Gezgin Dergi

Bitlis Budaklı Kaplıcası

Bitlis’in Güroymak (Norşin) İlçesi’ne bağlı Budaklı köyünde bulunan kaplıcayı sair yerlerdeki kaplıcalardan ayıran önemli bir fark bulunmakta.

Yazı ve Fotoğraflar: Oktay Subaşı

Bu kaplıca sadece şifa arama niyetiyle gelen misafirlere hizmet eden bir kaplıca değil. Hatta kaplıcanın çoğunluk müdavimleri insanlar değil; özellikle yörede bol miktarda bulunan mandalar ve atlar. Aslında kaplıca daha çok mandalar ve atlar tarafından kullanılıyor demek doğru olur. Bitlis ili, kış mevsiminin uzun ve çetin sürdüğü illerimizden biridir. Neredeyse bölge beş ay kadar karlar altında kalmakta, haliyle ekim ayı ile mayıs ayı başlarına kadar ziyaretçi alamamaktadır. Özellikle bu dönemde kaplıca mandalar, atlar ve çocuklara kalmaktadır.

Nemrut Dağı kraterinin hemen eteklerinde bulunan kaplıcada mandalar ve atlar kışın soğuğuna aldırış etmeksizin eksi derecelerde olan dondurucu havalarda bile kırk dereceyi bulan sıcak suda saatlerce keyifle vakit geçirebiliyorlar. Su ve çamuru seven mandaların böyle bir kaplıca civarında yaşıyor olmaları, onlar açısından büyük şans olsa gerek.Tabi ki köyün çocukları için de…Fotoğraflarını çekerken mandaların ve çocukların bu durumdan ne kadar memnun olduklarını yüzlerinden ve hareketlerinden görmek ve hissetmek mümkün.

Manda ve at yetiştiriciliği ile ilgilenenlerin sayısı yakın bölgelerde azalmasına rağmen, yörede uygulanan teşvik programlarıyla manda ve at yetiştiriciliği desteklenmekte ve gelir kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Güroymak (Norşin) İlçesi, Bitlis’in Muş Ovası’na, doğu yönünden açılan başlangıç noktasında bulunmaktadır. Muş Ovası’nın geniş otlakları ve volkanik karakterli arazi yapısı nedeniyle çok sayıda sulak alanın olması manda ve at yetiştiriciliği için oldukça elverişli koşulları sağlamaktadır.

Kaplıcanın bulunduğu alanda herhangi bir yapılaşma olmadığından bu durum, mandalar açısından şimdilik bir şans. Çünkü ticari bir kullanım alanı değil. Dolayısıyla kaplıcanın müdavimleri yazın insanlar, kışın da mandalar olmaktadır. Mandalar ve atlarda bu durumu en iyi şekilde değerlendirmektedirler. Özellikle yarıyıl ve hafta sonu tatillerini fırsat bilen yakın köy çocukları,mandalar ve atlarla birlikte eksilerde seyreden soğuk havaya aldırış etmeden doyasıya eğlenerek kaplıcanın tadını çıkarmaktadır.

Budaklı Kaplıcası fotoğraflarını ilk izleyenler böyle bir yerin ülkemizde değil de, daha çok Afrika’da çekilmiş olabileceği konusunda yorumlar yapabilirler. Bu değerlendirmeler ülkemizin saklı çok sayıda bilinmeyen fotoğrafik güzelliklere sahip olduğu gerçeğini de bir kez daha hatırlatmaktadır.

Bu yazı 2013 yılının Mayıs ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 75. sayısından alınmıştır.

Exit mobile version