Cuma , 11 Ekim 2024

Plaka 65 / Van

Tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanan Van, bir zamanlar Urartular’ın başkenti olan TUSBA idi. Asur Kraliçesi Semiramis tarafından kurulan şehir tarihten günümüze Urartular, Medler, Persler, Makedonyalılar, Büyük İskender, Partlar, Sasaniler, Bizanslar hakim olmuş, M. 675 yılında Müslümanlar bu bölgeyi fethetmiş ve daha sonra bölge yine Bizanslılar, onları yenen Selçuklulara, İlhanlılara, Celahiroğullarına, Karakoyunlulara, Akkoyunlulara ve Safevilere yurt olmuştur.

Yazı: Tuğçe Yılmaz

Van iline adını veren Van Gölü, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Dört tarafı yüksek dağlarla çevrilidir ve içinde Akdamar, Adır, Çarpanak ve Kuş adaları olmak üzere dört ada bulunmaktadır. Tarih boyu Yüksek Deniz, Nairi Denizi ve Yukarı Deniz dendiği gibi Deryaçe (Küçük Deniz ) adını da alır.

Her mevsim her saatte farklı bir renk alan, gündoğumunun ve günbatımının muhteşem olduğu göl ve sahil boyunca yapılaşma ile bozulmamış koylar, yeşil bitki örtüsüyle sarılmış kıyılar görülmeye değerdir. Van Gölü’ndeki adalardan en büyüğü olan Akdamar Adası, üzerindeki kilise ile ünlüdür. 900’lü yılların başında Kral Gagik tarafından yaptırılmış olan kilise, taş işçiliğinin en seçkin örneklerindendir. Van ve çevresinde küçüklü büyüklü çok fazla kale bulunduğundan Van’a bir anlamda “Kaleler Kenti” denilebilir. Bu tarihi kalelerden bir kısmı Urartulardan, bir kısmı da Ortaçağ ve sonrasından kalmadır.

gezgindergi-turkiye-van (2)
Van’daki ilk sulama kanalları ve barajlar M.Ö 9. ve 6. Yüzyıllar arasında Urartular zamanında yapılmıştır. Bunların en önemlisi Menua (Semiramis/ Samran) sulama kanalıdır. Van evleri Van’ın geleneksel mimarisini günümüze taşıyan önemli unsurlardır. Tarihi Van Kalesi’nin güneyinde bulunan eski Van şehri, çarşıları, sokakları, mahalleleri, hanları, hamamları, taş döşeli caddeleri yanında Van Evleri ile Osmanlı kentlerinin tipik özelligini taşımaktadır.

Van’daki önemli camiler Ulu Cami, Hüsrev Paşa Cami, Kızıl Camii, Gevas Izzettin Çir Camii, Süleyman Han Camii, Kaya Çelebi Camii, Horhor Camii, Abbasağa Camii’dir. Hüsrev Paşa Medresesi, Hasan Bey Medresesi, Hosap Evliya Bey Medresesi, Gevas Halime Hatun Kümbeti, Ercis Anonim ( Zortul ) Kümbet görülmeye değerdir.

Yapmadan Dönme

• Van Kalesi, Van Müzesi, Hoşap Kalesi, Muradiye Şelalesi, Edremit ve Gevas kıyı boyu ve gölü gezilip görülmeden,
• Dünyaca ünlü bir gözü mavi diğer gözü sarı olan Van kedisini görmeden,
• Dünyaca ünlü Van Kilimleri ve Savat (gümüş) işlemeli el sanatları ürünlerinden almadan,
• Zengin bir mutfağa sahip olan Van yemeklerinden yemeden,
• Gün batımını izlemeden, şifalı Van Gölü’ne girmeden dönmeyin.

Bu yazı 2012 yılının Aralık ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 70. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir