Cuma , 19 Nisan 2024

REDANG ADASI

Yazı: Müge Aral Fotoğraflar: Halit Ömer Camcı

Malezya’nın Terengganu eyaletinin başkenti Kuala Terengganu, aradığınız gibi bir yer olabilir. Ülkenin başkenti Kuala Lumpur, ziyaretçilerine geleceğin teknolojisiyle şekillenmiş havalimanıyla merhaba der. Şehir de bundan farksızdır. İleri teknoloji ürünü binalar, arabalar, alış veriş merkezleri ve tam anlamıyla kozmopolit bir yaşam. Ancak Terengganu’ya ulaştığınızda, bambaşka bir Malezya’yla kucaklaşırsınız. Aradığınız geleneksellik ise Terengganu’ya hoş geldiniz!

DSC_4018

Terengganu Nehri kıyısı anlamına gelen başkent Kuala Terengganu adeta bir sahil kasabası. Üstelik bu sahil kasabasının açıklarında, hep hayalleri kurulan türden tropik adalar bulunur. Bu nedenle bölge, hem bu adalara gidebilmek, hem de Kuala Terengganu’yu gezebilmek için birçok turistin akınına uğrar.

DSC_3156

Kuala Terengganu’daki geleneksel ürünler arasında batikler çok meşhurdur. İpek ve pamuklu gibi doğal kumaşlara yapılan batikler, çizgileri ve renkleriyle ilgi çekerler. Kumaşın her iki tarafında da aynı olması gereken desenlerin çizimi büyük ustalık gerektirir. Nitekim, batik yapan kişiler birer ressamdan farksız. Bu nedenle de gerçek batiklerin fiyatları yüksek.

DSC_3474

Terengganu’ya gelip de yemeden dönmemeniz gereken bir lezzet var. O da keropok. Bölgede çokça tüketilen keropok, atıştırmalık bir yiyecek. Bu nedenle sokaklarda dumanlar tüten bir tezgahın önünde biriken bir kalabalık görürseniz, bilin ki, orası keropokçudur.

DSC_4351

Keropok için balık sosisi denilebilir. Küçük balıkların etleri çiğken unla yoğrulup, sosis gibi uzatılıyor ve ardından da buharda yada kızartılarak pişiriliyor. 8 tanesinin 3 Ringgite satıldığı keropokları görünüşlerine göre değerlendirmeyin. Hem doyurucu hem de lezizler.

DSC_3103

Terengganu, bir sahil kasabasına benzer. Hayat sakin, insanlar rahattır. Trafik derdi yoktur. İnsanlar kilometrelerce uzanan kumsalında uçurtma uçurur. Yapılan tüm aktivitelerin geleneksel bir değeri bulunan Terengganu, turistler için görsel bir ziyafet de hazırlamıştır. Eyalete bağlı bulunan adalara yapılan geziler, bambaşka bir boyuta açılan kapıdan girmekten farksızdır.

DSC_3516

Malayca’da Pulau Redang denilen Redang Adası da işte bu cennet adalardan biri. Deniz kaplumbağaları yumurtalarını bu bölgedeki adalara bırakıyorlar. Redang Adası’nın da içinde bulunduğu dokuz adadan oluşan bu deniz parkı, bu nedenle koruma altında. Redang Adası’na Kuala Terengganu’dan 1,5 saatlik bir feribot yolculuğuyla ulaşmak mümkün. Uyarmakta fayda var, feribot yolculuğu sizi soğuktan hasta edebilir. Klimaların aşırı soğutması nedeniyle yanınızda bir hırka bulundurmanız iyi olacaktır. Feribot dışında adaya küçük uçaklar da uçuyor ama feribot yolculuğu çok daha pratik.

DSC_3382

Bölgedeki dokuz adanın en büyüğü olan Redang Adası, su altı güzellikleri açısından çok zengindir. Bu nedenle adada şnorkel, kano, derin dalış etkinlikleri yaygın. Altı camdan olan bir botla gezinti imkanı bile var. Derin dalış yapanlar için Redang Adası yakınlarında iki tarihi gemi enkazı heyecan verici olabilir.

adayayolculuk

Redang Adası’nda bembeyaz kumlarda güneşlenip, turkuaz denizde yüzmenin keyfine varın. Bu adada zamanın aktığı, med-cezirle çekilen deniz sayesinde anlaşılıyor. İçinde yaşadığınız keşmekeşi bir an için terk edin ve Redang’ın doyumsuz fotoğraflarına dalın. Bu fotoğraflarda cennetten kopmuş bir yer var.

DSC_4166

Nasıl gidilir ? 

Mart ile Ekim ayları arasındaki yoğun sezon boyunca Kuala Terengganu ve Merang’dan tekneler kalkmaktadır. Seferler düzenli değildir; ancak önceden düzenlemeler yapıldığı takdirde keyifli bir gezi yapılabilir.

DSC_3196

Pulau Lang Tengah’a en kısa gidiş yolu, Kuala Terengganu’nun 38 kilometre kuzeyindeki Merang şehridir. Sürat teknesiyle bu adalara yolculuk 45 dakika sürmekte. Kuala Terengganu’ya ise büyükşehirlerin birçoğundan karayolu ya da havayoluyla kolayca ulaşılabilir.

DSC_3445

REDANG ADASI –  Bu yazı 2008 yılının Şubat ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 13. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir