Cuma , 22 Kasım 2024

Plaka 70 / Karaman

Karaman şehri, adını tarihteki Karamanoğlu beyliğinden günümüze taşımıştır. Diğer Oğuz boyları gibi 13.yüzyılın başlarından itibaren etkisini gösteren Moğol istilası sırasında, yaşadıkları bölgeleri terk ederek, Azerbaycan taraflarına gelmişlerdir.

Yazı: Yıldız Atak – Fotoğraflar: Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keykubad tarafından 1228’lerde Kamereddin İli adı verilen Ermenek taraflarına yerleştirilmişlerdir. Burası daha önceleri Ermenilerin elinde iken Alaeddin Keykubad tarafından fethedilmiştir. Evliya Çelebi, Karaman ve tarihi eserlerini incelemiş, Yunus Emre’nin de Karamanda olduğunu belirtmiştir. Evliya Çelebi ayrıca, büyük bir cadde üzerinde 470 dükkanın bulunduğunu, Karamanlıların yaşantılarını ve binlerce evliyanın mevcudiyetinden bahseder.

Tarihçiler tarafından insanlığın Anadolu’daki ilk yerleşim yerleri olan Pınarbaşı ve Canhasan , bu ilin sınırları içerisinde yer almaktadır. Hristiyanlığın Anadolu’da ilk yayıldığı, kabul gördüğü, Havariler’den Aziz Poulos’un kucaklandığı Derde buradadır. Selçuklu sanatının güzel örnekleri de şehrin diğer zenginlikleri arasındadır. Karaman’da, Anadolu medeniyeti için çok değerleri şahsiyetler bulunmuştur. Bunların başında Yunus Emre gelir. Belh’ten kalkıp Karaman’da soluklanan, kendisini yetiştiren; orada annesi Mü’mine Hatun ve kardeşlerini ebedi rahmete uğurlayan Gönüller Sultanı Mevlana Hz.leri, Osmanlı’nın kuruluşunun manevi mimarı Şeyh Edebali, Dursun Fakıh, Türkçe’nin 1277’de yeniden devlet dili oluşunu ünlü fermanıyla tarihe kazıyan Karamanoğlu Mehmet Bey, ünlü türk denizcisi Piri Reis, buraların manevi atmosferinde yaşamış ünlü şahsiyetlerimizdir.

gezgindergi-turkiye-karaman (2)

Torosların eteklerinde yaylası, bozkırı, yörükleriyle tam bir Anadolu şehri Karaman..

• Yunus Emre’nin mezarını ziyaret etmeden,
• Mevlâna’nın annesi Mümine Hatun’un Aktekke Camii’ndeki mezarını görmeden,
• Karaman Kalesi’ne çıkıp, Karaman’ı seyretmeden,
• Binbir Kilise, Madenşehir, Deyle ve Derbe’yi gezmeden,
• Otantik Taşkale Kasabası, Tahıl Ambarları, Manazan Mağarası, İncesi Mağarası ve Gürlük Mesire Yeri’ni görmeden,
• Ermenek, Zeyve Pazarı’na gidip su değirmenleri ve su ile çalışan hızarın fotoğrafını çekmeden,
• Karaman’ın meşhur calla, etli ekmek, arabaşı, batırık, şebit pilav, tarhanabaşı, küncülü helva, üzüm helvası, su böreği, guymak ve cevizli bandırmasını yemeden,
• Taşkale halısı almadan,
• Karaman’ın meşhur elmasını yemeden,
• Karaman’ın koyununu görmeden, dönmeyin…

Bu yazı 2013 yılının Mayıs ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 75. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir