Gezgin Dergi

Gezginin El Çantası 3 – Ufak Tefek Eşyalar

Yazının başlığını görünce geçmiş iki sayıdaki yazıları hatırlayıp “çantada yer kaldı mı ki?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Çantanızın büyüklüğünü bilemiyorum ama birazdan bahsedeceğim alet edevatın her birinin kendine has bir önemi ve kullanılacağı yeri olduğunu söyleyebilirim. Hele bir okuyun, sonra ister yanınıza alın, ister almayın.. İşe yaradıkları anlarda da beni hatırlayın.

Yazı: Kemal Cem – Fotoğraf: Şefkat Çelebi

Eski zamanlardan beri bütün gezginlerin vazgeçilmez yardımcısı olan pusuladan başlayalım. “Günümüzde pusulaya ne ihtiyaç var ?” diye akla gelebilir. Herşeyden önce yön kavramının pratik hayatta çok ciddi derecede kullanıldığı batı ülkelerinde, yol tarifi veya kaybolma gibi hadiselerde işe yarayacağı muhakkaktır. Buna ilaveten günlük ibadetlerinde hassas müslümanların seyahat esnasında kıble yönünü tesbitte pusulayı sıklıkla kullandıklarını da gözlemleme imkanım oldu. Dünyanın yuvarlaklığının getirdiği ilginç sonuçları da yine bu kıble bulma olayı ile ilk defa öğrenmiştim. Mesela Kuzey Amerika’da herhangi bir yerde bulunuyorsanız kıble için kuzey doğuya dönmeniz gerekiyor. Haritaya baktığınızda sanki doğu ya da güneydoğuya dönmeniz gerektiğini düşünürken, dünyanın küre olması sebebiyle en kısa mesafe kuzeydoğu tarafından elde ediliyor. Hakeza; iki kıta arasında uçan uçakların rotalarından da bu durum anlaşılabilir.

Gerektiğinde kullanabileceğiniz, bildiğiniz bir ağrı kesici, varsa almanız gereken ilaçlar, uzun süreli ve imkanları kısıtlı alanlara yapılan seyahatlar için doktor tavsiyesi ile alabileceğiniz geniş spektrumlu bir antibiyotik de çantada yer alabilir. Uçak, tren, otobüs ile yapılan yolculuklarda çevreden rahatsız olmadan uyumanıza yardımcı olabilecek gözleri tamamen kapatan bir uyku gözlüğü, boyun ağrısı çekmeden uyumaya yardımcı olabilen boyunluklar da çantaya eklenebilir. Bu ve benzeri bir kısım eşyadan uzun uçuşlarla ilgili yazımda da bahsetmiştim.

Bazılarımız yolculukta okuyamadığından yakınır. Aslında yolculuklar okumak için çok iyi fırsatlardır. Yolculuğunuzun süresine göre yanınıza bir veya bir kaç kitap almanız, her fırsatta gerekirse kendinizi zorlayarak okumaya çalışmanız vaktin en faydalı şekilde değerlendirilmesini sağlar. Günlük hayatın meşgaleleri içinde, şehir trafiğinde bocalarken ve yorgun argın döndüğünüz evinizde isteseniz bile okuma imkanını bulamayabilirsiniz.

En gerekli olduğu anda yanımızda olmadığını fark edip başkalarından istemek zorunda kaldığımız eşyaların başında kalem gelir.  Küçük de olsa bir not defteri ve kalemi unutmamanızı tavsiye ederim. Cep telefonunuzun çalışmama, batarya bitme, bozulma ve çalınma risklerine karşı elinizde bulunduracağınız basit bir telefon fihristi de sizi beklenmedik zor durumlardan kurtarabilir. Geçenlerde bir dostum Amerika’da kendisi ile alakasız bir meseleden dolayı polisler tarafından tutuklanarak hapse kondu. O anda cep telefonunu da yanına alamadı. Nezarethanede hani şu filmlerden sıkça bildiğimiz üzere bir kere telefon etme hakkı vermişler. Ama ezberinde veya yanında not olarak dahi hiç bir telefon numarası olmayınca bir anda hiç kimseye ulaşamaz bir halde kalmış. Bu sebeple fihristten de öte bir kaç numarayı ezbere bilmek te gerekiyor bence.

Eğer meraklısı iseniz güzel bir sudoku bulmaca kitabı, kalitelisinden bir mp3 çalar veya benim favorim olan ipod, normalde hiç akla gelmeyen ama gerektiği an çok işe yarayan bir veya bir kaç boş poşet,  laptopunuza yüklenebilen bir street (adres bulma) programı veya onun yerine taşınabilir bir navigatör, gideceğiniz ülkenin diline has bir küçük sözlük, meraklısından amatörüne kadar herkes için piyasada her çeşidi bulunan digital bir fotoğraf makinası, İngiltere gibi suyu bol ülkeler için şemsiye, nerede, ne kadar işe yarayacağını bilmemekle beraber bir çok kişinin yanına almak istediği dürbün, minik bir dikiş seti, küçük bir fener de çantada kendilerine yer bulabileceğimiz eşyalar cinsindendir. Bütün bunlar; yolculuğunuzun nereye yapıldığına, nasıl yapıldığına, süresine, paranıza, çantanıza ve kafanıza göre değişebilir.

Çanta tamam, vizeyi aldık, uzun bir yolculuğa çıkmaya hazırız. Gelecek sayıda yolda olacağız, hazır olun!

Gezginin El Çantası 3 – Bu yazı, 2008 yılının Mayıs ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 16. sayısından alınmıştır.

Exit mobile version