Cuma , 29 Mart 2024

Nereye Gidilir / Taraklı İlçesi

Eyliya Çelebi, bu güzel ilçede halkın şimşir kaşık ve tarak yaptığından bahseder. O zamanlar Yenice Tarakçı olarak bilinen bu güzel ilçe zamanla Taraklı adını almış. Kökleri milattan önce 2000’li yıllara dayanan, eski ama bu eskimişliğinin kıymetini çok iyi bilen ve koruyabilen nadir ilçelerimizden biri Taraklı.

Yazı: Olgun Temiz Fotoğraflar: V. Kerim İslam

Taraklı, Sakarya ilimizin çok şirin ama biraz da ulaşılması zor ilçelerinden biri. Ulaşmak için bol dönemeçli ve kavşaklı yolları aşmanız gerekiyor. Ama ulaştığınıza da değiyor doğrusu. Çünkü ayrılmak istemiyorsunuz ve ayrılır ayrılmaz tekrar gitmenin planlarını yapıyorsunuz. Taraklı sizi, Anadolu’nun o kendine has karakteristik sıcaklığıyla tekrar tekrar bekliyor olacak. Emin olun. İstanbul’dan yola çıktığınızda 1,5 ila 2 saat gibi bir sürede Taraklı’ ya ulaşabilirsiniz ki bizce günübirlik gezileriniz için listenizin en üst sıralarında olmalı.

Birbirinden güzel cumbalı evleri, çınar ağaçlarıyla bezeli tarih kokan sokakları, her mevsim harikulade bir manzaraya bürünebilen dokusuyla Taraklı, güzel ülkemizin en nadide ilçelerinden biri.

Taraklı’ nın bu denli güzel olmasının en önemli sebebi şüphesiz ki tarihi evleri. Geçmişi 3 asır öncesine dayanan bu evlerin bulunduğu sokaklarda yürümek, sizi Osmanlı döneminde yaşarmışçasına etkileyecek. Tabii bir de 1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından yaptırılan Yunus Paşa Camisi var. Yaklaşık 5 asır öncesinden bu güne kalabilen çok güzel bir Mimar Sinan eseri.  Tarihi Han ve Hamamıyla ilçenin etrafında yer alan Hisar Tepesini de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak bizim en çok ilgimizi çeken ve üzerinde en çok yaşanmışlık barındıran şey şüphesiz 7 asırlık meşhur çınar ağacı. Koca bir tarihi hücreleriyle yaşamış ve bugüne ulaşmış olan bu ağaç keşke dile gelse de dinlesek.

Yöresel keşkek ve nohutlu et en çok tercih edilen yemeklerin başında geliyor. Ayrıca bölgenin birçok yerinde olduğu gibi Taraklı ’da da köpük helvası pek meşhur. Bir de Taraklı’ ya has, içinde herhangi bir tatlandırıcı bulunmayan bir Uhut Tatlısı var ki tadılmaya değer.

Taraklı’ da kalmak için ille de özel bir mekan aramanıza gerek yok çünkü birçok aile evini pansiyona çevirmiş durumda. Ayrıca Taraklı Belediyesi konaklamak için mekan arayanlara yardımcı olmak konusunda oldukça istekli. En bilinen konaklarından biri olan Kadirler Konağı da restorasyon sonrasında pansiyon olarak hizmet vermeye başlamış.

TTNET reklamlarıyla ‘’Mümkünlü’’ kasabası olarak hak ettiği üne kavuşan Taraklı, dizi ve film setlerinden çok sizin ziyaretinizi bekliyor.

Taraklı İlçesi – Bu yazı 2012 yılının Kasım ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 69. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir