Cuma , 13 Aralık 2024

Bitki Florası

Yazı : S. Özlem Omay – Fotoğraflar : O. Metehan Kurt

Bugün birçok çocuk domatesin markette yetiştiğini sanıyor. Doğa Koleji’nde domatesi kendileri yetiştiren öğrenciler, dünyayı tüm boyutlarıyla kavrıyorlar.

gezgindergi_doga_bitki_florasi (1)

Doğa Koleji, “çıt çıkmayan” okullara hiç benzemiyor. Öğrenciler ellerinde boyalarla matematik dersi işliyorlar, arabaları yarıştırarak hız formülünü öğreniyorlar, mutfakta patates salatası yaparak Almanca bilgilerini geliştiriyorlar, coğrafya dersinde “bölgelerimiz” konusunu folklor oynayarak tanıyorlar, rakamları sek sek oynayarak ya da topladıkları ceviz ve kozalakları sayarak kavrıyorlar. Yaparak, yaşayarak ve eğlenerek öğreniyorlar. “Domatesin markette yetiştiğini düşünen bazı öğrencilerimiz, Doğa’ya geldikten sonra domatesi bizzat kendisi yetiştirmeye başlıyor. Böylesi bir değişim, öğrencilerin algısını kökten değiştiriyor ve dünyayı tüm boyut ve gerçekliğiyle kavramasını sağlıyor. Doğa’daki derslerin içeriği ve işlenişi de çok katmanlı ve çok boyutlu: Öğrenciler trekking yaparken bir anda yabancı dil dersine, tarım faaliyetindeyken de matematik dersine geçebiliyorlar.

gezgindergi_doga_bitki_florasi (2)

Doğa Koleji öğrencileri için Doğa Konseptli Eğitim Modeli içinde aldıkları uygulamalı tarım dersi ile doğal yaşam, doğadan gelen sağlık kavramları “yeni bir keşif” değil, içinde bulundukları ortamın tam da kendisi. Öğrencilerimiz burada Latince çiçek isimlerinin arasından kahramanlık isimlerini en fazla çağrıştıran, Agapanthus, Anthemis, Tagates gibi isimleri ile anılıyorlar. Ayrıca kendilerine ait alanlarda uzman eğitimcimiz Prof. Dr. Rahim Anşin ile birlikte doğal ve egzotik bitkileri tanıyorlar.

gezgindergi_doga_bitki_florasi (3)

Doğa Koleji bu yıl bir ilki daha gerçekleştirerek üniversitelerde okunan botanik ve dendroloji derslerini öğrencilerle buluşturdu. Prof. Dr. Rahim Anşin tarafından verilen derslerde çocuklar doğayı ve tarımı daha yakından tanıyor, bizzat yaşadıkları ortamda bulunan doğal ve egzotik bitkileri yakından inceliyorlar. Doğanın en iyi öğretmen olduğu düşüncesiyle yola çıkılarak hazırlananbu derslerin en önemli amacı öğrencilerimizin içinde yaşadıkları doğal ortamdaki bitkileri derinlemesine tanımaları ve bitkileri sadece birer süs materyali olarak görmeleri değil, bu bitkilerinpeyzaj, estetik ve dekoratif özelliklerinin yanı sıra,ürettikleri somut değerlerini de bilmeleri.

gezgindergi_doga_bitki_florasi (4)

Arboretum zenginliğinde bitki materyali içeren Doğa Koleji’nde öğrencilerimizin tek tek ilgilendiği onlarca bitki çeşidi ve yüzlerce bitki bulunuyor. Uluslar arası bir bilim dili olan Latince isimleriyle bitkileri öğrenen öğrencilerimiz bu isimleri Türkçe ve İngilizce adlarıyla da bütünleştiriyorlar. Bitkilerin özelliklerini, kullanım olanaklarını, yararlarını, varsa kimi zehirli bitkilerde olduğu gibi zararlarını öğrenen öğrencilerimiz bitki dünyasını yakından tanıyorlar.

Bitki Florası – Bu yazı 2007 yılının Temmuz ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 6. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir