Cuma , 4 Ekim 2024

Haritasız Yola Çıkma, Bildiğin Yoldan Şaşma

Bir kaç yıl evvel ABD’den ülkemize ziyarete gelecek bir grup Amerikalı ile bir tanışma toplantısında bir araya gelmiştim. Bir nevi oryantasyon sayılacak  programda ülkemize ilk defa gelecek olan ziyaretçilerin ilginç sorularına muhatap olmuştum. Çok azı müstesna, hemen hepsi ülkemize gelmeden önce araştırma yapmış, internetteki sitelerden ve bulabildikleri kitaplardan bilgi toplamışlardı. Anlayamadıkları noktaları bize soruyorlardı. Öncelikli konuları güvenlik olmakla beraber nerede para bozduracaklarından lokantalardaki bahşiş oranlarına kadar her türlü ayrıntıyı sormayı ihmal etmiyorlardı. Birisinin ‘sizin ükenizde bir para yere düşer ve siz de üzerine basarsanız bu suçmuş, öyle mi?’ şeklindeki sorusu, bir diğerinin bayanların kıyafeti ile ilgili endişeli soruları ve benzerleri ülkemiz hakkındaki yanlış bilgilerin ne ölçüde yayıldığını da gösteriyordu.

atılın bir yolculuğa çıkmadan önce gidecekleri mekanlar ve güzergahlar hakkında araştırma yapmaları sıklıkla rastladığım ve doğrusu hoşuma giden özellikleri. Gidilecek yerin araştırılması, haritada yerinin bulunması, gidilecek zaman diliminde hava şartlarının durumu, yol şartları, en iyi kalınacak yerler, para birimleri ve kurlar, ucuz ve pahalı mekanlar gibi bir çok noktayı araştırmaya, öğrenmeye çalışırlar. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler bu konuda işlerimizi de hayli kolaylaştırdı. İnternet sayesinde bu tür bilgilere ulaşmak çok rahat. Bu ay bir seyahate çıkmadan önce gidilecek yer ile ilgili bilgileri en kısa ve doğru olarak nerelerden elde ederiz sorusunu cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikli olarak gideceğimiz yeri haritada bulmakla başlayalım. İnternet üzerinde bir çok harita ve yer gösteren site var. Yahoo’nun kendi sitesi, mapquest.com ve maps.google.com en meşhurları. Ben son zamanlarda hep Google’ın haritalarını kullanıyorum. Google’ın harita sitesi açıldığında gideceğiniz yerin adını yazmanız başlangıç için ilk adımı atmanız anlamına gelir. Aynı isme sahip birden fazla yer olma ihitimali fazla olduğundan (Geçenlerde internet üzerinde San Fransisko yakınlarındaki San Jose şehrinden araba kiralayayım diye Kosta Rika’daki San Jose’den rezervasyon yapmışım) bildiğiniz kadar eyalet ve/veya ülkenin adını da eklemeyi unutmayınız. Mesela Los Angeles’a gitmek isterseniz Los Angeles, CA yazmanız yeterli olacaktır. Google Earth gibi gelişmiş özelliklere sahip programınız varsa çok daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Ancak az evvel adresini verdiğim harita siteleri bütün ihtiyaçlarınızı görebilir.

Google’ın haritalarındaki ölçek sayesinde istediğiniz noktaya zoom yapabilir veya tersini yapıp daha geniş bir perspektiften bakabilirsiniz. Aynı sitede uydudan görüntüler ve son olarak da caddelerden yapılmış çekimler sayesinde nerede ise sokak sokak görüntüleme yapılabilmektedir. Eğer hazır basılı haritalarınız yoksa internetten bu şekilde çıkaracağınız haritaları print edip yanınızda taşıyabilirsiniz.

Harita okumak, haritayı bir şekilde akla yerleştirebilmek bir çok zorluğu aşmanıza, yollarda gereksiz yere zaman ve para kaybı yaşamamınıza ve keşfedilmeyi bekleyen güzelliklere daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olur. Düşünürken harita üzerinden düşünmek farklı bir zeka çeşididir ve herkeste aynı düzeyde olmaz. Bununla birlikte az çok her yolcunun harita okumaya gereken önemi vermesi lazımdır.

Harita siteleri sayesinde bir lokasyondan diğerine gidiş güzergahları çıkarılabilmektedir. Tabi ki navigasyon cihazları ile bu daha da kolay hale gelmiştir. Özellikle gelişmiş ülkelere yapacağınız seyahatlerde şayet araba kiralayarak yolculuk yapacaksanız ya navigasyonu olan bir araba kiralayın veya uzun süreli seyahatler için maliyeti daha düşük şekilde size yansıyacak bir navigasyon cihazı alın.

Bir seyyah olarak elden geldiğince harita üzerinden yol bulmaya, navigasyona bağlı olmamaya özen gösteririm. Bazıları navigasyona o kadar bağlı hareket etmektedirler ki cihaz bir şekilde bozulduğu ve kaybolduğu zaman çok zor durumlara düşebilmektedirler. En güzeli; hem cihazı kullanmak, hem de o kullanım sırasında nerede bulunulduğunu, nerelerden geçildiğini, alternatif rotalar üzerinden neler yapılabileceğini bilmek, bunun için de ek bir haritayı da yanınızda bulundurmaktır. İnternette harita sitelerinde bu sayılanlardan çok daha fazlasını da yapabilirsiniz. Gidilecek şehirdeki ilginç yerler, önemli müze ve saraylar, parklar, alışveriş merkezleri görülebilmektedir. İyi bir çalışma, vakit ayırma ve bilgisayara yatkınlık ile daha yola çıkmadan bir çok şeyi öğrenmiş olabilirsiniz.

Son teknoloji ile çıkan telefonların kendilerine has bir navigasyon sistemleri olduğunu, servis sağlayıcı şirketlerle anlaşma yapılmış ise telefonunuzun da bir yer bulma cihazı olarak rahatça kullanılabileceğini de hatırlatayım. Şayet internete girme, print etme veya navigasyon kullanma imkanınız yoksa ama laptopunuz varsa Microsoft’un Streets gibi bir programını yükeyerek haritaları makinanıza aktarabilir, aynı işlemleri laptopunuzda yapabilirsiniz.

Son bir not; seyahatiniz Türkiye içinde ise bunların hiçbirine gerek yoktur. Hatta kullanmaya çalıştığınızda yanılma durumlarınız da olabilir. Bugün A isminde olan bir cadde yarın B ismini taşıyabilir, daha kötüsü ortadan kalkabilir. Klasik yollar en emniyetli olanıdır. Çekin arabayı sağa, karşıdaki amcaya sorun; ‘hemşehrim, şuraya nereden gidilir?’

Haritasız Yola Çıkma, Bildiğin Yoldan Şaşma |  Yazı: Kemal Cem

Bu yazı, Gezgin dergisinin 2008 yılının Kasım sayısında yayımlanmıştır.

Yazar : KEMAL CEM

Gezginin Günlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir