Cuma , 22 Kasım 2024

Kar Çiçekleri

Bahar geldi geçiyor bile. Her bahar bize baharın kapıda olduğunu bildiren  baharın müjdecisi kar çiçeklerinin hikayesini Arif Avize’den dinledik.  

 

Üzülme! Tasa ettiğin ne ki Sabahı özleyen bir çocuk düşün olsun Kirli ellerine oyuncağını kıstırıp Kendi masalını çekip üstüneKaf dağında uyusun.

Tasa ettiğin ne ki? Üşüdüğünde bir çiçeğin olsun karlarda Sen üzülme büyüsün, çiçek açsın yürüsün. Alnında çizgileri örten bir gülümsemen olsun

Önüne düşürmediğin bir dik başın Boğazına düğümlenmeyen aşın olsun Aradığını bulan bir gözün Selam ile ağzından çıkan sözün Kendini karşına alacağın yüzün olsun Tasa etme, Üzüldüğün ne ki?

 

Yazı ve Fotoğraflar: Arif Avize

Karlarla yarenlik eden bu çiçekler vakit tamam diyerek çıktılar topraktan. Üzerlerine yağan karlara bile aldırmadan, bazen poyrazın ıslık çalan soğuğunda bile rengarenk açıverdiler. Çünkü sabır ve sükut içinde geçirilen bir kışın arkasından vakit gelmişti artık. Belki soğuktu, toprak bile üşüyordu henüz.

Topraktan gökyüzüne doğru filizlenmek kolaydı, oysa dışarısı sürprizlerle doluydu belki. İnsanoğlunun gündelik kaygılarından arındırılmış bu çiçekler, yüksek dağların serin yaylalarında şartlara meydan okurcasına açıverdiler.

Serde aşk vardı, dirilmek uyanmak vardı, en güzele ışığa, güneşe kavuşmak vardı. Bazıları karları delerek çıktılar, bazılarının cazibeli renklerinin üzerine karlar yağdı, yılmadılar. Azmin, cesaretin, mücadelenin ve dirilişin sembolü olan bu çiçekler, insanoğluna ilham kaynağı oldular, ders verdiler,  güç verdiler, örnek oldular. Bazen isimlerimiz oldu bu çiçekler, bazen romanlara hikayelere konu oldular, destan oldular yıllar yılı dillerden düşmediler. Öyle ya;

Kardelen ve hercai birbirini seven iki çiçektir. Bir gün bu iki çiçek aralarında kavilleşirler. Birbirlerine olan sevgilerini doyasıya yaşayabilmek için hiçbir çiçeğin açmaya cesaret edemediği kış ve karlı bir mevsimde açacaklardır. Söz verirler birbirlerine. Kış mevsimi gelir. Kardelen karlı bir kış mevsiminde karları delip çıkar. Ancak etrafta hercai yoktur. Hercai ahde vefa göstermeyip kardeleni yarı yolda bırakmıştır. Bu duruma çok üzülür kardelen ve boynunu eğer. O gündür bu gündür, bu asil çiçek, kış aylarının sona yaklaştığı mevsimde karların erimeye yüz tuttuğu dönemlerde açar ve eriyen karlarla arkadaşlık eder.”

Kardelenler eksi 15 derece soğukta yaşayabilen ve çiçek açabilen en dayanıklı çiçeklerdendir. İlaç yapımında son derece değerli bir ham madde kaynağıdır.

“Kardelene sormuşlar bütün çiçekler sıradan yerlerde açıp insanlara yakın dururken, Sen neden böyle yüksek dağlarda ve özellikle uçurum kenarlarında açarsın demişler. Kardelen şöyle cevap vermiş; “gülü seven dikenine, menekşeyi seven rengine, beni seven ölümü göze alır demiş.”

Kardelenler, toprağın dahi ısınmadığı çok düşük ısılarda ve kar örtüsü erimeden çiçek açmalarından dolayı, insanoğlunun dikkatini çekmeyi başarmış, dirilişin ve azmin sembolü olmuşlardır. Dünyanın en değerli çiçekleri arasında yer alır. Ansiklopedik bilgilere göre Anadolu’da bilinen 14 tür kardelen mevcuttur. Ortak Latince adı “Galanthus” tur. Kardelenler dışında henüz kar örtüsü kalkmadan açan çiçek türlerimiz; Kar Çiçeği, Acı Çiğdem, Sarı Çiğdem, Anemonlar, Dağ laleleri, Dağ menekşelerive Nevruz çiçekleridir. Karların erimeye yüz tuttuğu yerlerde açmayan başlayan bu çiçekler üzerilerine yağacak sürpriz karlara çok ta uzak değillerdir. Mart ayının ortalarına kadar çoğu zaman yüksek ve yaylalık bölgelerde rengarenk açan bu çiçekler üzerine kar yağar.

Kahramanmaraş Toros-Amanos dağlarının 1600 mt rakımlı bir çok lokasyonunda bu çiçeklere rastladık ve fotoğraflama imkanı bulduk. Son 3 yılın Şubat- Mart aralığında çekilen bu fotoğraflar bizlere doğadaki dirilişin resitalini sundular adeta. Onları fotoğraf karesine dökerken yaşadığım hazzı ve aldığım lezzeti anlatmam kafi değil. Sizlerin de bu güzellikleri bir nebze olsun fotoğraflarla yaşamasını istedim, elimden geldiğince bir kolaj yapmaya çalıştım. Eğer vaktiniz olurda ve yolunuz bahar aylarında düşerse dağlara, unutmayın ki o dağlarda her zaman sizin için açan bir çiçek vardır.

Ömrünüz her daim çiçek çiçek bahar olsun.

Saygıyla.

 

Bu yazı 2013 yılının Mart ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 73. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir