KLARNETÇİ MEHMET USTA
YAZI VE FOTOĞRAFLAR: KEMAL GÖNEN
Bir konuşmasında Neşet Ertaş en çok haz aldığınız anlar hangileri? Konserler mi, plak veya cd çalışmaları mı, televizyon programları mı yoksa düğünler mi? Dendiğinde hiç düşünmeden düğünler cevabını verir. Çünkü der Neşet Usta, düğünde birinin yuvasına mutluluğuna vesile oluyorsunuz, onun için çaldığım düğünlerden daha haz aldığım bir başka durum yoktur der..
Gerçekten de düğünlerimizde mutluluk, şenlik, eğlence, hüzün, gözyaşı, dert.. Hepsi iç içedir.. Düğünlerimizi, nişanlarımızı, sünnetlerimizi çalan ve çığıran insanlar da bizimle gülerler, ağlarlar, dertlenirler, eğlenirler. Bu anlamda düğünlerimizle yad ederiz bu ustaları..
Her bölgenin kendine mahsus ustaları vardır. Kırşehir’in Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve Neşet Ertaş’ı, Keskin’in Hacı Taşan’ı, Ankara’nın Bayram Aracı’sı, o kentlerde özdeşleşen ustalardır.. Bu anlamda Klarnetçi Mehmet Usta da Kayseri’nin sembolleşen ustasıdır..
Geçtiğimiz yıllarda yerel bir dergi Mehmet Amcayı haber yapmış ve bu habere “Huzurlu Kentin Klarnetçisi adını vermişti. Biz de bu ismi devam ettirelim istedik.
Mehmet amca 74 yaşında çok küçük yaşlardan beri klarnet çalıyor. Az değil 65 yılını vermiş klarnete.. Koskoca bir ömür… Hayatının büyük bir bölümü Ankara’da geçmiş. Birçok sanat müziği ustasının sahnesinde klarnet çalmış Mehmet Amca. Sadece Ankara değil Türkiye’nin birçok ilinde ona rastlamış olmanız mümkün.
Bizim zamanımızda konservatuar yoktu diyor Mehmet Amca.. Mektepli değil alaylı olanlardan. Ankara Musiki Cemiyetine gitmiş.. Kandıralı Mustafa’lar, Şükrü Tunar’lar bizim hocalarımızdı, usul, makam, nota öğrettiler bize onlardan ne gördüysek bugün hala onu aktarıyoruz diyor.
Düğünlerde, asker uğurlamalarında, fasıllarda, gazinolarda çok klarnet çalmış. Rahmetli Zeki Müren Ankara Göl Gazinosuna gelirdi bir ay boyunca onun sahnesinde çalardık diye anlatıyor anılarını biraz da gözleri nemlenerek, hayıflanarak.
Hayatını soruyoruz Mehmet Amca’ya çocukluktan bu yaşıma kadar klarnet çalarım haydan gelen huya gitti, kazandık yedik şimdi bu sene emekli olmaya uğraşacağım diyor.. Son yıllarda sanatçılar için kurulmuş bir derneğe üye olmuş emeklilik için uğraşıyor.
Çok sigara içiyor Mehmet Amca. Sağlığın nasıl bu yaşta bu kadar sigara zarar vermesin diyoruz.. Daha hastane yolu bilmem, doktorla işim olmaz, ilaç kullanmadım diyor Mehmet amca yakıyor bir sigara daha en efkarlısından. Usta’nın sigarası hüzündür. Dumanında bile bir ahenk bir ritim vardır.
Sanatı soruyoruz Mehmet Amcaya.. Türkiye’de sanatın değeri yok Kayseri’de hiç yok diyor. Sanatta eskidendi diyor.. Kendi yetiştiği sanat ikliminin büyüklerini anarak Zeki Müren, Müzeyyen Senar gittikten sonra sanatta kalmadı gerisi hikaye diyor.
Kayseri ili Talas ilçesinde bulunan (daha önce kilise şimdi cami olan) Yaman Dede Camii’nin sokağında rastlamak mümkün Mehmet Amcaya. Akşama kadar çay içmeye, müzik dinlemeye gelen insanları, fotoğraf çektirmek için bu sokağa gelen gelin-damat adaylarını ağırlıyor, onlarla muhabbet ediyor hayatını anlatıyor. Hala alnının terini yiyor. Emeğinden başka bir geçim kaynağı yok.. İnsanları mutlu etmenin, onlara huzur vermenin keyfi ile geçimini kazanıyor Mehmet amca.
Fotoğrafın eksik kaldığı yerler oldu Mehmet Amca’nın hayatını anlatırken. 74 yaşında emekli olmaya uğraştığını, 65 yıldır bu işi yaptığını, yakındığı şeyleri, o muhteşem klarnet sesini anlatmaya fotoğraf yetmedi. Yakın zamanda Mehmet amcanın kendi sesinden hayat hikayesi, klarneti ve fotoğrafları ile birlikte foto-film belgeselini yapmayı planlarken, klarnetin hüzünlü sesi ile onun arkamızda olduğunu düşünerek sokağını biz de hüzünle adımlıyoruz..
HUZURLU KENTİN KLARNETÇİSİ – Bu yazı 2015 yılının Kasım ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 98. sayısından alınmıştır.