Cuma , 22 Kasım 2024

Plaka 64 / Uşak

Evliya Çelebi’nin, ünlü Seyahatname’sinde adı ‘Âşıklar Diyarı’ olarak yorumlamış olan Uşak ilimiz, İç Ege Bölgesi’nde Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bölgede yer almaktadır.

Yazı: Tuğçe Yılmaz – Fotoğraflar: Uşak Valiliği

M.Ö. 4000 yıllarından itibaren yerleşim bölgesi olarak kullanıldığı anlaşılan Uşak, tarih boyunca Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Pers, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçukluları, Germiyanoğlu Beyliği ve Osmanlı Devleti tarafından yönetilmiştir. Uşak, komşuları olan Kütahya ve Afyon gibi İç Anadolu ile Ege Bölgesi arasında geçiş bölümünü teşkil eder. Kuzeyinde Şaphane, kuzeydoğusunda Murat Dağı, güneydoğuda Bulkaz Dağı ile çevrilidir. Uşak-Kütahya il sınırını oluşturan Murat Dağı volkanik yapılıdır. Bu dağın batı eteğinde kaplıcalar bulunmaktadır.

gezgindergi-turkiye-usak (1)
Coğrafi konumundan dolayı Akdeniz iklimi ile İç Anadolu’nun karasal iklimi arasında kaldığından bitki örtüsü de buna benzer bir durum göstermektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise iç Anadolu’ya göre daha ılık geçen bir karasal iklim egemendir. Ege Denizi üzerinden gelen bulutların getirdiği yağışlar, il iklimini Orta Anadolu ikliminden ayırır.

YAPMADAN DÖNME

  • Lidyalılar tarafından Kral Yolu üzerinde yaptırılmış olan Clandıras Köprüsü’nü görmeden,
  • Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından 1898 tarihinde yapılmış olan Paşa Han’ı görmeden,
  • İtalyan bir mimar tarafından 1901 yılında yapılmış olan Bedesten’e gitmeden,
  • Tarihî Ulu Cami’yi ziyaret etmeden,
  • Burma Cami’yi ziyaret etmeden (Evliya Çelebi’nin bu cami hakkında yazdığı kitabenin tarihine göre Ulu Cami’den 158 yıl sonra, yani 978 yılında yapılmış bir cami),
  • Arkeoloji, Etnografya ve Atatürk Müzesi’ne gitmeden,
  • Yöreye ait geleneksel yemekler arasında yer alan Uşak tarhanası, çömlek eti, tas kapama, katmer, bükme, peksimet, haşhaş sürtmesi, tahin helva, köpük helva, un helvası, aşure, yumurta
  • sızdırması, ciğerli bulgur, döndürme, Arap aşı, keşkek, alaca tene ve höşmerimden yemeden,
  • Kök boyasından yapılan eşme kilimler, pamuklu dokumalar, Uşak halıları, pelüş battaniyeler ve deri giyim mamulleri gibi hediyelik eşyalar almadan dönmeyin…Bu yazı 2012 yılının Kasım ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 69. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir