Gezgin Dergi

Haseki Hürrem Sultan Çeşmesi

Yazı ve Fotoğraflar: Tufan Genç

Milletçe müzelerimize, tarihimize ve tarihi mekanlarımıza çok da ilgili olduğumuz söylenemez. Bazı diziler her ne kadar beğeni ve tepki toplasalar da, ilgi göstermediğimiz tarihimiz ile ilgilenmemize, sahip çıkıp araştırmalar yapmamızı sağlıyor. Malum dizi sayesinde kaç insan Osmanlı tarihini incelemeye başladı, kaç insan atalarımızın yaşadığı mekanlara ilgi gösterip gidip gördü.

Osmanlı Padişahı I. Süleyman’ın (Kanuni Sultan Süleyman) nikahlı eşi olan Haseki Hürrem Sultan, Alexandra Anastasia La Rossaismi ile 1504 yılında Rutenya (Ukrayna) da doğduğu rivayet edilmektedir. II. Selim, Mihrimah Sultan, Şehzade Cihangir, Şehzade Bayezid, Şehzade Mehmed, Şehzade Abdullah’ın annesidir.

Artık bildiğiniz üzere diyebilirim; Hürrem Sultan tarafından 1556-1557 yılları arasında yaptırıldığı söylenen“Haseki Hürrem Sultan Hamamı ve Çeşmesi” Mimar Sinan tarafından yapılmış birçok eşsiz eserden biridir. Hürrem Sultan’ın bir çok hayır işinden biri olan çeşme Haseki Külliyesine gelir sağlaması amacıyla yaptırılmıştır. Ayasofya Camii ile Sultanahmet Camii arasındaki “Haseki Hürrem Sultan Hamamı” (Ayasofya Hamamı) batı duvarında yer almaktadır. Çeşmenin son hali; 2008 yılında başlatılan, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından yürütülen “Ayasofya (Hürrem Sultan) Hamamı Restorasyon Projesi” ile sağlanmış ve 2011’in 2. yarısında tekrar hizmete açılmıştır.

Haseki Hürrem Sultan Çeşmesi – Bu yazı 2014 yılının Şubat ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 84. sayısından alınmıştır.

Exit mobile version