Cuma , 22 Kasım 2024

Saltanatın Dervişleri – Dervişlerin Saltanatı

“Saltanatın Dervişleri Dervişlerin Saltanatı: İstanbul’da Mevlevilik” Sergisi 2007 Mevlana Yılı’nda, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü galerisinde sanatseverlerle buluşuyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Mevlana Celaleddin Rumi’nin 800. doğum yıldönümü nedeniyle Unesco tarafından tüm dünyada ilan edilen “Mevlana Yılı”nda, İstanbul’un tasavvuf tarihine ışık tutan bir sergiyi; sanatseverlerle buluşturuyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Osmanlı İmparatorluğu’nun görsel arşivinde önemli bir yer tutan İstanbul Mevleviliği’ne ait levha, gravür, fotoğraf ve gündelik hayata ilişkin objelerden oluşan, küratörlüğünü Ekrem Işın’ın, danışmanlığını Prof. M. Baha Tanman’ın yaptığı “Saltanatın Dervişleri, Dervişlerin Saltanatı: İstanbul’da Mevlevilik” sergisiyle, sema eden, ney üfleyen dervişlerin büyüsüyle, evrenin sınırlarına doğru gizemli bir yolculuğa çıkıyor.

gezgindergi-kultur-saltanatın- dervisleri-dervislerin-saltanatı (2)

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, “Tüm dünyada Mevlana Yılı olarak kutlanan 2007 yılının sonlarında, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü olarak, İstanbul ve İstanbul Mevleviliği’ni mercek altına almaktan, benzersiz bir uygarlık ve kültürün bizlere miras kalmış son görüntülerini İstanbullularla paylaşmaktan farklı bir heyecan duyuyoruz. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün sergi katına yayılan 76 adet obje, gravür ve fotoğrafın, özellikle de Şeyh Galib’in Hüsn-ü Aşk ve Hamamizade İsmail Dede Efendi’nin Kudüm’ünün büyük ilgi çekeceğini düşünüyoruz. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü olarak, böyle anlamlı bir projeyi ilk kez bir sponsorla gerçekleştiriyor olmamız da bizler için sevindirici bir gelişme. Dünyanın önde gelen Telekom şirketlerinden Rusya kökenli Altimo’nun kültür ve sanat alanındaki etkinliklerimize gösterdiği yakın ve samimi ilgi bizi çok mutlu etti. Bu serginin, gelecekteki daha geniş ölçekli projelerin müjdecisi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

140 milyondan fazla aboneye sahip, uluslararası yükselen piyasalarda telekom alanında uzmanlaşmış, dünyanın önde gelen girişim sermayesi ve yatırım şirketi olan Altimo’nun CEO’su Alexei Reznikovich ise “İletişimin küreselleşmesi ve karşılıklı kültürel etkileşimin her yönüyle kavranmasında Mevlana felsefesi ayrıcalıklı bir yerdedir. 800 yıl sonra, Mevlana’nın dile getirdiği fikirler olan dünya çapında işbirliği ve hoşgörü, çeşitli inanç, ırk, etnik köken ve kültürden insanlar arasındaki modern iletişim olanaklarıyla, her zamankinden daha ulaşılabilir hale geliyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın bu sergiye sponsorluk üstlenme onurunu Altimo’ya vermesinden büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.

gezgindergi-kultur-saltanatın- dervisleri-dervislerin-saltanatı (3)

Sergide yer alan ve Sadberk Hanım Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yıldız Şehir Müzesi, Galeri Alfa, Suna ve İnan Kıraç, Baki Baykara, Ayşe Yetişkin Kubilay, M. Baha Tanman, Ekrem Işın ve Emin Barın koleksiyonlarından derlenen toplam 76 orijinal eser arasında, değer biçilemeyen levhalar, sikkeler, defterler ve semazen kıyafetleri de var.

“Saltanatın Dervişleri, Dervişlerin Saltanatı: İstanbul’da Mevlevilik” sergisi, 30 Mart 2008’e kadar İstanbulluların ziyaretine açık olacak.

Saltanatın Dervişleri – Dervişlerin Saltanatı – Bu yazı 2007 yılının Aralık ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 11. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir