Konu yazıcı olunca dikkat edilmesi gereken noktaların başında baskı maliyetleri geliyor. Baskı maliyetinin önemli bir kısmı ise mürekkepten kaynaklanıyor. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların en büyük sorunu ile kullanılan mürekkeplerin maliyetinin yüksek olması.
Bu maliyeti düşürmek için farklı çözümler bulunuyor. Bunlardan biri uygun fiyatlı kartuş üretmek. Bir diğer yöntem ise mürekkep tankı çözümü. Piyasaya birçok markaya uygulanabilen bu çözümler resmi olmadığı için ürünün garanti kapsamı dışında kalmasına yol açıyordu.
Açıyordu dedik çünkü Epson resmi olarak geliştirdiği tanklı hazneleriyle bu sorunun da üstesinden geldi. Firmanın L ailesi bu tip cihazlardan oluşuyor. Teste gelen L800 ise ailenin en iyi modellerinden biri.
Teknik özellik anlamında üst seviye bir ürün var karşımızda: Yazıcının, 5760×1440 piksel baskı çözünürlüğü, dakikada 38 sayfa baskı hızı, Açık Macenta, Macenta, Sarı, Açık Cyan, Cyan ve Siyah renk kartuşları, 120 sayfa kapasiteli kağıt tepsisi, 6.2 Kg ağırlık, fotoğraf ve CD baskısı gibi özellikleri bulunuyor.
6 kartuşlu çözüm
L800 ilk bakışta standart bir yazıcıya benziyor. Aradaki tek fark önden bakıldığında sağ yüzde görünen tank ünitesi. Tank ünitesi gövdeye özel kablolar yardımı ile mürekkep akışı sağlıyor. Bu ünitede Y, BK, M, C, LC ve LM (Açık Macenta, Macenta, Sarı, Açık Cyan, Cyan, Siyah) olmak üzere 6 farklı renk tantı bulunuyor. Bu tanklar kutudan çıkan her biri 70 ml kapasiteli mürekkeplerle dolduruluyor.
Dolumun ardından bilgisayar kuracağınız MyEpson yazılımı ile mürekkep şişelerinin üzerinde bulunan seri numarasını sisteme girmeniz gerekiyor. Her bir şişe için tek tek yapacağınız bu işlemin sonunda cihaz kullanıma hazır hale geliyor.
Fotoğraf baskısı için ideal
Bu kartuşlarla adeta bir baskı canavarı haline dönüşen L800, özellikle çok fazla fotoğraf baskısı alanlar için ideal bir ürün. Kabaca örnek vermek gerekirse; her bir kartuş seti ile 1800 adet 10×15 cm fotoğraf baskısı alınabiliyor. Tabi bu işlem için özel kağıda ihtiyaç var.
Maliyet hesabı yapacak olursak: 70 ml kartuş için 35 TL ödemek gerekiyor. 6’lı setin fiyatı ise 210 TL oluyor. Yani ortalama bir hesapla 1800 adet 10×15 fotoğraf baskısı için 210 TL ödemek gerekiyor. Elbette bu rakama cihazın satın alma maliyetinin bir kısmını ve kağıt maliyetini de eklemek lazım. Ama tüm bunları eklesek bile maliyet çok düşük oluyor.
Fiyat biraz yüksek
Ürünün özellikleri gelişmiş olsa da satın alma maliyeti biraz yüksek. KDV dahil 850 TL’ye satılan yazıcının fiyatı biraz daha makul olabilir. Ama garantili olarak böyle bir sistemi kurmanın da bir maliyeti oluyor. Satın alma maliyeti yüksek olsa da kullanım maliyetinin düşük olması uzun vadede yapılan masrafı geri alacağını anlamına geliyor.
Yazıcının baskı hızı oldukça iyi. Dakikada 38 sayfa renkli baskı alabilen ürün diğer tüm ihtiyaçları da karşılıyor. Sadece USB bağlantısı bulunan yazıcıyı doğrudan ağa bağlamak mümkün olmuyor. Ancak USB paylaşım özelliği olan modem ya da router gibi bir cihazla yazıcı ağa bağlanabiliyor.
Ayrıca üründe tarama ve kopyalama özelliği bulunmuyor. Muhtemelen Epson sadece baskıya yönelik bir ürün tasarlamış. Görevini iyi bir şekilde yerine getiren ürün özellikle yüksek adetli baskı alan ve bunu minimum maliyetle yapmak isteyenlere hitap ediyor.
Artıları
-Uygun baskı maliyeti
-Hızlı baskı alabilme
Eksileri
-Fiyatı biraz yüksek
Teknik özellikler
- Inkjet yazıcı
- 5 pl asgari damlacık boyutu
- 760 x 1.440 piksel baskı çözünürlüğü
- Dakika 37 sayfa renkli, 38 sayfa renkli baskı hızı
- Açık Macenta, Macenta, Sarı, Açık Cyan, Cyan, Siyah
- A4, A5, zarf baskısı yapabilme
- 120 sayfa kağıt besleme
- 2 kg ağırlık
- USB bağlantısı
- KDV dahil 850 TL