Pazar , 10 Kasım 2024

Gezginin El Çantası – 2 | Aman Elektrik Çarpmasın!

Gezginin el çantasında yer alması muhtemel eşyaları ve kullanımları ile alakalı ince noktaları anlatmaya başladığımız son yazımızda paradan, kredi kartlarından, bahşiş oranlarından yeterince bahsetmiştik. Bu yazımızda da elektrikle çalışan aletlerden yanımıza alacaklarımıza bir göz atalım. 

Yazı: Kemal Cem – Fotoğraf: Şefkat Çelebi

Elektrikle çalışan bütün aletler için genel bir hatırlatma ile başlayalım. Ülkeler arasında voltaj farkları (Avrupa da 220 V iken ABD de 110 V olması gibi) bir çok elektrikli aletin kullanılmasını zorlaştırıyor. Küçük voltajlarda çalışan ve mecburen kendilerinden adaptörlü olan laptop, telefon sarj cihazı gibi aletler için herhangi bir sorun yok. Ama teyp gibi nispeten daha büyük eşyalar ve bir çok elektrikli ev aleti ayrı bir adaptör olmadan kullanılamaz. Kullanmaya kalktığınızda motorunu yaktığınız bir alete sahip olmuş olursunuz. Saç kurutma makinalarının büyük çoğunluğu hiç kullanılmadan gezi boyunca taşınıp durabilmektedir.

Elektrikli aletlerde ikinci ve ilkine göre daha sık rastlanılan problem ise fiş ve prizlerin şekli ile alakalı oluyor. Avrupa’da yuvarlak uçlu ve ikili fişler kullanılırken ABD de köşeli uçlu prizler kullanılıyor. Dünyada daha farklı priz sistemleri de bulunduğundan çok farklı yerlere gitme ihtimali olanlara bütün priz şekilleri arasında geçiş yapma imkanını sağlayan tek bir ‘çeviriciyi’ kullanmalarını  tavsiye ederim. Bir aktarmalı uçuş sırasında ihtiyaç üzerine Almanya’da bu şekilde bir cihaz almıştım. Dünyanın neresine gidersem gideyim bu problemi ortadan kaldıran ve çantamdan ayırmadığım bu ‘multifiş’  normallerine göre biraz daha büyükçe. Tecrübelerim yanımda sadece ABD-Avrupa arasında işe yarayan daha küçük bir tanesini de yedek olarak taşımama sebep oldu.

gezginin-el-cantasi-2-gezgindergi (2)

Cep telefonunuzu yurt dışı yolculuklarınızda yanınızda götürüyorsanız araba sarj cihazınızı da mutlaka almanızı tavsiye ederim. Bunlar; hem bütün arabalarda standarttır hem de yolculuk hali, bazen bir yerde kalmak yerine yol gitmeyi tercih edebiliyorsunuz. En gerekli anda telefonsuz kalmamak, yakınlarınıza “kusura bakmayın şarjım bitmişti” dememek, onların gözlerinde siz bu cümleyi söyledikten sonra inanmamayı ima eden ifadeler görmemek için  telefonunuzu arabada şarj etmekte fayda vardır.

Türkiye’den aldığınız telefonunuzun başka ülkelerde kullanılması şirketinizin diğer ülkelerle ilgili yaptığı roaming anlaşmalarına bağlıdır. Ayrıca bazı sistemlerde yurt dışı kullanımı sağlamak için ülkeden ayrılmadan önce bir ayarlama yapmak gerekebilir. Ücretlendirmelere ise çok ama çok dikkat etmenizi tavsiye ederim. Türkiye’den Almanya’ya uçtuğum da her zaman e-maillerimi de görebildiğim telefonumu açtım. Sadece bir kontrol edeyim diye e-maillerimi yükleme komutu verdiğimde telefonum sorunsuz olarak hepsine ulaştı ve indirdi. Ama  kısa süren işlem sırasında inanamayacağım kadar kontörüm gitti. Wireless bağlantıları kullanarak laptopla veya telefonla web üzerinden e-maillerime bakmak çok çok daha hesaplı oluyor.

Uzun süreli uçuşlarla ilgili yazılarımda laptopunuza yedek batarya almanızdan, dışarı yaydığı belli frekanstaki dalga ile gelen sesleri azaltan “noise cancelling” bir kulaklığa kadar bir kaç cihazdan da bahsetmiştim. Maliyetleri diğer  aletlere göre nispeten yüksek olan bu cihazlar, yolculukları sırasında dvd çalar’dan veya laptop’dan film seyredip müzik dinleyenler için uzun süreli kullanım ve kaliteli ses imkanı sağlarlar.

Bir çok kişi için  gerekli gibi gözükmese de bendenizin son zamanlarda yanından eksik etmediği bir taşınabilir hoparlörü de vardır. Aslında ipodlar için tasarlanmış olan bu cihaz çok kaliteli ve yüksek ses verebilmektedir. Bağlantı kablosu ile dışarı ses verebilen hemen her alete bağlanabilen bu hoplarlör sayesinde toplantılarda sesli sunum yapmaktan, laptoptan film izlemeye, birilerine makinanızdan bir şey dinletmekten, mp3 çalarınızı açıktan dinlemeye kadar bir çok şeyi yapabilme imkanına kavuşuyorsunuz. Tabi ki en önemli tarafı küçüklüğü ve taşınabilir olması. Ipod takılı iken bir yandan da şarj etmesi benim gibi ipod kullananlar için ayrı bir  kolaylık oluyor.

Laptoplarla, bilgi ile işiniz çok oluyorsa usb, flash card, scan disk, sd card vb isimlerdeki bilgi depolama aletlerinin farklı modellerinin hepsini kullanabilmeye yarayan ve usb kablo ile makinanıza bağlanan bir ‘kart okuyucu’ yu da almanız işlerinizi kolaylaştırabilir.

Telefon, telefonun şarj cihazı, araba şarj cihazı, laptop, yedek batarya, bunların sarjı, kulaklık, hoparlör, fiş dönüştürücüler vs derken çantanın içi alet edevatla doldu. E, modern zaman gezgini böyle olur. Gezdiği  yerler çokça, çantası da ona göre biraz ‘büyükçe’ olur.

Gezginin El Çantası – 2  | Bu yazı, Gezgin dergisinin 2008 yılının Nisan 15. sayısında yayımlanmıştır.

Yazar : KEMAL CEM

Gezginin Günlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir