Türkiye doğasındaki tüm canlı türlerine ait bilimsel verilerin toplanacağı “Nuh’un Gemisi” adlı veritabanı 18 Ekim 2007 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Sn. Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun “dijital kurdele” kesmesiyle kullanıma açıldı.
Türkiye’nin zengin biyolojik çeşitliliği ile ilgili tüm verileri içerecek olan “Nuh’un Gemisi” adlı veritabanı Çevre ve Orman Bakanlığı adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen “Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi (GEF-II) Projesi” kapsamında Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi tarafından geliştirildi. Veritabanının kuramsal tasarımı ve yazılımının geliştirilmesi Bakanlık adına Doğa Derneği uzmanları tarafından gerçekleştirildi.
İlk Ulusal Veritabanı Nuh’un Gemisi, “www.nuhungemisi.gov.tr” adresinde hizmet verecek. Araştırmacılar, internet tabanlı veritabanını kullanarak Türkiye’nin herhangi bir yerine harita üzerinden gözlemlerini girebilecek, sistemdeki verileri alan, bölge, habitat tipi ya da koruma alanlarına göre süzebilecek ve türlerin dağılım haritalarına ulaşabilecekler. Dünyada bu sistem ilk defa Türkiye için kuruldu.
Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği Nuh’un Gemisi’ne yükleniyor – Bu yazı 2007 yılının Kasım ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 10. sayısından alınmıştır.