Salı , 19 Mart 2024

Panasonic GF1 ‘Aynasız’

Bu ayki inceleme konuğumuz kısa bir süre önce GF2 modeli ile güncellenen ve prizma sistemi kullanmayan Panasonic Lumix DMC-GF1. Eskiden fotoğraf makineleri amatör (kompakt) ve profesyonel (dijital SLR) olmak üzere temelde ikiye ayrılılardı. Profesyonel modellerin en önemli özelliği objektiflerinin değiştirilebilmesi idi. Gelişen teknolojinin bu alana da el atmasıyla birlikte kompakt gövdeye sahip objektifi değiştirebilir cihazlar da raflarda görülmeye başlandı.
Bu fotoğraf makineleri arasında Olympus EP-1, Sony Nex3 ve Nex 5 bulunuyor. Sayıları her geçen gün artan bu yeni nesil cihazlar geleneksel dijital SLR modeller gibi ayna sistemi kullanmadığından ‘aynasız’ olarak da biliniyor. Objektiften gelen görüntü doğrudan sensör üzerine düşürülüyor. Bu bakımdan bu tip ürünlerde optik vizör bulunmuyor. Bunun yerine sadece LCD ekrandan görerek fotoğraf çekilebiliyor. Ağırlıklı olarak giriş seviyesi amatörlere hitap eden bu modellerin en önemli özellikleri ise gelişmiş fonksiyonlar, şık, hafif bir gövde ve kullanıcının işini kolaylaştıran ‘akıllı fonksiyonlar’ olarak sayılabiliyor.

Tasarım İşte Panasonic’in bu alanda ilk örneklerinden biri olan GF1, tam da yukarıdaki meziyetlere sahip bir model. Ayna ya da prizma sistemi kulanmadığı için ince bir fotoğraf ürün olan GF1 beklentilerin bir çoğunu başarı ile karşılıyor. Şıklık konusunda rakipleri ile yarışan ürün, dahili bir flaşa bile sahip. Bu da rakiplerinde bütünleşik olarak bulunmayan bir fonksiyon.

gezgindergi-inceleme-panasonic-gf1 (6)

Özelikler Benzerleri gibi küçük ve ince bir cihaz olan Panasonic GF1, aralarında Olympus ve kendisinin de bulunduğu Micro Four Thirds objektif bayonet sistemini kullanıyor. Bu sistemi geliştiren iki marka da benzer cihazlara sahip. Her iki markanın da objektifleri belli dönüştürücülerle birlikte bir diğer makinede kulanılabiliyor. Ancak GF1, bütün Micro Fourt Thirds objektiflerle uyumlu değil. Sadece otomatik netlik özelliği olan objektiflerle birlikte kulanılabiliyor. Öte yandan ürün 720p ya da HD Ready adı verilen 1280×720 piksel çözünürlükte video da çekebiliyor. Video özelliği artık olmazsa olmazlar arasına girdiğinden bu fonksiyonu da memnuniyetle karşıladığımızı belirtelim.

Kullanım Ele oturan hoş bir tasarımı olan GF1, küçük ve ince olmasına rağmen elinizde kaybolmuyor. DSLR modellere alışanlar için bile ergonomik olan bu dizayn, akıllı çekim fonksiyonları ile birleşince ortaya güzel bir iş çıkmış. iAuto fonksiyonunda cihaz sizin yerine çekim modlarını ve diğer tüm detayları belirliyor. Ayrıca Scene modları ve Custom1 ve Custom2 olarak tanımlanan isteklerinize göre düzenleyebileceğiniz modlar da çok başarılı. Yeri gelmişken belirteyim: Scene modlarına arasına güzel bir Panorama modu yakışırdı. Ancak GF1’in böyle bir özelliği bulunmuyor.

gezgindergi-inceleme-panasonic-gf1 (1)

Ayrıca benzer modellerde bulunan sanatsal modlar yardımı ile çok farklı fotoğraf ve videolar da çekilebiliyor. Cihazda video için ayrı bir tuş bulunuyor ki kişisel olarak böyle olmasını tercih eden birisiyim. Bu tuş yardımı ile istediğiniz zaman video kaydı yapmaya başlıyorsunuz. Güzel bir özellik.
Objektif Yukarıdaki satılarda da belirttiğim gibi Panasonic, Olympus’un bazı objektiflerini kullanabiliyor. Bunda beraber geliştirdikleri Micro Four Thirds sisteminin kullanmaları da etkili olmuş. Panasonic markalı objektiflerin sayısı 11, ayrıca adaptörle kullanabildiği 4 farklı Leica objektif de bulunuyor. Sadece Panasonic markasınınkiler bile genel kullanım için yeterli. Ayrıca flaş, optik vizor gibi ek aksesuarlarla GF1’i zenginleştirmek de mümkün.

Sonuç Genel olarak baktığımızda yeni bir dönemin başlangıcını simgeleyen GF1 ve benzeri ürünler fotoğraf makinelerine incelik ve şıklığı, objektif değiştirme özelliği ile birlikte taşıyor. Uzun vadede özelliklerinin gelişmesini ve objektif sayısının artmasını beklediğimiz aynasız fotoğraf makinelerinin önü açık.

gezgindergi-inceleme-panasonic-gf1 (2)

Genel Özellikler

  • 1 Megapiksel
  • 1280×720 piksel (HD Ready- 720p) saniyede 60 kare video
  • 3 inç 460 K LCD ekran
  • Micro Four Thirds objektif bayoneti
  • 3200’e kadar ISO kullanabilme özelliği
  • Dahili flaş
  • 285 gram gövde ağırlığı

Beğendim

  • İnce, şık ve küçük gövde
  • Akıllı fonksiyonlar
  • Dahili flaş
  • Fotoğraf kalitesi

Beğenmedim

    • Scene modları geliştirilmeli
    • Bütün Micro Four Thirds objektifleri desteklemiyor


PANASONIC GF1 İLE ÇEKİLMİŞ ÖRNEK FOTOĞRAFLAR

gezgindergi-inceleme-panasonic-gf1 (3)

gezgindergi-inceleme-panasonic-gf1 (4)

gezgindergi-inceleme-panasonic-gf1 (5)

Panasonic GF1  ‘Aynasız’ | Yazı ve örnek fotoğraflar: Özgür Çetin

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir