Perşembe , 28 Mart 2024

Ümit Hekimleri Derneği Haiti Sağlık Yardımı

Haiti geçtiğimiz ay yüzyılın büyük felaketlerinden birine sahne oldu. Ümit Hekimleri Derneği ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından organize edilen sağlık projesi çerçevesinde, aralarında Göz Hastalıkları, Genel Cerrahi, Göğüs Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Üroloji, Çocuk Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları gibi branşlarda 22 gönüllü doktor ve 10 kişilik sağlık ekibi 30 Ocak Cumartesi günü dünyanın en mağdur ve fakir ülkelerinden biri haline gelen Haiti’ye gitti.

Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren kendilerini afet bölgesine ulaştıracak bir sağlık yardımı organizasyonunun beklentisi içinde olan Gönüllü Doktorlar Ümit Hekimleri Derneği çatısı altında bir araya geldi. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan dünyanın her yerine sağlık hizmeti götürmeyi hedef almış bu doktorlar geçen yıl 37 Gönüllü doktorla Afganistan’da yaklaşık 4200 kişiye, 37 gönüllü doktorla Etiyopya’da yaklaşık 4000 kişiye sağlık hizmeti götürmüşlerdi.

Yazı ve fotoğraflar: Ümit Hekimleri Derneği

Geçtiğimiz ay Haiti korkunç bir depremle yıkıldı ve Haiti depremi arkada birçok yetim bıraktı. Yaklaşık 4.5 milyon çocuğun yaşadığı bu ülkenin yaralarını sarmak üzere yola çıkan hekimler, Haitililerin sadece afetten kaynaklanmayan ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya bulunmakta olduğunu tespit etti.

Deprem Haiti’deki Açlık ve Sefaleti Katlayarak Arttırdı Şiddetli deprem sonrası dünya gündeminde yer alan Haiti’nin üç dev problemi açlık, sağlık ve eğitim. Haiti halkı depremden önce de günde bir öğün yemek bulabiliyor ve fakirliğin pençesinde kıvranıyordu. Depremle açlık Haiti halkının en büyük problemi haline geldi. Ortalama insan ömrünün 40-45 olduğu Haiti’de günde ne kadar bebek, çocuk ve yetişkinin deprem sonrası açlıktan öldüğü bilinmiyor.

Depremin ilk günlerinde yardım için gelen ülkelerin çoğu Haiti’nin dünya medyasının gündeminden düşmesiyle ülkeyi terk etti. BM yetkilileri, ABD ve Türkiye’nin ülkeye en fazla yardım getiren ve Haiti’yi terk etmeyen ülkeler olduğunu ifade ediyor. Her şeye rağmen gelen yardımların ekserisi başkentte halkın sadece yüzde 5-10’luk gibi küçük bir kısmına ulaşıyor. Başkentteki diğer insanlar ve çevre iller depremin pençesinde inlemeye devam ediyor. Çevre illerden 107 bin insanın yaşadığı Leogan’da evlerin yüzde 95’i depremden ağır hasar görmüş. İnsanlar aç ve sağlıksız.

Hastalıklar Artıyor Halen Port-au-Prince halkının büyük çoğunluğu sokaklarda ve çadırlarda yatıyor. Gündüz sıcaklık gölgede 40-45 dereceye kadar yükselirken, gece yarısından sonra hava soğuyor. Bebekler, çocuklar ve insanlar soğuktan hastalanıyor. Dünyada bebek ölüm oranlarının en fazla olduğu ülkelerden biri de Haiti. Depremden sonra bu oran katlanarak artıyor. Port-au-Prince ve çevre illerde depremden sonra neredeyse çöpler hiç kaldırılmıyor. Başkentteki her çöplükte bir kamyona yakın çöp birikmiş durumda. Ülkede temiz su bulmak adeta imkansız. İnsanlar nerede su bulursa orda banyo yapıyor. Lağım sularında banyo yapan, elini yüzünü yıkayan insanlar var. Toplu mezarlıklar geceleri hayvanlar tarafından açılıyor ve etleri yeniyor. Yeni bulunan cesetler aynı mezarlığa konuluyor.

Jeff ve Jennifer Kardeşlerden Yürek Yakan Talep: Bizi de Götürün Türk doktorların ilk gün sağlık taraması yaptıkları kenar mahallede ise yürek yakan bir sahne yaşandı. Yorucu günün sonunda araç beklerken mahalle içinde kurulmuş bir çadır kentte yaşayan çocuklarla sohbet eden doktorlar, depremde anne ve babasını kaybetmiş Jeff ve Jennifer kardeşlere ne istediklerini sordu. Depremin ardından çocuk kaçırma olaylarının da gündeme geldiği ülkede iki kardeşin istekleri ise çocuk kaçırma hadiselerinin bir başka yönünü gözler önüne serecek mahiyetteydi: “Nereye gidiyorsanız bizi de götürün.”

Bu yazı, Gezgin dergisinin 2010 yılının Mart sayısında yayımlanmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir