Güzel Kareler Çekmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler / Fotoğraf çekmek günümüzde çok kolay ve anında ulaşılabilir olsa da iyi fotoğraf çekmek için bazı konularda teknik konulara dikkat etmek gerekir. Dikkat edilmesi gereken konular arasında ışığın durumu, teknik bilgi, etrafınızda olup bitene ilgi, hava durumu ve daha birçok konu bulunuyor. Bunlara maddeler halinde değinmek gerekirse:
ETRAFINIZDA OLUP BİTENLERE DİKKAT EDİN
İyi fotoğraf çekmenin en önemli kuralı ‘etrafınıza dikkat etmenizdir’. Sanıldığının aksine iyi bir fotoğraf çekmek için ille de Himalaya’ya çıkmak gerekmez. Bazen sokağınızdaki bir manzara, pencerinizden gördüğünüz güzel bir kare binlerce kilometre ötedeki fotoğraftan daha iyi ve değerli sonuçlar verebilir. İyi kareleri çok uzakta aramayın, çoğu zaman onlar size bakarlar ama siz onları görmezsiniz.
IŞIĞI TAKİP EDİN
Hep söylediğimiz gibi fotoğraf eşittir ışık. Işık olmadan fotoğraf çekilmez (istereniz bunu zifiri karanlıta siz de deneyebilirsiniz). Işığı takip etmek ve doğru zamanda kullanmak çok iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Işıkla ilgili en önemli konu açısıdır. Güneşin farklı açıları farklı ışıklandırmaya sebep olacağı için fotoğraflamak istediğiniz konunun farklı yönlerini ortaya çıkarmanıza yardımcı olur. Örneğin sabah ışığının açısı doğal olarak eğitir ve konuyu sadece bir açıdan aydınlatır. Öğle ışığı ise özellikle yaz aylarında çok dik açı ile gelir ve istenmeyen gölgelerin oluşmasına sebep olur. Akşam ışığı ise genelde yumuşaktır ve güneşin gücünü yitirdiği anlardır.
Ayrıca ışığın bir rengi de vardır. Sabah ışığı sarı tonların hakim olduğu bir ortam oluştururken, gündüz ışığı mavi tonları verir. Akşam ışığı ise kırmızı tonları oluşturur. Bunları bildiğiniz ve doğru kullandığınız zamanlarda fotoğraflarınıza anlam katabilme imkanınız olur.
TEKNİK DETAYLARA HAKİM OLUN
Fotoğrafçılık gözle ve gönülle yapılsa da teknik ve teknolojik gelişmelere hakim olmak daha iyi kareler elde etmenize yardımcı olur. Örneğin poz telafisini kullanmak, coğrafi etiketlemeyi bilmek, pozlama yöntemlerini doğru kullanmak, üst üste fotoğraf çekebilmek, panoromik fotoğraf üretebilmek gibi konularda bilgi sahibi olma size üstünlük sağlayabilir. Ancak teknik konularda fazla boğulmamaya da dikkat edin. Sonuçta bir kareyi oluşturan şey sizin birikim ve tecrübenizdir. Teknik detaylar bu birikim ve tecrübeyi daha ileri taşıyacak bir etkendir. Fotoğrafı çeken şey teknik detay değil deklanşöre basan kişidir.
NET FOTOĞRAF ÇEKMEYİ ÖĞRENİN
Özellikle amatörlerin karşılaştığı en önemli sorun flu fotoğraflardır. Çocuk ve bebek fotoğraflarında konunun hareketli olmasından kaynaklanan bu sorun sıkça görülür. Ayrıca gece yapılan kapalı mekan çekimlerinde de bu soruna rastlanabilir. Net fotoğraf çekmenin en önemli kuralı yüksek enstanane değeri kullanmaktır. Günümüzde kompakt modellerin bir çoğunda çekim esnasında diyafram ve enstantane değeri gösterilir. Enstantane değeri 1/30’un altındaysa karşınızdaki konu sabit olarak dursa bile makineyi titretmeden kaynaklanan flu fotoğraf sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Bu sorunun üstesinden gelmek için bir dizi önlem alabilirsiniz: Öncelikle fotoğraflarınızı bol ışıklı yerlerde çekmeye çalışın. Bu suni aydınlatma olabileceği gibi gündüz yapılan çekimler de olabilir. Elinizdeki makine ne kadar iyi olursa olsun gece çekimlerinde çok başarılı olamacayacağını unutmayın. Bu yüzden mümkün mertebe gece çekimlerini aydınlatması iyi yapılmış yerlerde yapın.
Ayrıca yüksek ISO değeri kullanmak enstantane değerinin de büyük olmasına yol açacağından flu fotoğraf sıkıntısına çare olabilir. Fakat yüksek ISO’nun gren sorunu oluşturabileceğini de unutmayın. Günümüzde birçok kompakt dijital fotoğraf makinesi yüksek ISO’yu otomatik olarak devreye sokan çekim modların sahip. Onları da kullanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak bütünleşik olarak optik titreşim engelleme özelliği bulunan fotoğraf makinelerine yönelmeniz mümkün. Bu makineler titreşimi engelleyen özel mekanizmalara sahiptir ve belli bir noktaya kadar net fotoğraflar çekmenize yardımcı olurlar. Tabi bunu abartmamak gerekir, bu teknolojinin de bir sınırı olduğunu unutmamak lazım.
Ayrıca son olarak flaş kullanmanın net fotoğraflar elde etmede faydalı bir yöntem olduğunu da unutmayın. Özellikle gece çekimlerinde çok faydalı olan flaş, gündüz çekimlerinde kapalı mekanlar ve ters ışık gibi ortamlarda da rahatlıkla kullanılabilir.
FARKLI TEKNİKLERİ KULLANIN
‘İyi fotoğraf için güneşi arkana al’ ya da ‘gece fotoğraf çekilmez’ gibi kesin yargılara her zaman güvenmeyin. Elbette iyi fotoğraf için güneşin fotoğrafçının arkasında olması önemlidir. Ancak bazen tam tersi durumlarda da güzel sonuçlar elde edebileceğinizi unutmayın. Ters ışığın özellikle siyah beyaz fotoğrafla bileşimi çok güzel sonuçlar ortaya çıkarır. Ayrıca gün batımı fotoğraflarının büyük bir çoğunluğu ters ışıkta çekilir. Benzer şekilde gece de fotoğraf çekilir. Uygun kadraj ve ışık koşulları bir araya geldiği zaman gece ya da gündüz fotoğraf çekmekten geri durmayın.
Belli klişelerin sizi sınırlamasına izin vermeyin. Fotoğrafta tek sınırın kendiniz olduğunu göz önünde bulundurun ve mümkün mertebe özgür çalışmanın yollarını düşünün.
Son olarak fotoğraf çekmenin ömür boyu süren bir hobi, sanat ve alışkanlık olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu alanda en iyiye ulaşmanın farklı yolları ve yöntemleri bulunur. Sürekli bu farklı yolları aramaya devam edin.
Güzel Kareler Çekmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler – Bu yazı 2008 yılının Temmuz ayında yayınlanan Gezgin dergisinin 18. sayısından alınmıştır.