Cuma , 13 Aralık 2024

Önce Çek, Sonra Netle: Lytro

gezgindergi-inceleme-lytro

 

Bu cümle tek başına Lytro’yu anlatıyor aslında. Tek bir ışık düzlemini algılayabilen klasik fotoğraf makinesinden farklı olarak Lytro, ışık alanı (light field) teknolojisiyle çalışıyor. Yani, üreticilerinin tabiriyle, LFP (light field Picture) formatında “canlı resim” çekiyor. Resmin içindeki her objeden yansıyan ve her yönden gelen ışığı algılayabilme kapasitesi var. Dolayısıyla, fotoğrafı çektikten sonra, bilgisayara aktarıp makineyle gelen bir programla fotoğraftaki netleme alanını değiştirmek mümkün. Bu aynı zamanda otomatik netlemeye bağlı olarak oluşabilecek obtüratör gecikmelerini de ortadan kaldırıyor. Lytro’nun 8x zoom lensi ve düşük (f/2) ve sabit diyaframı sayesinde flaş gerekmiyor.

Diğer fotoğraf makineleri ışığın sadece kuvvetini kaydediyor ama  Lytro hem kuvvetini hem de yönünü kaydedebiliyor. Bir resimde 11 milyon ışın (megaray) kaydediyor ve onları eşyadan yansırken bulundukları dört boyutlu ortamdan iki boyutlu ortama aktarıyor. Netlik alanı değişirken de resmin içindeki ışık değil de sensöre yansıma kuvveti değişiyor.

Bir diğer avantajı da tasarımının çok sade olması. Sadece 214 gramlık Lytro’nun altında bir açma kapama düğmesi ve USB bağlantısı, üstündeyse tek bir çekim düğmesi ve neredeyse belli olmayan bir zum şeridi var. Zum şeridi aynı zamanda çektiğiniz resimleri makinede incelerken resim içinde zum yapmak için kullanılabiliyor. Resimleri teker teker veya 3×3 modunda görebiliyorsunuz. 33 milimetrelik arka ekranı camdan yapılmış ve dokunmatik özelliğe sahip. Tek hareketle çektiğiniz resimlere ulaşabilir ve sağa sola kaydırarak aralarında gezinebilirsiniz.

Resimleri paylaşmaya gelince, desktop veya lytro.com’dan facebook, twitter, e-mail veya blog yoluyla paylaşılabilir. Paylaştığınız resimleri görenler de netlik ve diğer ayarlarıyla oynayabilirler. Resimler paylaşılırken görüntüleme için kullanılan cihaza göre içindeki megaray bilgileri de adapte oluyor ve böylece resmin orjinalini indirmeye gerek kalmadan daha küçük veya büyük formata kolaylıkla cihazın gereksinimlerine göre otomatik bir şekilde geçilebiliyor.

Lytro üç renk ve iki formatta üretiliyor. Gri ve mavi rengi 8 GB(yaklaşık 350 fotoğraflık kapasite- 399$), kırmızısı ise 16GB (yaklaşık 750 fotoğraf- 499$) hafızaya sahip. En büyük dezavantaj olarak şimdilik sadece Mac işletim sisteminde kullanılabiliyor olması gösteriliyor. Şimdilik sadece ABD içinde teslimat yapılacağı söylenen Lytro’nun piyasaya sürülme tarihi tam belli olmasa da 2012 yılının başı olarak söyleniyor.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir