Cuma , 11 Ekim 2024

Plaka 68 / Aksaray

İbn-i Battuta’nın, Büyük Dünya Seyahatnâmesi’nde “Burası Bilâd-ı Rûm’un en güzel ve sağlam şehirlerindendir. Her yandan akarsular ve bağlarla çevrilidir.” diyerek bahsettiği Aksaray, M.Ö. 8000 yıl öncesine uzanan tarihi, günümüze kadar hüküm süren çeşitli medeniyetlere ait kültürel varlıkları, tabii güzellikleri ve ticari bir merkez olması dolayısıyla hiçbir dönemde önemini yitirmemiş bir ilimizdir.

Yazı: Tuğçe Yılmaz – Fotoğraflar: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kapadokya’nın kapısı konumundaki Aksaray, kültürel varlıkları yanında doğal zenginlikleri ile de ziyaretçilerine değişik ve ilginç tatil olanakları sunmaktadır. Orta Anadolu Bölgesi’nde, tarihi İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden birisi olan Aksaray, günümüzde de doğu-batı ve kuzey-güney yönleri arasında uzanan ana bağlantı yollarının kavşağında yer almaktadır. Güzelyurt’u, Ihlara Vadisi, Sultan Hanı, Eğri Minare’si, kış sporları turizm merkezi ilan edilen Hasan Dağı ve Ziga Kaplıcaları ile Anadolu’nun ortasında çekici bir merkez konumuna gelmiştir.

gezgindergi-turkiye-aksaray (2)

Ne Yenir?
Yemek kültürü gayet zengin olan Aksaray’da, bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme, sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir. Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür.

Ne Alınır?
Türk halı dokumacılığının bugün Anadolu’da devam ettirildiği yerlerden birisi de Aksaray Taşpınar’dır. Taşpınar halılarının günümüze değin koruduğu özelliklerden bir tanesi atkı, çözgü ve düğüm iplerinin tamamen yün olmasıdır. İplerin renklendirilmesinde ise genelde doğal boya kullanılmaktadır.

Yapmadan Dönme

  • Ihlara Vadisi, Güzelyurt’u gezmeden,
  • Eğri Minare’yi görmeden,
  • Helvadere’de Alabalık,
  • Ihlara Vadisi’nde saç tavayı tatmadan,
  • Taşpınar Halısı almadan,
  • Hasandağı’nda oksijen depolamadan,
  • Ihlara Festivali ve Güzelyurt’ta 15 – 30 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Eski ve Yeni Gelveri Festivalini (Yörede yaşayan Yunanlıların yöreyi ziyaretleri nedeniyle düzenlenmektedir) izlemeden, dönmeyin.Bu yazı 2013 yılının Mart ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 73. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir