Perşembe , 28 Mart 2024

Zamane Gezginlerinin El Çantası – 1

İster iş, ister gezme maksatlı bolca seyahat yapan insanlardan biri yani bir anlamda zamane gezgini iseniz yol eşyalarınız konusunda yeterince tecrübeniz var demektir. Tecrübe, en çok; zorda kalınan anlarda, “keşke yanıma şunu alsaydım” türü hayıflanmalarda ve mecbur kalıp ta yeniden aldığınız eşyalara havadan ve yukarıdan para ödediğinizde kazanılır. Tecrübeli birisi olarak yazının devamını okuyup eksik kalan noktaları tamamlayabilirsiniz. Yok öyle değil de bu yazıyı okuyup “ben de artık gezsem” diyenlerdenseniz vereceğim bilgiler ve tavsiyeler işinize yarayabilir.

 

Yazı: Kemal Cem Fotoğraf: Halit Ömer Camcı

“Yolcu yolda, para cepte gerek” deseler de, “paraya güvenme ama onu güvenli bir yere koy” diye söylense de zamanımızda işler de, bu sözlere verilen anlamlar da değişti. Nakit para yerini kartlara, itibar yerini kartların limit miktarlarına bıraktı. Gerçek şu ki özellikle yurt dışına çıkarken yanınızda geçerli ve gereken limitlere sahip bir kredi kartının bulunması adeta mecburi hale geldi. Araba kiralama şirketlerinde, otel rezervasyonlarında, bilet alımlarında kredi kartının ne kadar gerekli olduğunu, ilk anda ne kadar nakit verirseniz verin fayda etmediğini bilirsiniz.

zamane-gezginlerinin-el-cantasi-gezgindergi (1)

Kartların bir kaç farklı çeşidi olsa da en yaygın kullanılanlar olarak Visa ve MasterCard hemen her yerde, American Express ise bir çok yerde geçmektedir. Batı ülkelerinde her iş yerinin tek bir kredi kartı makinası vardır ve o işyerinde geçerli olan bütün kartlar o tek makinadan geçirilerek işlem yapılır. Ülkemizde nerede ise her bankanın ayrı bir kredi kartı makinası vardır ve mesela bir benzincinin kasasında duran şahıs önündeki makinalarla bir bilgi işlem merkezindeki veya uzay üssündeki uzman gibi görüntü vermektedir. Yurtdışından alınmış bir kart uzattığınızda “abi bu hangi bankanın kartı “ demekte, sonra makinalar üzerinde denemelere başlamaktadır. Yurt dışından aldığım Amerikan Express kartımın bir çok yerde geçmediğini, bu kart işlemiyor denen bazı yerlerde ise farklı bir makinada çalıştığını da bu denemelerde öğrenmiştim.

Kredi kartı kullandığınızda imzalı kısmın işyerinde kaldığı, kopyayı ise sizin aldığınız malum. İngiltere gibi bazı ülkelerde ise tam tersini yapar, imzalı kısmı size verip kopyasını alırlar. Şaşırmayınız.

Başta Amerika olmak üzere bir çok batı ülkesinda restaurant gibi yerlerde hesabı kredi kartı ile ödediğinizde bahşişi de aynı karttan ödeme imkanı oluyor. İmzalamak için aldığınız slip’te tip(bahşiş) satırı bulunur. İstediğiniz miktarı yazar, toplamını da en alta yazıp imzanızı öyle atarsınız. Sonradan eklediğiniz bu bahşiş kısmını kartınızı bir daha vermenize gerek kalmadan çekerler. Yalnız bu kolaylığa alışmak iyi olmuyor. Türkiye’de yanınızda nakit olmadan kart sayesinde hesabı ödeseniz de, bahşiş verememenin, masanın üzerine resimli bir kağıt bırakamamanın hicabını yaşarsınız.

Bahşişten söz edilmişken her ülkede ortalama bir bahşiş oranın bulunduğunu, bir mecburiyet olmamakla beraber genelde % 15’in kabul edilir bir oran olduğunu ekleyelim. Bendeniz servis yapan kişinin güleryüzüne, ilgisine ve servis kalitesine göre bu oranı kendimce belirliyorum. Yine bir çok ülkede 6 veya daha fazla kişiden oluşan gruplarda bahşiş otomatik olarak hesaba eklenmekte ve ne hikmektse bu durumlarda oran en az % 18’e çıkmaktadır.

zamane-gezginlerinin-el-cantasi-gezgindergi (2)

Kredi kartları ile ATM kartları arasındaki farka da dikkatinizi çekmek isterim. ATM kartlarının hesabınızdaki parayı kullandığını, kredi kartının ise isminden de belli olduğu gibi kredi kullandığı malumunuz. ATM kartından yapılan alışverişlerde para çekildikten sonra ileride yapacağınız itirazlar genelde fayda etmez, kredi kartında ise ekstre geldiğinde bile itiraz etme, harcamayı iptal ettirme şansına sahipsinizdir. Ayrıca başta araba kiralama şirketlerinde olmak üzere bir çok yerde ilk rezervasyon anında ATM kartları kabul edilmemekte sadece kredi kartı geçerli olmaktadır. İşiniz bitip en son anda ödemeyi yaparken ise ATM kartları kabul etmektedirler.

Her türlü yolculuğunuzda yanınızda çok miktarda olmamak şartı ile nakit de bulundurmanızda fayda vardır. Dolar veya Euro gibi hemen her yerde geçerli para birimlerine paranızı çevirme işlemini ülkemizden çıkmadan yapmanızı da hararetle tavsiye ederim. Yurt dışında hem çevirme oranları ülkemizdekinden düşük olmakta hem de çevirilen paranın miktarına göre küçümsenmeyecek miktarda komisyon alınmaktadır. Güzel ülkemin güzel dövizcilerinin kıymetini yurt dışında bir change, exchange ofisinin önünde, işleminizi tamamlayıp da elinizdeki parayı saydığınızda anlıyorsunuz.

Bir çok ülkede belirli bir sınırın üzerinde nakit parayı elden çıkarmanın yasak olduğunu, ülkeye giriş yaparken de limiti geçmişseniz beyan etmenizi istediklerini unutmayınız.

Zamane Gezginlerinin El Çantası – 1 – Bu yazı, Gezgin dergisinin 2008 yılının Mart 14. sayısında yayımlanmıştır.

Yazar : KEMAL CEM

Gezginin Günlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir