Gezgin Dergi

Plaka 64 / Uşak

Evliya Çelebi’nin, ünlü Seyahatname’sinde adı ‘Âşıklar Diyarı’ olarak yorumlamış olan Uşak ilimiz, İç Ege Bölgesi’nde Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bölgede yer almaktadır.

Yazı: Tuğçe Yılmaz – Fotoğraflar: Uşak Valiliği

M.Ö. 4000 yıllarından itibaren yerleşim bölgesi olarak kullanıldığı anlaşılan Uşak, tarih boyunca Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Pers, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçukluları, Germiyanoğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti tarafından yönetilmiştir. Uşak, komşuları olan Kütahya ve Afyon gibi İç Anadolu ile Ege Bölgesi arasında geçiş bölümünü teşkil eder. Kuzeyinde Şaphane, kuzeydoğusunda Murat Dağı, güneydoğuda Bulkaz Dağı ile çevrilidir. Uşak-Kütahya il sınırını oluşturan Murat Dağı volkanik yapılıdır. Bu dağın batı eteğinde kaplıcalar bulunmaktadır.


Coğrafi konumundan dolayı Akdeniz iklimi ile İç Anadolu’nun karasal iklimi arasında kaldığından bitki örtüsü de buna benzer bir durum göstermektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise iç Anadolu’ya göre daha ılık geçen bir karasal iklim egemendir. Ege Denizi üzerinden gelen bulutların getirdiği yağışlar, il iklimini Orta Anadolu ikliminden ayırır.

YAPMADAN DÖNME

Exit mobile version