İstanbul temalı posta pullarının farklı konseptler altında bir araya getirildiği ‘İstanpul’ Sergisi, Beyoğlu’nda başladı. İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan proje dâhilinde aynı isimli bir de kitap bulunuyor.
İlk görüntülü pulların basıldığı 1913 tarihinden günümüze kadar uzanan zaman diliminde İstanbul coğrafyası, tarihi ve kültürüne ait kesitler, mekânlar, eserler ve isimlerden oluşan koleksiyonların tablo, katalog ve kitap formatında derlenip bir kıvama getirilmesi sonucu ortaya çıkan ‘İstanpul’ projesinin hazırlık süreci tamamlandı. İlk olarak, Boğaziçi Şehir Çalıştayı’nın yapıldığı Sütlüce’deki Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen proje, devam eden günlerde Beyoğlu Belediyesi Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. 1 ana 30 detay tablodan oluşan ‘İstanpul’da, farklı başlıklar altında oluşturulmuş kurgusal kompozisyonlar yer alıyor.
Ana tabloda 1913’ten günümüze kadar basılmış İstanbul temalı pulların tamamını bir arada görmek mümkünken diğer tablolarda ise farklı kriterler baz alınarak bir tasnifleme gayreti içerisine girildiğini görüyoruz. Söz konusu tabloların konu başlıkları ise şöyle; Ayasofya, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Rumeli Hisarı, Barbaros Hayrettin, Kandilli Rasathanesi, İstanbul Çiçekleri, Yahya Kemal, Galata Kulesi, Kız Kulesi, İstanbul’un Mimari Yapıları, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Sultan Ahmet, Minyatürler, Büyük Postane Binası, Milli Saraylar, Topkapı Sarayı, Vapurlar, 1914 Londra Baskısı Koleksiyonu, 2010 Kültür Başkenti Koleksiyonu, Fetih, İstanbullular, Osmanlı Kalyonları, Fenerbahçe Feneri, Sinemanın 100. Yılı ve Çemberlitaş.
İstanbul Pulları Tek Kitapta Toplandı
Proje çerçevesinde oluşturulan tablolarının yanında bahsi geçen pullardan oluşan bir de kitap hazırlandı. Uzun uğraşlar sonucu nihayete kavuşturulan kitabın içeriğinde yer alan pullar, basım ve koleksiyon tarihleri ışığında bir kronolojiye tabi tutularak sayfalara yerleştirildi. Öncesinde 1913’le 2015 arasında basılan İstanbul konulu pullar yüksek çözünürlüklü olarak fotoğraflandı ve tarandı. Ayrıca çoğu pula, içindeki görsele uygun, Türkiye’den ve Dünya’dan usta kalemlerin yazdıkları kitaplardan alıntı yapılarak metinler eklendi ve böylece kitaba artı bir katma değer sağlanmış oldu. Kitabın bir özelliği de muhatabına ebadından dolayı rahat bir okuma deneyimi sunması. Çanta boy olarak tasarlanan kitabın İstanbul tarihine meraklı okuyucular için hem görsel hem de metin anlamında kaynak bir eser olacağı tahmin ediliyor. ‘İstanpul / Pulların İzinde Bir İstanbul Şehrengizi’ üst başlığıyla hazırlanan projenin bütününü yansıtması amacıyla hazırlanan sergi katalogu da, sergi süresince ziyarete gelenlere hediye edilecek. Rahmi Koç Müzesi’ndeki ilk sergiden sonra İstanpul’u seyretmek isteyenler, Beyoğlu Belediyesi Sergi Salonunda 11 Mayıs tarihine kadar bu sıra dışı çalışmayı görebilecek.