Perşembe , 28 Mart 2024

Griffith Gözlemevi

Kaliforniya’nın en çok ziyaret edilen yerleri arasında olan Griffith Gözlemevi, Hollywood dağının güney tarafında, 1134 metre yükseklikte bulunuyor. Los Angeles havzasının hemen her tarafından görülebilen yapı, şehrin en güzel ve kapsamlı manzarasına sahip.

Yazı : Jasmina Subasic ÇOLAKOĞLU Fotoğraflar : M.Erkam BÜLBÜL

Gözlemevinin Tarihi

Griffith Gözlemevi, bir adamın insanlara astronomi yoluyla ilham verme rüyası olarak yola çıkıp, şu anda dünyanın en çok ziyaret edilen halka açık rasathanesi haline gelmiş durumdadır. Gözlemevinin en önemli amacı herkesi gözlemleyip, kafa yorup, gökyüzünü anlaması için ilham vermektir.

Aslen Gallerli olan Griffith J. Griffith, genç yaşta Amerika’ya gelip Meksika’daki gümüş madenlerinde çalışarak zengin olur. Sonrasında Kaliforniya’ya yerleşen Griffith, İspanyol bir aileden günümüzde üzerinde gözlemevinin bulunduğu yeri satın alır. Amacının sıradan insanların gelip dinlenebileceği bir parkın olması ve Los Angeles şehrini daha mutlu, temiz ve iyi bir şehir haline getirmek olduğunu söyleyerek Griffith parkının yapılması Gözlemevinin Tarihi için 1896 yılında araziyi Los Angeles şehrine hediye eder ve ayrıca da 1919 yılında vasiyetinde gözlemevi ve Yunan Tiyatrosunun inşaatı için para bırakır.

 

Alanında en iyi astronomlar ve mimarların tasarımı ve yapılmasında katkıda bulunduğu rasathane 14 Mayıs 1935’te açılır. Art Deco, Modern, Yunan Uyanışı ve Beaux Arts tarzlarından esinlenilerek yapılan bina tam da bir rasathane görünümünde. Bu sıra dışı mimari ve ihtişamı sayesinde açılışından kısa süre sonra yüzlerce film ve televizyon yapımında öne çıkan bir mekan olur.

Araştırmadan çok, halka açık astronomi etkinlikleriyle tanınan rasathanede teleskoplar, astronomi sergileri ve ülkenin üçüncü büyük planetaryum tiyatrosu yıllardır hizmet vermekte. 1935 – 2000 yılları arasında yaklaşık yetmiş milyon insan rasathaneyi ziyaret etmiş ve çok daha fazla sayıda insan sırf Los Angeles’in eşsiz manzarasını seyretmek için oraya gelmişlerdir. Gözlemevi bölgenin ilk organize okul gezilerini düzenlemiş ve böylece bilim, mühendislik ve daha birçok konuda yapılan sayısız kariyerin tohumlarının atılmasına yardım etmiştir.

Yenilenme ve Genişletme

Yapılan yenilenme çalışmalarının yegâne amacı, ilham ve bilgi vermekle beraber ziyaretçiyi de astronomik gözlemci olma yolunda teşvik edecek daha iyi bir sergi programı sunmaktır.

Yaklaşık 67 senelik kesintisiz hizmetten sonra gözlemevi 2002 yılında ilk defa kapsamlı bir yenilenme ve genişletme için kapılarını kapatır. Bu yenilenme 93 milyon dolara mal olur ve kurumun çeşitli etkinliklerle biriktirdiği fonunun yanı sıra Los Angeles Parklar ve Bahçeler Müdürlüğünün 67.4 milyon dolarlık katkısıyla gözlemevi kapılarını bir kez daha çok daha görkemli bir şekilde açmaya hazır olur. Çalışmalar sırasında binanın orijinal ihtişamına kavuşturulmasına, modern bir planetaryum ortamının oluşturulmasına, yeni kubbe, yıldız projektörü, dijital lazer, ses sistemi ve ışıklandırmaların yapılmasına çalışılmıştır. Ayrıca burada inşa edilen Samuel Oschin planetaryumu dünyada ilktir.

Görülmesi Gerekenler

Griffith Gözlemevine ziyaretiniz sayesinde bir gözlemci olma şansını yakalayacaksınız. Kaldırımlardaki güneş sistemi modellerine dikkat edin, Gottlieb Koridorundaki güneş ışığından bir huzme her gün yerel saatle öğlen saatinde nasıl da takvimi işaretliyor bir görün. Görülecek yerlerden bir tanesi kesinlikle Gunther Uzay Boşluğudur. Teleskoplarla şimdiye kadar yapılmış en büyük astronomik görüntüyü inceleyebilir veya Einstein’ın uzayın ufak bir dilimi hakkındaki düşüncelerini öğrenebilir veya Plüton’un neden artık gezegen olmadığını öğrenebilirsiniz.

Gözlemevinin üst katında Samuel Oschin planetaryumunu ziyaret edip Kaliforniyalı gözlemcilerin bugünkü uzay anlayışımıza nasıl şekil verdiklerini inceleyebilirsiniz. Gündüzleri gökyüzü açıksa güneş teleskoplarından güneşi yakından görebilir ve geceleyin de optik teleskoplardan gökyüzünü inceleyebilirsiniz. Programın bu bölümü günde canlı olarak7-8 civarında yaklaşık yarım saatlik gösteriler sunuyor. Genellikle 2-3 farklı konuda sunumlar yapılıyor. Gösteriler bir veya bir buçuk saatte bir yapılıyor. Biletleri sadece gözlemevinde satılan programlara her yaştan seyirci katılabiliyor ancak beş yaşında ve daha küçük seyirciler sadece birinci seansı seyredebiliyor.

Yemek yiyebileceğiniz ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz yerlerin de mevcut olduğu gözlemevi haftada beş gün, Çarşamba’dan Pazar’a kadar açıktır.

Bu yazı 2012 yılının Nisan ayında yayınlanan Gezgin Dergisi’nin 62. sayısından alınmıştır.

Yazar : HALİT ÖMER CAMCI

Gezgin, ışık avcısı, oğlunun babası...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir