Perşembe , 28 Mart 2024

Sony Alfa A55

Video çekebilen ilk dijital SLR olan Sony Alfa A55, panoramik çekim, GPS, Full HD video kayıt, yarı saydam ayna sistemi gibi teknolojik fonksiyonları ile ilgi çekici bir ürün.

Herşey Sony’nun 2006 yılında dijital SLR fotoğraf makinesi üretiminden çekilen Konica-Minolta mirasını devralmasıyla başladı. Kısa bir süre sonra firmanın Alfa ailesi de bu şekilde doğmuş oldu. İlk modeller fazla Konica-Minolta esintisi taşısa da yıllar geçtikçe bu alana ağırlığını koyan Sony, ürünlerini geliştirmeyi sürdürdü. İşte 2010 yılında duyurduğu Alfa A55 ve kardeşi Alfa A33 bu serinin son üyeleri. Aslında firmanın NEX (3 ve 5) serilerinin özelliklerini taşıyan bu yeni nesil cihazlar birçok teknolojik yeniliği de üzerlerinde barındırıyorlar.

İlk bakışta Alfa 55 Tam ismi Sony SLT Alfa A55 olan ürünü ilk gördüğünüzde klasik bir SLR imajı ediniyorsunuz. Objektifi değiştirelibilir olması, vizörünün bulunması (sıkı durun optik değil dijital), deklanşör bülümünün ele oturması gibi özelliklerle Alfa 55 adeta ‘ben bir SLR makineyim’ diye bağırıyor. 3 inç 921 bin piksellik döndürülebilir LCD ekran bence çok işe yarıyor. Zaman zaman üreticilerde nükseden döndürülebilir LCD ekranlı dijital SLR uygulamalarını başarılı buluyorum. Çünkü farklı açılarda çekim yapma imkanı sağlıyor. Sony’nin NEX ailesinde de karşımıza çıkan otomatik panorama modu Alfa A55’te de bulunuyor. Sony’nin video çekebilen ilk SLR modeli olan Alfa A55’te bu kategoride ilk kez standart olarak sunulan GPS fonksiyonu var. Bu fonksiyon yardımı ile fotoğraflara koordinat bilgisi ekleniyor ve Google Maps ve benzeri uygulamarda fotoğrafın nerede çekildiğini harita üzerinde görebiliyorsunuz.

gezgindergi-inceleme-sony-alfa-a55 (1)

Yarı saydam ayna Dijital SLR fotoğraf makinelerinde objektiften gelen görüntü ayna sistemi adı verilen özel bir mekanizma ile vizöre aktarılır. Bu ayna sistemi genelde yarı saydam bir özelliğe sahiptir. Sony’nin Alfa A55 ve A33’te kullandığı yeni sistem ise daha fazla saydamlık sağlıyor. Özel bir tasarıma sahip olan yeni nesil ayna sistemi ile fotoğraf ve video çekimleri sırasında bile otomatik netlik yapılabiliyor. Benzer teknolojiler farklı ürteililer tarafından da kullanılıyor ama Sony’nin bu alandaki en başarılı teknolojilerden birini geliştirdiğini belirteyim. Özellikle video çekimlerinde alan derinliğini anında değiştirmek için önde ya da arkadaki konuya netlik yapmak çok işe yarıyor. Benzer durum fotoğraf çekimlerinde de yaşanıyor. Seri çekimlerde hızlı bir şekilde netlik yapan ürün kullanıcısını üzmüyor.

Elektronik vizör olmamış Dijital SLR cihazlarda genelde optik vizör kullanılsa da Soy farklı bir şey denemek istemiş sanırım. Elektronik vizörlerin en önemli handikapı olan tazeleme hızı (makineyi hareket ettirdiğinizde yeni görüntünün oluşma süresi) fena olmasa da optik vizör tadı yok. Her ne kadar elektronik vizörde kullanılan ekranın çözünürlüğü 1.152.00 piksel olsa da durumu kurtarmaya yetmiyor. Yine de optik vizörde göremeyeceğimiz birçok bilgiyi elektronik vizörde görebilmek hoş. Ama bu hoşluğun ötesinde beklentiniz varsa elektronik vizör bunu karşılamıyor.

gezgindergi-inceleme-sony-alfa-a55 (4)

Video kayıt harika Full HD video kaydı yapan Alfa A55, özellikle netlik hızı ile beni adeta büyüledi. Birbirinden uzak konulara netlik yapma hızı çok iyi olan cihazda benzerlerinde karşılaştığım (mesela Canon EOS 550D) netlik motorunun sesinin video kayıtta duyulması sorunu bulunuyor. Bu sorunu çözmek biraz zor olsa da (çünkü mekanik bir motor var ve belli oranda ses çıkartıyor) can sıkıcı olduğu bir gerçek. Özellikle sessiz yerlerde yapılan çekimlerde bu ses daha fazla duyuluyor. Bunun farkında olan Sony cihaza harici mikrofon bağlantı yuvası da eklemiş. Tabi yuva konulmasının tek sebebi netlik motorunun sesini kesmek değil. Cihazı yarı profesyonel işlerde de kullanabilmek için böyle bir fonksiyon artık ekleniyor. Bu sayede dış seslerle uğraşmadan profesyonel ses özelliği bulunan videolar çekebiliyorsunuz.

Menü biraz karışık Günümüzde sadece bir elektronik cihaz tasarlamak yetmiyor. Kolay kullanım, ayarları hızlı yapmak ve benzeri etkenler de cihazın popülerliğini artırıyor. Sony’nin dijital SLR fotoğraf makinelerinde kullandığı menü sistemi biraz karışık ve basit. Menüler düz bir şekilde sıralanmış ve istediğiniz seçeneğe ulaşmak biraz vakit alıyor. Ayrıca çekilen fotoğraf ve videoları gösterme modunda fotoğraf ya da video arasında seçim yapmanız gerekiyor ki çok garip bir gereklilik. Diğer cihazlarda olduğu gibi sırayla fotoğraf ve videoları göremiyorsunuz. Mutlaka seçim yapmanız gerekiyor (menüden ya da ekranda çıkan bölümden). Sony bu konuya el atmalı.

gezgindergi-inceleme-sony-alfa-a55 (5)

Diğer fonksiyonlar Saniyede 10 kare modunda süper hızlı çekim yapan Alfa A55’in seri çekim hızı ise saniyede 6 kare. Benzerlerine ve çözünürlüğüne baktığımızda çok iyi bir değer. Öte yandan Memory Stick bellek kartı ısrarından kısa bir süre önce vazgeçen Sony, hem SDHC hem SDXC hem de Memory Stick Pro Duo uyumlu bir yuvaya sahip. SDXC konusu önemli çünkü bu yeni nesil bellek kartları 2 TB’a kadar (teorik olarak) kapasite desteğine sahip. Henüz piyasada yaygın olarak satılan bir ürün olmasa da desteğinin sunulması güzel. Bunlara ek olarak 921 bin piksellik yüksek çözünürlüklü ekranın da fotoğraf ve video gösteriminde çok başarılı olduğunu da belirteyim. Yine yüksek ISO modunda da grenli olsa da makul sonuçlar alabiliyorsunuz. Alfa A55, NEX ailesinde olduğu gibi bütünleşik panorama özelliğine sahip ve en amatör kullanıcının bile kolaylıkla panorama çekmesini sağlıyor. Ayrıca panoramaları 3D olarak da çekebiliyorsunuz.

Son söz Profesyonel bir kullanıcı olarak amatör gözle baktığımda Sony bana ‘bu sefer olmuş’ dedirdiyor. Elektronik vizör, karmaşık menü ve video kayıt sırasında duyulan motor sesini bir kenara bırakırsak teknolojik yönleri üstün bir ürün var karşımızda. Konica-Minolta’dan devraldığı mirası başarılı bir noktaya getiren Sony’den bir sonraki ürünlerinde çıtayı daha da yükseltmesini bekliyoruz.

Artıları -Fotoğraf kalitesi -Bütünleşik GPS -Full HD video kayıt fonksiyonu -Seri çekim hızı

Eksileri -Elektronik vizör başarılı sonuçlar vermiyor -Menü biraz karışık -Video kayıt sırasında netlik motorunun sesi de duyuluyor

Teknik Özellikler -16.2 Megapiksel çözünürlük -3 inç 921 bin piksel döndürülebilir LCD ekran -Full HD video kayıt özelliği -Super SteadyShot imaj sabitleme özelliği -25600 ISO’ya çıkabilme özelliği (sadece multi-shot NR modunda) -Saniyede 6 kare seri çekim fonksiyonu -Elektronik vizör (1.152.000 piksel) -Bütünleşik GPS özelliği -SD, SDHC, SDXC ve Memory Stick Pro Duo uyumlu bellek yuvası -Harici mikrofon yuvası

gezgindergi-inceleme-sony-alfa-a55 (3)
gezgindergi-inceleme-sony-alfa-a55 (2)

Sony Alfa A55 | Yazı ve Örnek Fotoğraflar: Özgür Çetin

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir