Cuma , 11 Ekim 2024

Akvaryumda Yüzmek; Saros

Yaz tatilinde hem huzur bulmaya, hem dinlenmeye,hem de denize hasret olanlar için harika bir yere gittim.

Yazı: Cemre Nur Meleke

Esenler Otogarı’ndan yaklaşık 5 saat süren yolculuk sonrası Erikli’deyiz.Erikli’den Saros Yayla 15 dakika araba mesafesi. Yayla’da ev kiralayabilir ya da pansiyonda kalabilirsiniz. Biz ev kiralamayı tercih ettik ve Viltaş sitelerinden hem denize yakın hem de şirin bir ev bulduk. Gidecekler için burayı tavsiye ederim. Evler günlük 100 TL civarında.

Cam deniz Saros dedim ya, aynen öyle. Denizi bir harika! Saros Körfezi, dünyada kendi kendini temizleyebilen üç denizden biri. Bunu da denize girdiğinizde anlıyorsunuz zaten. Balıklar sanki sizinle yüzüyor. Denizin içindeki bütün canlıları görebiliyorsunuz.

Nüfus yoğunluğu ve yapılaşma zenginliği, Yayla’ya bir sahil kenti havası vermiş. Tertemiz sularıyla körfez, ormanla birlikte harika bir uyum sergiliyor. Saros körfezi, bir körfez olmasına rağmen kendi kendini temizlemesi ve etrafında yoğun yerleşimlerin bulunmaması ile her zaman temiz kalmış ender yerlerden biri. Yılda 3 defa ve aynı zamanda olmak üzere Şubat, Nisan ve Temmuz aylarının 15. ve 18. günü başlayıp, 25. ve 28. günü sona eren körfezin kendi kendini temizlemesi işleminde, tabanda soğuk su ve yüzeyde sıcak suyun yarattığı akıntılar, körfezi içine atılan tüm atık ve artık maddelerden kurtarıyor. Saros körfezi, 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapan, su altı zenginlikleri ile dolu. Ayrıca Saros körfezi dünyada rüzgar sörfü (windsurf) uygun 3 denizden birisi. İbrice Limanı birçok dalış kulübünün uğrak yeri.

Gelgelelim Yayla halkı bir konuda mutsuz. Saros Yayla’ya yapılan liman yüzünden su devridaim yapmıyor.Yani liman bilinçsiz bir şekilde yapılmış. Bu sebepten dolayı da limanda çirkin bir görüntü oluşmuş. Limana yakın yaşayan halk, “ liman yapıldığından beri buradan denize giremiyoruz” diyor. Dilerim ki, belediye bu konuya bir çözüm bulur.

Saros Yayla’nın meşhur çarşısındayız. Burada en sevdiğim yer “Yayla Park Café” oldu. Yayla Park’ın tasarımı çok güzel. Gölün üzerine şadırvan tipinde oturmak için yerler yapılmış. Bir yandan su sesi, bir yandan mis havası ve ona eşlik eden çayı ile burası vazgeçilmez yerim oldu, kaldığım süre boyunca. Bir de çarşıda Albido Dondurma’dan yediğim dondurmanın tadı hala damağımda! Burada da dondurma veya waffle yemenizi tavsiye ederim. Eğer benim kaldığım yerde, Viltaş Siteleri’nde kalacaksanız, Doğa Beach Club’dan denize girmenizi tavsiye ederim. Hem hizmeti güzel hem de mekandaki müzikler, ortam çok hoş.

gezgindergi-turkiye-akvaryumda-yuzmek-1

Biraz da Saros’un çevrelerindeki yerlere bakalım dedik ve Erikli’ye doğru yola koyulduk. Otobüsten indiğinizde karşınızda Saklı Bahçe Café sizi karşılayacak. Hemen oraya girin ve güzel bir kahvaltı yapın. Mekan inanılmaz güzel. Kahvaltısı da çok lezzetli. Kendinizi bir peri gibi hissettirecek özel olarak tasarlanmış koltukları var. Orada da bir kahve için ve hemen Erikli çarşısına doğru yola koyulun.

Erikli Çarşısı’nda da yok yok! İncik boncuklar, Erikli hatırası bileklikler, çerçeveler, süs eşyaları, hediyelik eşyalar, elbiseler ve daha neler neler… Kadınlar burayı çok sevecek. Çarşıda dolaşıp alışveriş yaptıktan sonra Erikli’ye bir de tepeden bakalım dedik ve Yumurta Tepesi’ne tırmanmaya başladık.

Yumurta Tepesi’ne aynı zamanda Aşıklar Tepesi de deniliyormuş. Buraya patika bir yoldan yaklaşık yarım saat yürüyüş sonrası ulaşıyorsunuz. Ve manzara harika! Tam fotoğraflık. Özellikle fotoğraf çekilmeye de çekmeye de meraklı herkesin buraya çıkmasını tavsiye ediyorum.

Yumurta Tepesi’nden indikten sonra, o yorgunluğun üzerine bir yemek yiyelim dedik ve meşhur Yeşil Bursa İskender Salonu’na girdik. Erikli’de en güzel yemek mekanı burasıymış. Bu görüşü ben de destekliyorum. Yemek için buranın fiyatları da ideal, lezzeti de harika. Erikli de bir de meşhur Rumeli Dondurmacısı var. Buraya da muhakkak uğrayın. Yaklaşık 30 çeşit dondurma seçeneğiyle gözleriniz kamaşacak.

Erikli’de kalmak isteyenler için bir otel önerisi olarak, Erikli Hotel’i tavsiye ederim. Hizmeti ve ambiyansıyla tatilciler için güzel bir seçenek.

Saros Körfezi`nin en popüler sahillerinden biri olan Erikli, geniş ve temiz kumsallarla kaplı bir yer. Turizm işletme belgeli tesisleri, pansiyon ve apart otelleriyle Erikli, Trakya`da yaz aylarında eğlence ve doğal güzellikleri arayanların gözdesi. Yani, Saros Yayla biraz daha huzur bulmak dinlenmek isteyenler için ideal bir yer iken, Erikli daha çok gençlere hitap ediyor. Erikli’nin, İstanbul da dahil olmak üzere Trakya`daki tüm merkezlere yakın olması da tatilciler için ayrıca bir avantaj.

Biraz da Saros’da ilgimi çeken bir konudan bahsedeyim. Balıkçılık!

Ege Denizi´nin tuzluluk oranı en yüksek körfezlerinden biri olan Saroz Körfezi´nde, küçük akarsuların taşıdığı besin tuzları sayesinde zengin bir balık çeşitliliği görülmektedir.

Zengin balık çeşitliliği sayesinde amatör olta ve ağ balıkçılarına sıklıkla rastlayabilirsiniz. Mevsimine göre çipura, lüfer, barbun, mercan, karagöz, levrek, kefal ve ahtapot gibi denizde yaşayan türler Saros körfezinde bol miktarda bulunur.

Bunun yanında Saros sakinleri her akşamüstü kayıkları ile uskumru ve istavrit için çapari oltaları ile avlanmaktan geri durmaz ve çoğunlukla akşamları balık keyfi yaşarlar. Biz de limandaki bir balıkçıya Saros’un balığını denemek üzere girdik. Balık lokantalarında o gün hangi balık tutulmuşsa o balık müşterilere sunuluyor taze taze. Yani sizin seçim şansınız pek yok. Bizim de şansımıza o gün dil balığı düştü. Lezzeti çok güzeldi. Balığın gerçekten taze olduğunu tadından anlıyorsunuz.

Saros’un bitki örtüsü çeşitliliği de bir diğer önemli unsuru. Hayatımda hiç görmediğim çiçeklerle burada tanıştım. Çarkıfelek çiçeği diye bir çiçek var. Halk buna ibre çiçeği de diyor. Hala saklıyorum o çiçeği. O kadar ilginç ve güzel ki.

Saros’un denizinden kopmak imkansız. Vallahi ben içim gide gide ayrıldım denizimden. Kesinlikle hayatınızda bir kere de olsa o denizi görmenizi, orada yüzmenizi, o huzuru yaşamanızı tavsiye ederim.

Daha havalar sıcak. E ne duruyorsunuz o zaman? Hadi cam deniz Saros’a !

Bu yazı 2014 yılının Eylül ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 91. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir