Perşembe , 28 Mart 2024

Gezgin’in Gör Dediği / INTO AFRICA

Yazı ve Fotoğraf : Emre Dörter

2012 yılında Tabanlioglu Mimarlık tarafından tasarlanan ve inşaatı Summa/Onur tarafından gerçekleştirilen Sipopo Kongre Merkezi fotoğraf çekimi icin görevlendirildim.

Ankara’da değil, Atlas Okyanusunda Malabo adasında yer alan Sipopo bir Orta Afrika ülkesi olan Ekvator Ginesi’nin baskenti. Okyanus kıyısında inşa edilen Sipopo Kongre binası, petrol zengini Ekvator Ginesi’nin hızla gelişmekte olan yüzü.

Son dönemde yapılan mimari yatırımlardan en önemlilerinden biri olan proje, Afrika Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapmak hedefiyle, 5 ay 10 gün gibi rekor bir zamanda, neredeyse sadece Türkiye’den temin edilen malzeme, ekipman ve iş gücüyle ve tasarımdan inşaatına Türk firmaları tarafından tamamlanmış.

Daha önce adını bile duymadığım, Atlas Okyanusunun batı kıyısında yer alan bu Orta Afrika ülkesine zirvenin resmi açılışından sadece 2 hafta önce ulaştım.Özellikle sarı humma olmak üzere aşılarım tam olduğu için ekstra bir sağlık önlemi almam gerekmedi, ancak sıtma riskinin aşıya rağmen tamamen bertaraf edilemediğini biliyordum.

4 günlük kısa çekim süresinde benden beklenen 2 hafta sonraki resmi açılışta devlet liderlerine takdim edecek kitapta yer almak üzere tüm açık ve kapalı alanları tanımlayacak şekilde yapıyı fotoğraflamamdı. Kitabın baskıya yetişebilmesi için gündüzleri çekim yapıp geceleri rötuşlarını bitirmem gerekiyordu.

gezgindergi_emre_dorter01

İstanbul’daki çekim öncesi yaptığımız toplantıda binanın inşaatının tamamlanmış, ben oraya ulaşana kadar peysaj dahil fotoğraflanabilir hale gelmiş olacağı düşünülüyordu; sadece devletlere ait bayrakların direklerine çekilmesini rica edip hemen çekime başlamayı planlıyordum. Sahaya ulaştığımda tam anlamıyla gözlerim yuvalarından oynadı. Bina hazır olmak bir yana, arazi vinçlerle çevrelenmişti. Yüzlerce işçi aynı anda hummalı bir şekilde çalışıyor, neredeyse tamamı şantiye diyebileceğim binanın ana koridorlarındaki mermerler çamurdan görünmüyordu. Mobilyaların büyük bir bölümü de henüz alana bile ulaşmamıştı. İnşaatın bitip binanın fotoğraflanabilmesi için daha çok vakit gerekiyordu.

Fotoğraf çekimi için seferberlik ilan edilse de, bu durumda çıkacak sonuçtan tek beklentim kitap çalışması için yeterli görseli sağlayacak bir ortamdı. Sonuçla ilgili pek iyimser olamıyordum ne yazık ki.

Ancak, örneğin bir Avrupalının hayal bile edemeyeceği bir enerji ve gayretle 4 gün olarak planladığımız çalışmayı işbirliği içinde 5 günde tamamladık. Bilgisayar başında geçen uzun birkaç geceden sonra görseller İstanbul’a iletildi, kitap vaktinde üç dilde hazırlandı ve devlet başkanlarına takdim edildi.

Tabanlıoğlu Mimarlık tarafindan dünya medyası ile paylaşıldı. Kore Concept dergisinden Almanya’ya, Yunanistan’dan (ekteki karede görebileceğiniz gibi) en köklü mimarlık dergilerinden, yüz yıldır yayınlanan Amerikan Architecture Record dergisine kadar dünyanın saygın yayınlarında, bir çoğunda kapaktan olmak üzere yer buldu. Biri bana Architecture Record’a kapak çekeceğimi, hele bu projenin çekiminin ilk gününde söylese gülerdim.

Gördüğünüz görselin mermeri aslında yoktu, fotoğraf icin olduruldu.

Daha sonra bina gerçekten tamamlandığında, Zirve’nin ardından, Sipopo’ya, herşeyiyle bu çok ilginç ülkeye,bir kere daha gittiğimi de söyleyeyim, ancak o çekimde, ilk telaşe içinde, gerçekten çok güzel karelerin de ötesinde güzel anlarımız oldu.

GEZGİN’İN GÖR DEDİĞİ : INTO AFRICA – Bu yazı 2015 yılının Haziran ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 100. sayısından alınmıştır.

Yazar : GEZGİN YAZAR

Türkiye'nin Gezi, Seyahat ve Fotoğraf Dergisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir