Cuma , 19 Nisan 2024

Sarı Kar Çiçeği / Eranthis Hyemalis L.

Yazı: Bilal Şahin Fotoğraflar: Arif Avize

Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) ailesinden olan Kar Çiçeği dünyada yaklaşık 15 kadar türle temsil edilmektedir. Ülkemizde tek türü vardır. Yumru şeklindeki kökleri olan, 10-15 cm boylarında, çok yıllık, narin otsu bir bitkidir. Taban yaprakları bir sapın ucunda ince parçalıdır. Gövde yaprakları da tabandakilere benzer ancak uçta bulunan çiçeğin hemen altında halka şeklinde birleşmiştir. bu yapraklar da parmak şeklinde daha geniş derin loblar şeklinde parçalıdır. Çiçeğin taç ve çanak yaprakları birbirine banzer. Böylece çiçek parçaları sarı renkli iki halkadan oluşur. Erkek organ çok sayıda olup ortalarında bir kaç adet folikül şeklinde 1-1,5 cm lik meyveler yer alır.

sarikarcicegi_002

Baharda diğer soğanlı bitkilerle birlikte çiçeklenmeye başlayan bu güzel bitki, mayıs ayına kadar çiçekte görülebilir. Özellikle Akdeniz’de sedir ve göknar ormanlarında Anemonla birlikte gösterişli bahar toplulukları oluştururken, genellikle bu tür ormanlık yerler, orman açıklıklarında görülür. Genelde 1000 metrenin üzerindeki dağlık yerlerde bulunur. Avrupa’da İtalya’dan ilk defa tanımlana bu tür, ülkemizde de nispeten Akdeniz bölgesinde yaygındır ve doğuda İran ve Afganistan’a kadar ulaşır.

Bu türe çok benzeyen E. cilicicus türü Akdeniz bölgemizde görülmekle birlikte, sistematik durumu tartışmalıdır. Gösterişli çiçeklerinden ötürü süs bitkisi olarak ihracı yapılan ürünlerden biridir. Tohumdan üretimi de kolaydır. Antalya yöresinde Kovancık ve Sarı kokulu adlarıyla da bilinir.

Bu yazı 2011 yılının Şubat ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 48. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir