Myra antik kendti antalyanın demre ilçesinde bulunmaktadır. Bu antik kent Likyalıların en önemli kentlerinden biridir. Milattan önce 5. yüzyıla dayandığı tahmin edilen kentin en önemli özelliklerinden biri Noel Baba olarak bilinin St. Nicholaus’ın bu kentte yaşamış olmasıdır.
Yazı: Zeynep Yörük
Likya’nın en büyük tiyatrosundan kalanlar bugün ayaktadır ve bu aynı zamanda Likya’nın en iyi korunmuş tiyatrosudur. 29 oturma sırası ve 9-10 bin seyirci kapasiteli tiyatro tepeye yaslanmıştır. Bugün bile bazen festival ve oyunlar için kullanılmaktadır.
Myra metropoli muhtelif tip Likya mezarlarını önemli örneklerini ihtiva etmektedir. Tiyatro doğu ve batı metropoli diye ikiye ayrılmış ve Myra’nın arkasında yükselen kayalık tepede kurulmuştur. Kayalar oyularak mezarlar kabartma ve yazılarla süslenmiştir. Likyalılar’ın ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örnekleri olan Myra mezarlarından, içinde ölüyü ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar, en ilginç örneklerden biridir. Ayrıca yine kabartmalı veya kitabeli bir çok kaya mezarı, kayalığın güneye bakan yüzünde üst üste veya yan yana sıralanmaktadır.
Tiyatro yakınındaki şehir merkezine giderken yolun solundaki hamam kalıntıları ise Roma dönemi tuğla mimarisinin erken ve ilginç örneklerini oluştururlar. Şehrin su ihtiyacı, Demre Deresi’nin aktığı vadi kenarındaki kaya yüzüne açılmış kanallarla karşılanmaktaydı.
Başka önemli bir kalıntı St. Nicholaus kilisesidir. Kilise bugün 7 m. toprak seviyesinin altındadır.
İlk defa 1904 yılında Eynihal adıyla köy statüsüne kavuşan Demre; 6 haziran 1968 yılında 4 köyün birleşmesiyle belediyelik; 4 temmuz 1987 günü ‘Kale’ adıyla ilçe olmuştur. İlçe 2005 yılında Demre adını almıştır.
St. Nicholaus kemikleri İtalyanlar tarafından çalınmış ve Bari’ye kaçırılmıştır.
Bu yazı 2012 yılının Eylül ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 67. sayısından alınmıştır.