Cuma , 22 Kasım 2024

Uzun Uçuş Tavsiyeleri – I

İlk uçak seyahatimi üniversiteden mezun olduktan iki sene sonra yapmış, Trabzon’dan İstanbul’a uçmuştum. Benim için gerçekten ekstra bir durum olan ve ikinci bir uçuş için en az bir yıl beklediğim o günlerden, hava yollarında çok uçan yolcu statülerini kazandığım bugünlere geldik, gezginci sayılır olduk. Artık uçak yolculuğunu herkesin rahatlıkla yapabildiği, Uzakdoğu ve ABD gibi çok uzak noktalara bir kaç hava yolunun birden sefer yaptığı günümüzde uzun uçuşlarla ilgili tavsiyelerde bulunayım, tecrübelerimi paylaşayım istedim.

Yazı: Kemal Cem – Fotoğraf: Şefkat Çelebi

gezgindergi_ucus_icin_tavsiyeler (3)

Üç saatin üzerinde olan uçuşlara genelde uzun uçuş dendiğini varsayarak başlayalım. Böyle bir uçuşa çıkacaksanız öncelikle rahat giysiler giymenizi tavsiye ederim. Takım elbiseyi giyip bir Amerika veya Uzakdoğu uçağına doğru yürüyenleri gördükçe içim acıyor, adını bile bilmediğim o garipler için üzülmeye başlıyorum. O kadar saat, o daracık koltuklarda, en makul yapılacak eylemin uyumak veya okumak olduğu bir yolculukta resmi bir kıyafetle oturmak çok ızdırap verici olsa gerek. Mümkün olduğunca sıkıntı çıkarmayacak şekilde rahat kıyafetlerinizi, bir bakıma spor kıyafetlerinizi giyinip uçaktaki yerinizi alınız.

gezgindergi_ucus_icin_tavsiyeler (5)

Koltuk seçimi çok önemli bir noktadır. Acentenizle görüşerek veya e-ticket ise internetten bileti alırken koltuğunuzu seçiniz. Bana göre en güzel koltuklar koridor tarafı ve mümkün olduğunca öne yakın koltuklardır. Uzun uçuşlarda sık sık ayağa kalkmak, yürümek ve gerektiğinde wc ye gitmek için kimseden izin almadan, rahatsız etmeden istediğiniz an kalkabilme özgürlüğü günümüz ulaşım dünyasının en önemli özgürlüklerindendir. Yok illa da pencere kenarında oturacağım, manzara izleyeceğim diyor, pencere kenarına kafayı dayayarak uyumanın dik pozisyondaki uykuya göre çok daha güzel olduğuna inanıyorsanız sizi cam kenarından bir koltuğa alalım. Bir çok yolcuya göre en güzel yer ise exit dediğimiz acil durum kapılarının olduğu yerdeki, diğer koltuklara göre koltuk araları daha geniş olan sıralardır. Bazı uçaklarda servis masası exit hizasındaki yerlerde yan koldan çıkar. Bu durumda iki koltuk arasındaki kol kalkamaz. Bu bendeniz gibi nispeten diğer insanlara göre daha gürbüz ve yapılı olan yolcuların çok da hoşuna gitmez. Kuşkusuz en istenmeyen koltuklar ise orta sıranın ortası ve sonra da yanlardaki orta koltuklardır. Bunlar içinde en ama en kötüsü de en arka sırada orta koltuk grubunda ortada bulunandır. Bir kere Los Angeles’tan Frankfurt’a kadar bu şekilde uçmuştum. En arka sırada, tuvalete gideceklerin sıra beklediği yerde, orta kısımda ve üstelik koltuğunuz da yatmıyor. Uçaktan atlayın daha iyi..

gezgindergi_ucus_icin_tavsiyeler (1)

Şayet bilet fiyatlarının en aza indiği, uçakların dolmadığı zamanlarda uçuyorsanız orta kısımdaki 4lü, 5li koltuklarda oturuyor olmanız işe yarayabilir. İlk uzun uçuşumda yemek servisi biter bitmez bazı yolcuların hemen orta kısımdaki koltuklara geçip bir anda yatar pozisyona gelmelerini görünce önce şaşırmış, sonra ben koltukta uyumaya çalışırken onların o uzanarak yatışı karşısında imrenmiştim. Uçakların wcleri olabilecek en küçük insan standartlarına göre hazırlanmış, kullanımlarının bazı iri yapılı insanlar için sanat haline geldiği mekanlardır. Ayrıca uzun bir süre boş durup tam siz gideceğinizde önünde uzun bir kuyruk oluşması da sık rastlanılan bir durumdur. Uçağa binmeden önce bir wc ziyareti yapmanız en azından sıkıntınızı asgariye indirmenizi sağlayabilir. Koltukta oturmayı, uyumayı rahatlatan bazı küçük alet edevat da vardır. Otobüs yolculuklarında da kullanılan boyunluk, uyurken göze ışığın gelmemesini sağlayan uyku gözlüğü, ayakkabınızı çıkarıp rahat etmenizi sağlarken aynı anda çoraplarınızın da kirlenmesini engelleyecek olan kalın ve tek seferlik giyilecek çoraplar bunlardan bazılarıdır. Sağolsun ülkemizin resmi havayolu THY bu tür ekipmanı sağlamada, lojistik destek vermede en önde gelen şirkettir.

gezgindergi_ucus_icin_tavsiyeler (2)

Okumak için gazete , bulmaca çözmek için kalem, şarjı çabuk biten laptoplarınız için yedek batarya alınabileceği gibi aç kalma riskine karşılık yedek simit, poğaça stoklama yapılabilir. Tavsiyelerimiz bunlarla bitmez, ne de olsa uçuşumuz uzun. Gelecek sayıya devam ederiz.

Uzun Uçuş Tavsiyeleri – Bu yazı 2008 yılının Ocak ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 12. sayısından alınmıştır.

Yazar : KEMAL CEM

Gezginin Günlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir