Malezya yolculuğuna başlarken doğrusu kafamızda bir gezi planı yoktu. Malezya’da gezilecek yerler hakkında da bölük pörçük bilgiler vardı… Ama hiçbir yerde Putrajaya’nın ismine rastlamamıştım.
Yazı ve Fotoğraflar: Yaşar Şadoğlu
Putrajaya’yı keşfetmemiz bizim için tam bir sürpriz oldu. Herşeyin ‘en büyüğü ve en iyisini yapma’ felsefesine sahip Malaylar, yeniden bir şehir kurmuşlardı. Binalari, park ve bahçeleri, gölü, köprüleri, camileri, alışveriş merkezleri, spor ve kültür merkezleriyle pırıl pırıl modern bir kent… Putrajaya böyle bir şehir… Başkent Kuala Lumpur’un hemen yanıbaşında, onbeş yıllık mazisi olan bu kent, görenlerin gözünü kamaştırıyor. Şehir ismini, Malezya’nın ilk Başbakan’ı Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj’dan alıyor.
Malezya’nın başkenti olan Kuala Lumpur kalabalık ve yeni yerleşimlere tıkanık boyutlara ulaşmıştı. Resmi kurumlar şehirde sıkışıp kalmış, çoğu işler de aksamaktaydı. Kuala Lumpur’daki tıkanıklığı ve kalabalığı azaltmak amacıyla 19 Ekim 1995, tarihinde Putrajaya şehri kuruldu. Putrajaya, üçüncü Malezya federal bölgesidir.
Şehir kurulmadan önceki yıllarda ise Putrajaya’nın bulunduğu yer boş bir arazi olup çiftlik evleri, hurma ağaçları ve kauçuk ağaçları vardı.
Putrajaya’da hedeflenen kent tasarımının büyük bir kısmı tamamlandı. Kentin gelişimi baştaki plan doğrultusunda devam edecek.
ŞEHRİN ÖZELLİKLERİ AKILLI ŞEHİR
Putrajaya şehrinin kurulmasında üç ana düşüncenin uyumu hedeflendi: İnsan ile Yaratan’ın, İnsan ile insanın ve Insanın ve doğa ile ilişkisi.
Bu hedefler doğrultusunda, merkezi alan ile bağlantılı, resmi kurum alanları, konut alanları, ticari binalar, toplumsal ve kültürel alanlar, karma alanlar tasarlandı.
Yerleşim alanlarında sağlanan imkanlar arasında semt merkezleri ve semt parkları, okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri, camiler ve çok amaçlı salonlar vardır.
Bütün şehir fiberoptik kablolarla donatilarak bölümler arası iletişim ve halkla ilişkiler elektronik ve multimedya kanallar üzerinden yapılması tasarlanmıştır. Böylelikle multimedya teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı AKILLI ŞEHİR kavramı ile ifade edilen bir şehir olma özelliklerine sahiptir.
BAHÇE ŞEHİR
Putrajaya’nın bir özelliği de BAHÇE ŞEHİR olmasıdır. Geniş yeşil alanlar, botanik bahçeleri, sulak alanlar ve yapay göl gibi büyük peyzaj çalışmalarını gözlemleyebiliyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre şehrin yüzde 38’I yeşil alanlara ayrılmış. Ağaçlandırma ve doğal peyzaj çalışmalarında Malezya doğal bitki örtüsü, yani yerel floranın esas alınması öngörülmüş.
CAMİLER
Malezya, yüzde 30 civarında Çinli ve Hintli bir nüfusa sahiptir ve onlarla uyum içinde yaşamaktadır. Ancak Malaylar İslam’ı kimliklerin ana faktörü olarak görmektedirler. Bu açıdan Cami bizde olduğu gibi Malayların yaşamında önemli yer tutmaktadır. Dünyanın en güzel cami örneklerini Malezya’da görebilirsiniz.
Putrajaya’da iki önemli cami ön plana çıkmaktadır; PUTRA ve TUANKU MİZAN ZEYNEL ABİDİN camileri. Pembe kubbeli cami olarak anılan
PUTRA Camii, 116 metre ile dünyanın en yüksek minaresine sahip. Aynı anda 15 000 kişinin namaz kılabidiği PUTRA CAMİİ’nde nadir KUR’AN nüshalarının yer aldığı bir müze planlanmaktadır.
TUANKU MİZAN ZEYNEL ABİDİN Camii ise 24 000 kişi kapasiteli. Çelik konstrüksüyonlu, cam ağırlıklı bu cami, çok özel mimari özelliklere sahiptir. 55 000 milyon Dolar’a malolan cami 2009’da tamamlandı.
BAZI RAKKAMLAR
Modern imkanlarla donatılmış bu kentte, 52 000 konutta 330 000 kişinin ikamet edeceği öngörülmüştür. 135 000 kişi ofis komplekslerinde çalışacak. Şuan 85 Büyükelçilik buraya taşınmış durumda. 4.2 km uzunluğunda bir bulvarı var. Kuala Lumpur 40 kilometre uzaklıkta. Havaalanı ise 20 km. Şehrin kurulması 15 yıl sürdü.
BAZI ÖNEMLİ YERLER
* Putra Devlet Sarayı * Putra Camisi * Tuanku Mizan Zeynel Abidin Camisi * Putrajaya Meydanı * Putra Köprüsü * Putrajaya Bağımsızlık Anıtı * Millennium Anıtı * Adalet Sarayı * Putrajaya Wetlands Parkı * Seri Perdana Köprüsü * Botanik Bahçesi * Melawati Ulusal Sarayı * Heritage Anıt * Putrajaya Finans Merkezi) * Putrajaya Gölü
HİSSEMİZE DÜŞEN
Putrajaya eşsiz şehir manzaralarıyla bizi büyüledi. Putrajaya, doğa ve teknolojinin toplum yararına uyum içinde nasıl çalışacağını gösteren yeni bir deneyim sunacak. Böyle bir kentin insan mutluluğuna etkilerini ölçebilmek önümüzdeki yıllarda mümkün olabilecek. Umarız ki, Putrajaya bize iyi bir örnek oluşturur.
Bu yazı 2011 yılının Şubat ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 48. sayısından alınmıştır.