Cuma , 19 Nisan 2024

Türkiyenin ilk dev akvaryumu Turkuazoo

Global Aqvarium adlı çok uluslu bir şirketin Türkiye ayağı olarak açılan Turkuazoo, 17 milyon Avroluk yatırım sonucu Forum İstanbul Alışveriş Merkezi içerisinde yerini aldı. Yeni Zelandalı bir şirket tarafından yapılan bu dev akvaryum, 3 katlı ve toplam 8000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş.

5 milyon litre su ile doldurulan, 270 derece sualtı görüşüne sahip ve en büyüğünün içinden 80 metre uzunluğundaki akrilik sualtı tüneli geçen bu akvaryumda, dünyanın en uzun akvaryum tüneli bulunuyor. Dev akvaryumun benzerleri Singapur ve İskoçya’da yer alıyor. Turkuazoo’nın içinde toplam 29 adet akvaryum bulunuyor. Bu akvaryumlar yağmur ormanları şeklinde dizayn edilmişler. Akvaryumda Amazonlar’dan, Wietnam’daki Mekong nehrinden , Sri Lanka ve Güney Afrika’dan da getirilen 10000’nin üzerinde balık çeşidi bulunmaktadır. Tuzlu su canlıları Akdeniz’de ve Karadeniz’de bulunan balıklar, tropikal balıklar, dev vatozlar, mürenler, kaplumbağalar, köpekbalıkları ,ahtapot ve orfoz. Bu saydıklarımız akvaryumda barınan canlılardan sadece birkaçı. Yazı: Nurya Çakır • Fotoğraflar: Hamza Burak C.

Akvaryum iki ana hatta ayrılmış. Tuzlu su balıkları ve tatlı su balıkları. İlk olarak Mekong ve Amazon nehrinden getirilen balıklar karşılıyor sizi. Burada piranaları yakından görebilirsiniz sonra vatozların yer aldığı tuzlu su balıkları yer alıyor. Tatlı ve tuzlu su balıklarının ardından gezinin en heyecan verici kısmına geçiliyor. Yürüyen bant üzerinde de ilerleyebildiğiniz 80 metrelik bu tünelde sanki balıklarla birlikte yüzüyor hissine kapılıyorsunuz. Hiçbir zaman dalış yapamam diyenler için oldukça iyi bir fırsat. Panaroma Odası 6 metre derinliğinde ve burada dört köpekbalığı yer alıyor. Sand Tiger (Kum Kaplan) cinsi bu köpekbalıkları 2. 05m boyunda ve 70 kg. ağırlığında. Bu köpekbalıklarına farklı türde balıklarda eşlik etmekteler. Bu akvaryumun hemen yanında da çocuklar için ayrılmış bir bölüm bulunmakta. Çocukların güzelce vakit geçirip, fotoğraf çekebildikleri bir bölüm burası.

Turkuazoo’da deniz biyologları ve sualtı ürünleri mühendisleri sürekli olarak deniz canlılarının sağlık durumlarını kontrol altında tutuyorlar. Bütün deniz canlıları için beslenme tabloları oluşturulmuş. Her saatte neler yiyecekleri teker teker işleniyor. Hergün akvaryumu 7 dalgıç temizliyor ve balıkları besliyor ve günde 100 kg. yem tüketiliyor. Burada toplam 130 kişi çalışıyor.

Turkuazoo’da ayrıca sualtı eğitimlerinden, çevre korumaya kadar pek çok alanda bilgi veren programlar yer alıyor. Burada Şişli Sualtı Spor Kulübü ile işbirliği yapılarak ziyaretçilerin akvaryuma dalışları gerçekleştirilebiliyor. Bu eğitmenlerden’ Akvaryuma Dalış’ ve ‘Köpekbalıklarıyla Dalış’ eğitimi alınabiliyor. Bu program 10 günlük sınıf eğitimi ve uygulamadan oluşuyor. Programı tamamlayanlar Akvaryum Dalış Sertifikası alabiliyor. İsteyenler yarım saatlik kısa bir eğitim sonrası dalış eğitmenleri eşliğinde akvaryuma dalıp köpekbalıklarını besleyebiliyorlar. İleride Turkuozaa’da düğün törenleri yaş günü kutlamaları ve şirket toplantıları gibi kutlamalarda yapılabilecek.

Bu yazı, Gezgin dergisinin 2010 yılının Şubat sayısında yayımlanmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir