Cuma , 11 Ekim 2024

Doğa Yürüyüşü

Yazı: S. Özlem Omay   – Fotoğraflar: O. Metehan Kurt

Dünyada ve ülkemizde, modern çağ insanın beton binalar arasına sıkışması ile birlikte, özgürlük duygusunu yaşamasına neden olan  doğa sporları ivme kazanmaya başlamıştır.

Bugün ülkemizde doğa sporlarının yaklaşık 50 çeşidi yapılmaktadır. Kayak, dağcılık, binicilik en fazla bilinenlerden olmasına rağmen doğa yürüyüşü de son yılların en fazla tercih edilenlerindendir.

gezgindergi_doga_yuruyusu_dogakoleji (6)

Doğa sporu yapan insanlar, kendilerini ve sınırlarını tanımaya ve tanıdıkça zorlamaya olanak buluyorlardır. Sürekli yapıldığı zaman bir alışkanlık haline gelmiş ve işin felsefesi de oturmaya başlamıştır. Karşıtlık ya da üstün gelme yerini, anlamaya, anlayışla yaklaşmaya bırakmıştır. İnsan ilişkilerini sekteye uğratan ve kişinin kendisi ile savaşımını derinleştiren hırs, doğa sporu yaparken yerini azime bırakmıştır. Uyum ve paylaşım en önemli iki özellik olarak sivrilmeye başlamıştır, doğa sporu yapanlarda. Sürekli kendini tekrarlayan hayat formları üreten, robotlaşmış insan yaratan şehir hayatından kaçış için ekipman, donanımdan da önce mekan en büyük sorun.

Doğa Koleji Beykoz kampüsü’nde ise, ‘doğa konseptli eğitim modeli’ çerçevesinde derste tenefüs, tenefüste ders yapabilen öğrencilerin günlük aktivitesi bu. Çünkü burada öğrencinin bedensel ve zihinsel yeteneklerini kullanarak doğa içerisinde,  motor ya da hayvan gücü kullanmadan gerçekleştirdiği bu derste, özgüven ve yeterlilik duygusu gelişmektedir. Öğrenciler zorunlu olarak birbirleriyle yarıştırıldıkları bu sistemin dışına çıkmaktadırlar çünkü burada rekabet değil, paylaşım ve yardımlaşma var.

gezgindergi_doga_yuruyusu_dogakoleji (5)

Aylardan ağustos. Gezgin dergisinin okuyucuları olarak ya kış boyunca naftalinlerin arasında kalan tatil özlemlerinizi çoktan çıkarıp güneşe sermişsinizdir ya da dergiyi bir deniz kenarında, bir yaylada, bir trekking molasında  okuyorsunuzdur. Nerede olursanız olun, doğa koleji birinci sınıf öğrencileri ile beraber yaptığımız doğa yürüyüşüne  eşlik etmenizden mutluluk duyacağız.

Son zamanlarda devşirme olarak trekking de kullanılıyor bu terim için. Okulumuzda doğa sporlarına yer ayırmamızın en önemli nedeni, bu sporun bilimle iç içe geçmesidir. Çünkü sosyal ve fen bilimleri ile yakın ilişkilidir doğa sporları. Jeoloji, arkeoloji, paleontoloji, coğrafya, biyoloji, botanik, ornitoloji, sosyoloji, antropoloji, etnografya, dilbilim gibi bir çok bilim dalı doğaya çıkmayı ve doğa sporlarının tekniklerini kullanmayı gerektirmektedir. Örneğin, Yörüklerin yayla göçlerini inceleyen bir sosyal bilimci dağlarda, yaylalarda uzun zaman geçirmek zorundadır. İşte tüm bunlar bu sporun müfredatımıza dahil edilmesi için yeterli nedendir.

gezgindergi_doga_yuruyusu_dogakoleji (3) - Kopya

Doğa yürüyüşü, kendini sağlıklı hisseden her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği bir doğa sporu. Dağcılık, kaya tırmanışı, mağaracılık, rafting gibi sporlardan ayrıldığı en belirgin özellik, yön bilgisi ve temel kampçılık dışında bir bilgiye gereksinim duymamasıdır.

Öğrencilerimiz öğrenmek ve eğlenmek sınırlarını iç içe geçirdiğinden beri, 55 bin metrekarelik alanın çeşitli parkurlarını yürürken, yavrulayan bir kuzuya tanık olmak, zehirli mantar ve otları öğrenmek gibi ‘sıra dışı’ deneyimlerle donanıyorlar. Tanık olacağınız serüvenimiz, Beykoz kampüsünün doğal göletinin arka tarafına düşen doğa kanyondan başlıyor. Büyük kamp alanından Makdağ yoluna çıkarak , doğal nehir yatağının içerisinden geçeceğiz hep beraber. Siz de ayaklarınızın ıslanmasını dert etmeyip bundan keyif alanlardan olmalısınız. Öğrencilerimiz,   kampüsü çevreleyen dağın küçük bir tepesine iple tırmanırken, dikkatin ve öz güvenin doruklarındaydılar. Kondisyonları ise, düzenli aralıklarla yaptıkları aktiviteler nedeni ile  oldukça iyi.

gezgindergi_doga_yuruyusu_dogakoleji (4) - Kopya

Doğa yürüyüşüne çıktığımız her sınıfın bir düzeni vardır. Onlar, her derste, el değmemiş güzelliklere sahip,  ayrı bir parkuru tanıyor olmanın heyecanını yaşıyorlar. Doğa yürüyüşü, okulumuzda bazen kendi başına bir amaç olarak değerlendirilirken bazen de örneğin matematik dersinde toplamayı öğrenen öğrencilerimizin bunu soyut rakamlarla değil, ağaçla, çiçekle sayarak öğrenmesi için yapılmaktadır. Bunun, öğrenme veriminini yüksek oranda arttırdığına tanık olmaktayız.

Doğa yürüyüşü sırasında ekip tek kişi olarak dizilir, Grubun başında ve sonunda deneyimli kişiler yer alır. En önemli konu gruptan kopma olmamasıdır. Öğrencilerin yaşına, parkurun zorluk derecesine göre değişen zamanlarda tamamlanmakta ve yine buna uygun zamanlarda mola verilmektedir. Belki seyircisi yok, alkışı yok diye özellikle genç yaştakiler için adrenalin salgılamadığı düşünülen doğa sporunun en avantajlı yanı küfründe olmayışıdır şüphesiz. Bir süre sonra, doğanın sesini duyabilmeyi, çağrısına kulak vermeyi öğrenebilmeyi başaran kişilerin, ne alkış ne de tezahürat gibi beklentileri olmaz.

Biz, yürüyüşümüzü geldiğimiz yollardan geri dönerek bitireceğiz ancak doğa yürüyüşü sırasında yanınızda olması gerekenleri hatırlatmadan yazımızı sonlandırmak istemeyiz. Bu malzemeler 10-15 yıl öncesine kadar temininin sıkıntı yarattığı, ancak günümüzde bu sorunun tamamen çözüldüğü bir konudur.

Ayakkabı: Dağcılık ve doğa yürüyüşü ayakkabıları aynı olabilir. Elbette mevsime göre de bu ayakkabılar değişmektedir. Kış yürüyüşlerinde sıklıkla deri yüzeyi olanlar tercih edilirken, yazın süet ya da kanvas olanlar seçilmektedir. İç tabanının ortopedik olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Tabanı dümdüz değil, öne doğru hafif kıvrık olmalı ki yürüyüş sırasında rahatsızlık vermesin.Mutlaka dış malzemenin hava geçirmesine izin vermesi gerekmektedir. Konu ile ilgili hatırda tutulması gereken bir konuda kalın çorapla giyilme ihtimaline karşılık, umarım numara daha büyük alınmasıdır. Ayakkabının her ikisi de giyilip karar ona göre verilmelidir. Ayağınızı vurmadığından emin olmadan doğaya çıkmamak önemlidir.

Tabanda ise kaymayı engelleyecek dişler mutlaka   bulunmalı. Bu konunun önemi vurgulamak için şu minik dipnotu yazmak yeterli sanırız. Sadece dağcılık ve doğa yürüyüşü ayakkabılarına taban yapan firmalar vardır.

gezgindergi_doga_yuruyusu_dogakoleji (2) - Kopya

Sırt Çantası: En önemli malzemelerden birisidir. Kapasitesi yürüyüşümüzün süresine göre değişebilir. Uzun süreli yürüyüş ya da dağcılık yapıyorsanız tercihiniz elbette o sürede tüm ihtiyaçlarınızı karşılamaya çantalar olmalıdır. Çanta hacmi, alabildiği su ile orantılı olduğundan büyüklüğü litre olarak belirtilir. Büyük boy çantaların, ağırlığın daha  çok   vücuda oranlı bir şekilde dağılmasını sağlayan özel bir tasarımı vardır. Günümüzün modern sırt çantaları genellikle iki bölümden oluşurlar. İki bölüm gerektiğinde açılabilen fermuarlı bir ara kumaş ile birbirinden ayrılmıştır. Alt bölüm daha çok uyku tulumunu yerleştirmek için kullanılır. Ana bölüm ise, geri kalan tüm eşyalarımızın muhafazası için kullanılan bölümdür. Hızlı ulaşılmak istenen kimi eşyalar için ön ya da yan taraflarda bulunan küçük gözleri olan çantaları tercih etmeniz, kullanım kolaylığı sağlar.

Yürüyüş Batonları: Yürüyüş sırasında iyi bir denge kurma aracıdır. Tüm yükün bacaklara verilmesini engelleyerek, bir kısmını da kollar vasıtası ile toprağa aktarıp, yürüyüşçüyü rahatlattırmaktadır. Eskiden  sadece kayakçılar tarafından kullanılan bu batonlar son zamanlarda, doğa yürüyüşçüleri tarafından da tercih edilmektedir.

Boyu uzayıp kısalabilme özelliği taşıyan bu batonlar, teleskobik baton olarak da adlandırılmaktadır. Hafif alüminyum malzemeden yapılanları tercih etmekte fayda vardır ki  böylece herhangi bir yük yapmazlar taşıyanlara. Baton kullanırken en iyi pozisyon, sağ ayağın ileri atıldığında sol eldeki batonun da ileri doğru hamle yapmasıdır. Bu durumda her adımda hem sağda hem solda bir destek noktası bulunmuş olur. Uygulamada zor gibi gelse bile zamanla alışılacak bir tarzdır bu.

Doğa Yürüyüşü –  Bu yazı 2007 yılının Ağustos ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 7. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir