Cuma , 22 Kasım 2024

Dr. Yücel Dağlı ve Seyâhatnâme

Dr. Yücel Dağlı… Bir güzel insan… Çok çalışkan, üretken bir araştırmacı, çevirmen, akademisyen, genç yaşta, en verimli çağında ansızın aramızdan ayrılan çok değerli bir kültür adamı…                                                                                              

Yazı: Oğuzhan Karagül

İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Arşivcilik Bölümü’ndeki üniversite eğitimim sırasında öğrencisi olmak şansını yakaladığım çok saygıdeğer bir hocaydı. Derste anlattığı konulara olan vukûfu, anlatımındaki çok hoş üslup, ders sırasında kendine has yaptığı esprilerle dersi keyif haline getirirdi. Vefatını öğrendiğimde, kendisini tanıyan herkes gibi ben de büyük bir üzüntü duymuştum. Bu vesileyle kendisini bir kez daha hayırla yâd ediyor, Allah’tan rahmet diliyorum.

Dr. Yücel Dağlı kısa sayılabilecek ömründe önemli eserlere imza atmış bir şahsiyettir. Başka değerli araştırmacılarla birlikte hazırlamış olduğu 5 ciltlik Tarih Çevirme Kılavuzu, 2 ciltlik Geçmişten Günümüze Beyoğlu, bir komisyonla birlikte hazırlanmasına katkıda bulunduğu Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri gibi yapıtlarla kültür tarihimize önemli katkılarda bulunmuştur.

Bir diğer ve belki de en önemli eseri daha var ki onu içinde bulunduğumuz UNESCO 2011 Evliyâ Çelebi yılı münâsebetiyle özellikle zikretmek istiyorum; Seyâhatnâme. Çelebi’nin hiç şüphesiz Türk kültür tarihinin en büyük şâheserlerinden biri olan bu büyük eserini Seyit Ali Kahraman bey ile birlikte çok titiz ve özverili bir çalışma ile 10 cilt halinde Latin harflerine aktarmış, günümüz Türkçesine çevirmiş ve editörlüğünü yapmıştır. Dr. Yücel Dağlı, Seyâhatnâme’yi günümüz insanına kazandırarak fikrimce kültür tarihimize en büyük hizmetini yapmış, arkasında her zaman hayırla anılmaya vesile olacak bir yapıt bırakmıştır.

UNESCO 2011 Evliyâ Çelebi yılı dolayısıyla hem Çelebi’yi ve ölümsüz başyapıtı Seyâhatnâme’yi hem de rahmetli hocam Dr. Yücel Dağlı’yı anmaktan büyük mutluluk duyuyor, kendisine karşı vefâ borcumu yerine getirdiğime inanıyorum.

Dr. Yücel Dağlı ve Seyâhatnâme – Bu yazı 2011 yılının Nisan ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 50. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir