Gezgin Dergi

Bolonya

Bolonya, Kuzey İtalya’da 382.000 nüfuslu bir mini şehir. Kuzey İtalya’da Emilia-Romagna bölgesinin başkentidir. Floransa ve Milan arasında neredeyse yarıyolda konumlanır. Bolonya’ya gelmişken uğranılabilecek yakın şehirler ise Parmesan peyniri ve balzamik sirkeleri ile dünyaca ünlü olan Modena ve Ravenna’dır.                                                                                                                

 

Yazı ve Fotoğraflar: Özden Karababa

Bolonya güzelliği, lezzetli mutfağı sağ ve sol kanattan politikacıları ile ünlüdür. Şehir, kışın soğuk, yazın çok sıcak olsa bile yılın her zamanı  ziyaret edilebilir.

Bolonya  görkemli  meydanları, yürüyüş geçitleri ve ortaçağdan kalma binaları ile  dikkat çeken  bir ortaçağ  üniversite şehridir. Şehir, dünyanın en eski üniversitesi olarak bilinen Bolonya Üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle ortaçağda Avrupa entellektüel yaşamının önemli bir parçasıdır. Bolonya Üniversitesi hala İtalya’da lise sonrası eğitim enstituleri ile saygı görmektedir.

Bolonya’da dört gün kaldık. Kaldığımız otel meydana 10 dakika yürume mesafesinde idi. Son derece temiz, yeterince konforlu, harika kahvaltıları ve güler yüzlü çalışanları ile bizden 10 puan aldı. Meydandan uzakta oluşu, bizi geç saatlere kadar sokaklarda eğlenen genç arkadaşlarımızın şamatasından kurtarmış oldu.

Meydanda  Plazza Maggiore, Bazilica San Petrino, kütüphane ve Museo Medievale ile  Palazzo d’Accursio’daki Museo Morandi ilk görülecekler listesinde. Şehir küçük olduğundan ve görmek istediğimiz bi iki müze kapalı olduğundan  trenle 25 dakika süren Modena’ya da uğradık. Küçük, muntazam bir şehir Modena ve  balzamiko sirkeleri ile ünlü.

Mutfak:

El yapımı ve çeşitli soslarla bezenmiş makarna, özellikle tortellini ve tabiiki adını da bu şehirden alan, alla Bolognese spaghetti (uzun surede pişirilen kıymalı sos) Bolonya mutfağının gözdeleridir. Ayrıca salam ve jambonları ile ünlüdür. Emilia-Romagna bölgesinin mutfağı İtalya’nın en iyi mutfakları arasındadır. Şehirde bolca pizza dükkanı da yer almaktadır. İncecik tabanlı mis kokulu, odun fırınında hemencecik pişirilmiş pizzalar…

Bolonya ‘da görülmesi gereken noktalar:

Bolonya’nın kompakt tarihi merkezinde görkemli birkaç kilise, anıt ve hükümet binası bulunmakta. Binalarin altında kolonlarla desteklenen yürüme yolları yağmur veya güneşten etkilenmeden dükkanların vitrinlerine bakarak, keyifli bir yürüyüş imkanı sağlıyor.

Piazza Maggiore: Bolonya’nın en merkezi meydanlarından biri. Burası dışarıda masaları olan kafelerde oturup etrafı seyretmek için ideal bir nokta. Meydanın etrafinda Gothic Basilica of San Petronio, Palazzo dei Notai, ve Arkeoloji Müzesi görulecekler arasında.

Piazza del Nettuno: Piazza Maggiore’un hemen yanında bir başka önemli meydan.

16. Yüzyıl’dan kalan çeşmesi ortaçağdan kalma hükümet binaları ile çevrilidir. Kütüphanenin içine girip, iç dekorasyona hayran olmadan dışarı çıkmak mumkün değil.

Via Clavatura: Bu meydanların doğusunda birkaç ilginç yiyecek standı bulabilirsiniz.

Torre degli Asinelli: Torre degli Asinelli’ye tırmanıp şehrin büyük bir bölümüne tepeden bakabilirsiniz. Bu kule hala ayakta kalmayı başarmış bir kaç ortaçağ kulesinden biri ve nefis bir manzaraya sahip.

Piazza Santo Stefano: Piazza Santo Stefano’da dört adet alışılmadık bir şekilde kümelenmiş kilise göreceksiniz. Vitale e Agricola, Roma tapınakları ve sütun örneklerine sahip. Ayrıca küçük şapellerden oluşan labirentimsi bir iç avlusu bulunuyor.

Pinacoteca Nazional: Önemli sanat işleri ile İtalya’nın en iyi galerilerinden biri.

Üniversite, Avrupa’nın en eski üniversitelerinden biri ve ziyarete değer. Palazzo Poggi ‘de de  iki ilginç müze bulunuyor.Burası bazen oğrencilerin yürüyüş veya mezuniyet törenlerine  de tanıklık etmekte.

Ne yazik ki İtalya’da grafittiler bütün güzel binalarin üzerinde karşınıza çıkıyor.   Bolonya’da bunu ziyadesiyle görüyorsunuz. Üzülmemek elde değil.

Bolonya özellikle yazın Temmuz ve Ağustos aylarında bir çok eğlence opsiyonu sunmaktadır. Şehirde çeşitli müze ve binalarda konserler verilmektedir. Yılın geri kalanında da üniversite çevresinde gençler için bir yığın aktivite düzenlenmektedir.

Ulaşım:

Bolonya’da ulaşım trenle Milan’a, Floransa’ya ve Roma’ya kolayca  sağlanıyor. Bolonya’nin tarihi merkezi, tren istasyonuna kısa bir yürume mesafesinde. Yürümek istemeyenler için otobüs ve taksi alternatif olabilir. Tarihi merkezdeki ana meydan trafiğe kapalı ve yürüyüş için ideal. Toplu ulaşım Bolonya’nın geri kalan kısmında oldukça iyi çalışıyor. Bolonya’nin biraz dışında ise küçük bir havaalanı  bulunmakta.

Turizm Danışma:

Bolonya’nın en büyük Turizm Danışma bürosu Piazza Maggiore 1 adresinde, tarihi merkezdeki meydandadır. Bolonya ve civarına ait bir çok harita ve bilgiyi buradan temin edebilirsiniz. Bu bürodan organize edilen 2 saatlik ingilizce yürüme turlarına katılmak mümkün. Tren istasyonunda ve havaalanında da küçük birer turizm danışma bürosu bulunuyor.

Pizza Restaurant tavsiyesi: La mela (elma demek, aynı harfler ) Via de Fusari , 5

Otel tavsiyesi: Aemelia Hotel www.aemiliahotel.it

 

Bu yazı 2012 yılının Eylül ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 67. sayısından alınmıştır.

Exit mobile version