Cuma , 22 Kasım 2024

Avusturya’da Osmanlı İzleri: Türk Gülleleri

Osmanlı gerek savaşlarda, gerekse geri çekilirken, birçok mühimmat ve malzemeyi geride bırakmıştır. Geride kalanlar, bugün, Avusturya’nın birçok bölgesinde, müzelerde veya açık alanlarda sergilenmektedir.                                                                                                                                                                                                                          

Osmanlı Avusturya ilişkileri düşünüldüğünde, akıllara sadece, Viyana kuşatmaları gelmektedir. Şüphesiz Viyana kuşatmaları sadeca Avusturya için değil bütün Avrupa için hayati önem taşımaktaydı. Ancak Osmanlı Avusturya ilişkileri, başka bir deyişle mücadeleleri üçyüz yılı aşkın devam etmiştir. Bunun büyük bir bölümünde, Osmanlı, Viyana’yı alamadıysa da, hep Viyana’nın çevresinde at koşturmuştur. Yine egemenliği altında tuttuğu Macaristan’ın başşehri Budapeşte, Viyana’ya bugün arabayla iki saatlik mesafededir.

Yazı : Yaşar Şadoğlu – Veysel Türk Fotoğraflar :  Yaşar Şadoğlu

İkinci Viyana kuşatmasından sonra bu coğrafyada insiyatif, Avusturya’nın lehine gelişmiştir. Osmanlı gerek savaşlarda, gerekse geri çekilirken, birçok mühimmat ve malzemeyi geride bırakmıştır. Geride kalanlar, bugün,  Avusturya’nın birçok bölgesinde, müzelerde veya açık alanlarda sergilenmektedir.

Geride kalanlardan bir kısmı, savaşta kullanılan güllelerdi. İşte bu Türk gülleleri, birçok evin duvarında veya çeşitli mekanlarda teşhir edilmektedir.

Viyana’nın içinde, Sterngasse’de rastladığımız Türk Güllesi işte bunlardan biri. Sterngasse’de bulunan ev, 1734’de yapılmıştır. Evin dış cephesine  35,5 kg. Ağırlığında orijinal Türk güllesi yerleştirilmiştir. Viyana’da bulunan güllelerin en büyüğü olarak kabul olunmaktadır. Söylenenlere göre , bu gülle, 20.07.1683 tarihinde  havanla Leopoldstadt’dan Viyana’ya atılmıştır.

Yine Viyana’nın içinde, Griechengasse’deki bir kafeteryanın içinde Türk gülleleri teşhir edilmektedir. Güllelerin yapıştırıldığı duvarda ; ”1529 Senesinde bu binanın yerinde şehir surları bulunuyordu. Bu yer, Türk’lerin  saldırı hedeflerinden biriydi. Üç Gülle, 1963 yılında yapılan tamirat çalışmalarında, yıkılan duvarlar arasında  bulunmuştur. 1683 Savaşı hatırası  olarak burada yerini almıştır.” denilmektedir.

Viyana çevresinde bulunan Wr.Neustadt’ta da, iki ayrı yerde yine Türk gülleleri bulunmaktadır.  Wr.Neustadt, Grazer strasse’de  Askeri Akademi ve  Emniyet Müdürlüğünün önünde bulunan gülleler içi mermer kitabelerde yazılanlardan, bu güllelerin buraya, Oskar  Handler tatarafından 1965 yiyılında yerleştirildiğini anlıyoruz.

Yine, Wr. Neustadt  Bahngasse 24 numaralı evin duvarında, ”1683 Türk Gülleleri” yazısıyla üç gülle  duvara  üçgen olarak yerleştirilmiştir.

Avusturya’nın muhtelif yerlerinde ve müzelerde pek çok Türk güllesine rastlamak mümkündür. Mesela, Hainburg şehri girişinde de büyükçe bir gülle yeralmaktadır. Hainburg, Viyana Kuşatması sırasında, Tuna Nehri kıyısında olması nedeni ile  stratejik konuma sahiphtir. Eteğindee yer aldığı tepede de Hainburg Kalesi bulunmaktadır. Burada büyük çatışmalar olmuştur. Hainburg’taki Osmanlı izlerini başka bir yazıya bırakarak yazımıza son verelim.

Avusturya’da Osmanlı İzleri: Türk Gülleleri – Bu yazı 2011 yılının Ocak ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 47. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir