve estetiği diğer yerlerde bulmanın zor olduğu da bir başka gerçektir.

9- En lüks otelde bile kalsanız şayet kendinize has bir sabun veya şampuanınız varsa yanınıza almayı unutmamanızı, bir çift terlik taşımanızı, mümkünse içecek suyu hep yanınızda bulundurmanızı, voltaj farlılıklarını hesap ederek gerekli ise bir elektrik dönüştürücüsünü çantanıza koymanızı hatırlatmak isterim. Ayrıca ihtiyaç hissedenler için bir pusula da yön tayininde epey kolaylık sağlayacaktır.

10- Son notumuz da unutkanlık üzerine. Yorgun argın geldiğiniz odanızda telefondan laptopa, fotoğraf makinenizden mp3 çalarınıza kadar ne kadar şarj edilecek cihaz varsa unutmayıp şarj etmenizi, sabah ayrılırken de genelde unutulmaya müsait bu cihazları tek tek kontrol edip çantanıza yerleştirmenizi de tavsiye ederim. Unuttuğunuz eşyanın hiç olmaması dileğiyle…

Otelde Kalmanın Püf Noktaları | Yazı: Kemal Cem  Fotoğraflar: Halit Ömer Camcı

Yazar : KEMAL CEM

Gezginin Günlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir