Çarşamba , 24 Nisan 2024

Lankavi

Yazı: Müge Aral – Fotoğraflar: Halit Ömer Camcı

Langkawi, Andaman Denizi’ndeki 99 adacıktan oluşuyor. Kuala Lumpur’dan bir saatlik uçak yolculuğuyla ulaşılan ada, dünyanın en yaşlı kara parçası. Bu da onu sahip olduğu eşsiz doğal güzelliklerle benzersiz kılmakta. Unesco’nun 2007 yılında Langkawi’yi doğal park ilan etmesi de bunun bir göstergesi. Bu nedenle Langkawi ziyaretçilerine yeşil mavi denizle buluşan beyaz kumsallardan çok daha fazlasını sunuyor.

gezgindergi-dunya-lankavi (11)

1987 yılına kadar ilgi duyulmayan Langkawi, turizmi canlandırmak amacıyla vergisiz bölge ilan edildi. Bu da birden bire adanın ilgi uyandırmasına sebep oldu. O döneme kadar Malezya’nın en iyi saklanan sırrı olarak da nitelendirilen Langkawi, artık turistlerin gözdesi haline gelmişti. Adaya yapılan otel ve tesislerle sadece bölgeden değil, Avrupa’dan da birçok turist Langkawi’ye gelmeye başladı. Turistler adaya akın ediyor, yerel halk da sahip olduğu arazileri otel ve tesis yapılması amacıyla satıp, zenginleşiyordu.

gezgindergi-dunya-lankavi (9)

Bölgede rastlanan kahverengi kartallar nedeniyle Langkawi adını almış olan adanın isim hikayesi şöyle: Helang Malay dilinde ‘kartal’ demek. Sözcüğün ikinci hecesiyle başlayan isim, Sanskritçe’de ‘kahverengi taş’ anlamına gelen kawi ile birleştirilmiş ve ortaya Langkawi çıkmış. Kahverengi kartal, adanın bir simgesi. Adaya uçak seferleri başlamadan önce tek ulaşım yolu feribot seferleriydi. Kanatlarını iki yana açmış dev kartal heykeli, adaya gelen feribot yolcularını karşılamaktaydı. Böylelikle heykelin bulunduğu alan da Kartal Meydanı adını almış oldu.

gezgindergi-dunya-lankavi (7)

Denizden 700 metre yukarıda… Langkawi’ye bir de tepeden bakmak isterseniz, bunun için kaçırmamanız gereken bir fırsatınız var. O da Gunung Mat Cincang’taki teleferik. Gerçek bir turist gözdesi olan teleferikle 700 metreye çıkıp, sadece Langkawi’yi değil, hava size izin verirse, Tayland’ın adalarına kadar olan bölgeyi görebilirsiniz. 2003’te açılmış olan teleferik sistemiyle bulutların içinden geçerken altınızda uzanan dev ormanların derinliklerinde şelalelerin bulunduğunu unutmayın. Yükseklik korkusunu bir kenara bırakıp, bu sahneleri beyninize kazıyın çünkü burası cennetten kopmuş bir parça gibi eşsiz güzellikleri barındırıyor.

gezgindergi-dunya-lankavi (12)

Bu yüksekliğe çıkıp da biraz zaman geçirmek isterseniz, size masaj keyfi de sunuluyor. Bunu denemek istemeseniz bile bulutlarla öpüştüğünüz bu teraslarda, sıcak bir şeyler içmeniz mümkün. Tabii hava koşullarını iyi gözlemlemeniz gerekiyor. Eğer hava bozarsa, teleferik sistemi duruyor ve hava koşullarının iyileşmesi bekleniyor. Tabii ki Langkawi gibi tropik bir adada, havanın düzelmesi için çok beklemek gerekmiyor.

gezgindergi-dunya-lankavi (8)

Langkawi’nin belki de kadın turistler için en ilgi çeken noktası Hamile Kadın Dağı. Tekneyle ulaşılabilen bu dağa uzaktan bakıldığında, uzanan hamile bir kadına benzeyen tepeleri görülebilir. Zaten dağ, ismini de buradan almış ancak asıl ilgi çeken, dağın tepesindeki göl. Dayang Bunting Adası’nın bu en büyük gölü, birkaç bin yıl önce kireçtaşlarının erimesi ve dağın içindeki mağaraların çöküp suyla dolması sonucu oluşmuş. 14 metre derinlikteki bu gölde güneş enerjisiyle çalışan pedallı teknelerle gezinti yapma imkanı var. İnanılışa göre de bu sudan içen kadınların mutlaka çocuğu oluyor. Bunu duyup da sadece çocuğu olsun diye Türkiye’den kalkıp buraya gelen var mıdır bilinmez ama birçok kadın ülkesine götürmek için küçük pet şişelere bu sudan dolduruyor. Sonuç mu? Sular gümrükte bırakılıyor. Yani her zaman en garantili sonucu bilim veriyor. Rivayet bir tarafa, gölde yüzmenizi tavsiye ederim. Bunun için kurulmuş iskelenin önünde belirli bir bölüm ayrılmış. İsteyene can yeleği de veriliyor.

gezgindergi-dunya-lankavi (10)

Langkawi’nin maymun nüfusunun ne olduğunu bilmiyorum ama şu bir gerçek ki, burada hayatınız boyunca görmediğiniz kadar çok maymun göreceksiniz. Öyle ki bu maymunları görmekle kalmayıp, onların tacizine bile uğrayabileceksiniz. Tıpkı bizdeki kediler gibi, içinde son derece lezzetli hazinelerin saklı olduğu çantalarınıza melül bakışlarıyla önünüzü kesecekler ve arsız olanları elinizdeki yiyecek paketine atlamayı bile deneyeceklerdir. Bu nedenle gelen turistleri uyaran rehberlere ben de katılayım. Aman elinizde yiyecek taşımayın. Taşırsanız da paylaşın, ya da en iyisi onlara verin ve kurtulun. Yine de maymunlarla oynamanın çok zevkli olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Hele de bizim gibi maymun olmayan bir ülkeden geliniyorsa!

gezgindergi-dunya-lankavi (1)

Doğal Tsunami Bariyerleri
Tsunaminin ardından Tayland’a yapmış olduğum son seyahatte, Phi Phi Adası’nda betondan tsunami bariyerleri inşa edildiğini görmüştüm ancak burada, Langkawi’de buna hiç ihtiyaç olmamış ve olmayacak. Nedeni de buranın tsunamiye karşı korunaklı olması.

Kilim Nehri’nde ilerleyip, Langkawi’nin neden Unesco tarafından doğal bir park olarak ilan edildiğini anlamamak imkansız. Bozulmamış bir doğa dokusu ve aniden karşınıza çıkıveren uçsuz bucaksız mangrov ormanları… Malezya’da 55 tipte, 400 hektarlık mangrov ormanları var. Langkawi’de mangrovların 20 çeşidi bulunuyor.

gezgindergi-dunya-lankavi (2)

Sonsuz sayıda ağaç köklerinin çatallaşarak, bir örümcek ağı gibi sarıp sarmaladığı bu ormanlarda gezinirken, neden tsunaminin Langkawi’ye zarar vermediği de anlaşılıyor. Saldığı oksijenle suyu da temizleyen bu mucizevi ağaçlar, kökten değil, yapraktan besleniyorlar. Bu da köklerinin bataklık içinde nasıl bu kadar büyüyebildiğini açıklıyor. Aynı zamanda maymunlar cenneti –kesinlikle cehennemi değil- olan mangrov ormanları tüm adayı sarmakta. Bu da olası bir tsunamide dalgaların bu sonsuz köklere çarparak kırılmasını ve adaya ulaşmasını engelliyor. Aynı bölgede, Langkawi’ye adını veren kahverengi kartalları görebilir ve bunları besleyebilirsiniz.

gezgindergi-dunya-lankavi (3)

Pantai Cenang
Langkawi’nin ilk turizm bölgesi olan Pantai Cenang, sadece vergisiz alışveriş yapabileceğiniz dükkânlarla dolu değil, burada dev bir akvaryum da bulunmakta. Her gün sabah 10’dan akşam 6’ya kadar açık olan akvaryum, Malezya’nın en büyüğü. Penguenlerden foklara, flamingolardan yılanlara ve aklınıza gelebilecek her çeşit balığa kadar burada su altı canlılarıyla tanışmanız mümkün. Günün belirli saatlerinde, bu hayvanların nasıl beslendiğini de görebilirsiniz. Akvaryumda dünyanın en büyük tatlı su balığıyla mutlaka tanışın. Arapaima cinsindeki bu balık 3 metre uzunluğunda ve 200 kilo ağırlığında.

gezgindergi-dunya-lankavi (5)

Cenang aynı zamanda Langkawi’deki su sporlarının da merkezi özelliğini taşıyor. Adanın en uzun kumsalının bulunduğu bölge, çok sayıda turisti ağırladığı için, aradığınız her şeye sahip. Tüm restoran ve dükkânlar gecenin geç saatine kadar açık.

Lankavi – Bu yazı 2007 yılının Aralık ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 11. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir