Cumartesi , 2 Kasım 2024

İstanbul’a Yakın Tatil Yerleri

Hala tatile gidememiş olanlar ve hafta sonu nereye gitsek diye düşünenler için, İstanbul’a yakın gidilebilecek tatil yerlerini hazırladık. Keyifli okumalar 🙂

1. Adalar

Semiha Ayverdi ‘İstanbul Geceleri’ isimli kitabında adalar hakkında şöyle der: İtiraf etmeli ki o tümsekler, Marmara’nın parmaklarına takılmış kıymetli mücevherler gibi göz alıcıdır ve üstelik bugünkü İstanbullunun rağbetini görmektedir.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (1)
Malezya gibi 100 ya da Maldivler gibi bin küsur adadan oluşmasa da İstanbul’umuzun da hatrı sayılır çok değerli adaları var. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası adlı 9 adadan oluşan adaların en büyüğü isminden de anlaşılacağı üzere Büyükada.

Büyükada’yı daha yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz
Büyükada’da kalınacak en güzel otel önerilerine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Akçakoca

İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli gibi metropollere 2 – 3 saat mesafede olması, ulaşım kolaylığı ve Karadeniz’ in yeşil bitki örtüsünü yansıtması nedeniyle özellikle yaz aylarında tercih edilen karadeniz ilçesi.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (1)
Yılın geri kalan zamanında huzur arayanlar için de Akçakoca eşsiz bir seçim. 35 km’lik uzunluğundaki geniş kumsalı, temiz denizi, mavi bayraklı plajları, deniz ve ormanın oluşturduğu doğal güzellikleri, tarihi evleri, tarihi hamamı, ceneviz kalesi, şelaleleri ve mağaraları ile Akçakoca sizi bekliyor.

Akçakoca’yı daha yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz

3. Kos Adası

Kos ya da Türk kaynaklarındaki adıyla İstanköy, Bodrum’a 17 kilometre mesafede bir ada olup özellikle son yıllarda Bodrum, Marmaris gibi sayfiye yerlerine giden Türklerin günübirlik olarak sıklıkla ziyaret ettikleri bir mekan. 12 Adalar denilen Yunan adaları grubunun içinde kalan Kos, temiz sahili, Rodos şövalyeleri ve bilhassa Osmanlı döneminden kalan pek çok tarihi yapısı ile bu ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (2)

Kos Adası’nı yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

4. Anadolu Kavağı

Biraz deniz, biraz huzur, biraz balık, bol nazar boncuğu ve miiiss havası, merhaba Anadolu Kavağı!

Hafta sonları iş ve hayat koşuşturması içinde geçen stresinizi atmak ve huzur bulmak için ve tabii ki iyi balık yemek için tercih edeceğiniz bir mekan Anadolu Kavağı.Öncelikle Anadolu Kavağı’nın tarihinden ve eski yapılarından bahsedelim.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (2)
Anadolu Kavağı, İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı bulunan bir semttir. İdari olarak burası mahalle statüsünde olmasına rağmen, genellikle kasaba olarak isimlendirilir. Çoğunluğun balıkçılıkla uğraştığını ve ilçeden ulaşımın zorluğunu da göz önüne alırsak, balıkçı kasabası dememiz daha doğru olur.

Anadolu Kavağı’nın güzelliğini daha yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

5. Karasu 

Karasu, Marmara Bölgesi’nde, Sakarya İli’ne bağlı bir ilçe , doğusunda Kocaali ilçesi, güneyinde Hendek ilçesi, güneybatısında Ferizli ilçesi batısında Kaynarca ilçesi ve kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir.Marmara Bölgesi’nin Batı Karadeniz ile birleştiği yerde, Sakarya’nın kuzeyinde yer alan ilçe toprakları hafif dalgalı alçak alanlardan oluşmuştur. Karadeniz kıyısındaki düzlüklerin gerisinde hafif eğimlerle yükselen alanlar, bu alanların güneyinde de dalgalı düzlükler bulunur.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (3)
Karasu’yu yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

6. Sapanca

İstanbul’a 100 km uzaklıkta. Sapanca, stresli şehir hayatından bunalıp kendini doğaya bırakmak isteyenler için vazgeçilmez yerlerden biri.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (4)
Yeşil ve Mavinin farklı tonlarını Sapanca’nın doğasında görebilirsiniz. Sapanca’da kalacaklar için bir otel önerisi olarak yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

7. Esenköy

İstanbul’un hemen yanı başında dingin bir tatil için ideal bir mekan, Esenköy.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (5)
İstanbul’a uzaktan bir ufka bakar gibi bakmak mı istiyorsunuz? Hem rüzgarda serinlemek, hem sırtınızı bir dağa yaslamak hem de masmavi bir denize bakmak mı gönlünüzden geçiyor? Hırçın olmayan bir denizde yüzmek, şelalelere, termal havuzlara, çok yüksek olmasa da ismi yayla olan yerlere yakın olmak mı istiyorsunuz? O zaman lütfen hiç gözünüzde büyütmeden feribota binin ve İstanbul’a çok yakın bir mesafedeki Esenköy’e uğrayın. Kışa az kala küçük bir tatil, baharı bekleme sabrınızı arttırabilir.

Esenköy’ü yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

8. Abant

Ülkemizin neredeyse tam ortasında bütün büyük şehirlere yakın konumuyla Abant, her mevsim insanı kendine çeken davetkar tutumu ile bu Ağustos ayında da ziyaretçilerini bekliyor.

Bolu sınırları içinde yer alan Abant Gölü, kente yaklaşık 30 km. uzaklıkta. Abant dağları üzerinde arazi kaymaları ile oluşan bu set gölüne E-5 karayolundan ayrılan 20 km’lik asfalt bir yolla ulaşabilirsiniz. Deniz seviyesinden 1328 metre yüksekte yer alan göl, 1.28 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Göl çevresi yılın her mevsiminde etkileyici bir manzaraya sahip.

Abant’ı yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

9. Bozcaada

Bozcaada, bilindiği üzere Türkiye’nin Ege denizindeki iki adasından biri. Gökçeada ile birlikte Çanakkale Boğazı’nın girişine hakim bir konumda olması sebebiyle, İstanbul’a giden yolların güvenliği açısından önemli bir merkez konumunda.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (6)
Belki de bu sebepten olacak, tarihsel süreçte sıklıkla el değiştirmiş. Helen kültüründe “Tenedos” adı ile bilinen Bozcaada’nın, bu ismi ne vesileyle aldığı tam olarak bilinmiyor. Bir efsaneye göre Truva kralı Cynus’un oğlu Thenes tarafından iskan edildiği için bu isimle anılagelmiş. Bozcaada’nın tarihi son yapılan araştırmalarla MÖ. 3000’lere kadar çıkarılıyor. Truvalılar Ada’nın stratejik önemini erken kavramış olacaklar ki 15. yüzyılın başlarında buraya gelen İspanyol seyyah Ruy Gonzalez Clavijo, kral Priamos’un Truva’ya yapılacak bir saldırıyı engellemek için burada bir kale inşa ettirdiğinden bahseder. Ada, MÖ. 5. yüzyılda Pers istilasına maruz kalır. Sonraları Perslere karşı denizci Yunan şehir devletlerince kurulan “Delos Birliği”nin bir parçası haline gelen Tenedos, MÖ. 63’de kesin olarak Roma egemenliğine girmiştir.

Bozcaada’yı daha yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

10. Cunda Adası

Cunda, adı Ayvalık ile anılan tatil cenneti bir ada. Ayvalık’a kadar uzanıp da Cunda’ya uğramamak olmaz. Cunda, her ne kadar Ayvalık’a bağlı 22 ada içinde en tanınanı olsa da, kendisine has bir kültür varlığından rahatlıkla söz edilebilir.

gezgindergi-turkiye-istanbula-yakin-tatil-yerleri (7)
Ada, 1976’da “kentsel sit alanı”, 1989’da “I. Derece Doğal Sit Alanı”, 1995’te ise Ayvalık’ın diğer adaları ile birlikte “Tabiat Parkı” ilan edilmiş bir mekân. Cunda son zamanlarda işadamı sanatçı ve ilim adamlarının sıklıkla tercih ettikleri bir mekân konumunda. Cunda doğumlu değerli dostum Hakan Dinç son zamanlarda burayı tercih eden simalar arasında bir çırpıda İlber Ortaylı, Muazzez İlmiye Çığ, Gönül Tekin gibi profesörlerin, Beren Saat, Yavuz Bingöl, Neco ve Erdal Özyağcılar gibi sanatçıların isimlerini sayıveriyor. Ayrıca işadamlarından Halis Komili, Cem Boyner ve son zamanlarda da Suzan Sabancı buradaki tarihî bazı yapıları alarak restore edip konut olarak kullanma yoluna giden isimlerden sadece birkaçı.

Cunda Adası’nı daha yakından tanımak için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir