Cumartesi , 20 Nisan 2024

Plaka 09 / Aydın

Yiğitliğin, yürekliliğin memleketi; efeler diyarı.

“Efe; zulme, işkenceye, haksızlığa başkaldıran ve silahlanıp dağa çıkan, Kızanlarıyla birlikte fakir fukarayı koruyup gözeten, zalimleri tepeleyen, gerektiginde yurdu için canını veren yiğittir.” diye tarif ediliyor Aydınlılar arasında. Aydın, işte böyle yürekli efelerin, yiğit zeybeklerin memleketi.

Yazı: Nurya Çakır  – Fotoğraf: O. Metehan Kurt

7000 yıllık tarihinde Hitit devleti, Troia Krallığı, Miken kolonileri ve ilk parayı basan Lidyalıların bulunduğu Aydın, önce Roma ardından Doğu Roma haritalarının da vazgeçilmez coğrafyası oldu. Siyaset, sanat, bilim, felsefe, mimarlık, alanında dünya tarihinde hala isimleri anılan kişiler yetiştirdi. Lidya ve Roma dönemlerinde büyük bir kültürel merkez olma özelliğini gösteren Aydın ve muhitinde yaşayanların tamamına yakınının bir sanat dalı ile uğraştığı, tiyatroların, kütüphanelerin, sarayların bolca yer aldığı ve mimari bir zevk ve dehanın hüküm sürdüğü görülmektedir. Efes, Milet, Tralles, Aphrodisias, Mastaura gibi mitoloji tarihinin geçtiği unutulmaz mekanlar Aydın’ın başta gelen ünlüleri. Aphrodisias Örenyeri, Aphrodisias Müzesi, Milet Müzesi görülmeye değer yerlerden. Ülkemizin tatil merkezlerinden Didim ve Kuşadası, Aydın’ın ege Denizi’ne olan kıyısında bulunuyor.

plaka-09-aydin-gezgindergi (3)

İncir, zeytin ve kestane üretiminde Türkiye’de ilk sırayı alan Aydın, Kuşadası sahilleri ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı; Didim sahilleri, Milet antik kenti ve Apollon Tapınağı ile ülkemizde mutlaka görülmesi gereken bir coğrafya.

Plaka 09 / Aydın  Bu yazı 2008 yılının Mart ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 14. sayısından alınmıştır.

plaka-09-aydin-gezgindergi (1) plaka-09-aydin-gezgindergi (5)plaka-09-aydin-gezgindergi (2)

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir